Els calderins surten al carrer en una atapeïda Festa Major
- 17/10/2017
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Música i més música i activitats per a infants i d’entitats del poble han omplert els carrers de Caldes durant la seva Festa Major, fet que també s’ha repetit en els actes de la Capvuitada. Enguany, el bon temps ha estat un bon aliat de la festa, a la qual ha acudit gent d’altres poblacions del voltant
IMATGES | Recull d’imatges de la Festa Major d’enguany. Públic assistent a l’envelat. A baix, Ball Country Jardí diumenge a l’envelat. El correfoc de dissabte. Actuacions musicals de Gospel Soul i Els Amics de les Arts. Actuacions dels bastoners i la Cercavila de gegants. >J. SERRA
Aquests dies, Catalunya ha viscut tota una revolució social i ha fet autèntica la màxima que “els carrers seran sempre nostres”. Una cosa semblant ha passat amb la Festa Major de Caldes, ja que “d’una forma molt multitudinària, els calderins i calderines hem sortit al carrer, hem gaudit de la programació tan variada que teníem enguany i, de fet, ens ha quedat una molt bona sensació”, admet el regidor de Cultura, Isidre Pineda. La Festa Major de Caldes se celebra en plena tardor i sempre hi ha el perill de precipitacions. Per això estava prevista tota una planificació especial per buscar aixopluc per als actes que es feien a l’aire lliure. Però no va caldre perquè “el temps ens ha respectat i hi ha hagut molta gent a totes les activitats”, apunta Pineda. La Festa Major, a més dels mateixos calderins i calderines, ha rebut la visita de gent de pobles del voltant i de la comarca atrets per la seva programació.
La festa va començar el divendres 6 amb la tronada inicial de Festa Major i l’espectacle d’humor Improshow, al qual va seguir el grup de versions Hotel Cochambre, “que ens va fer ballar i de quina manera a l’Envelat”, assegura el regidor de Cultura. Enguany, la programació de la carpa del Parc de l’Estació l’han muntada els Castellers de Caldes. El fet que al voltant del Parc de l’Estació, “en aquesta zona més jove, més dinàmica, hi pugui haver una entitat com la dels Castellers o, com fa uns anys, el Centre Democràtic fa que estiguem més connectats amb el nostre poble i que la programació es faci de baix a dalt”, assegura Pineda. L’envelat i la carpa van quedar petits aquests dies en una clara aposta musical en aquesta edició de la festa.
El dissabte 7 a la tarda, després d’una matinada infantil, va ser el torn de la VII Milla Urbana, el concurs d’escalabirres –en què els participants van demostrar les seves habilitats d’equilibri penjats amb un arnès d’una grua– i la ballada final bastonera. Enguany, una novetat de la programació era el canvi dels versots abans del correfoc amb el Ball de Diables, “un encert que va portar molta gent a la plaça de la Font del Lleó”, assegura Pineda.
El diumenge 8 hi va haver una cercavila de gegants i capgrossos amb les colles de Caldes de Monbui, Matadepera, la Garriga i Montornès, “amb la sorpresa de la presentació de la rèplica dels gegants”, constata Pineda. Aquest dia també va ser el de l’actuació d’un altre dels plats forts de la festa, el concert benèfic contra el càncer amb Cable Obsession i Amics de les Arts. El dia va finalitzar amb el concert de Cesk Freixas i la festa salsera amb els professors de balls de saló i ritmes llatins Santi i Paqui. El primer tram de la festa va acabar dilluns amb la Festa Gran, organitzada per la Coordinadora de Gent Gran, el XIX Festival de les Arts i la Dansa de Caldes, les havaneres amb Els Pescadors de l’Escala i el final de la Festa Major amb el pilar caminat, l’actuació nocturna dels Bastoners de Caldes i la Corretraca amb encesa del campanar.
UN APLEC CONCORREGUT
Diumenge, Caldes va viure l’Aplec del Remei –que era l’acte final de la Capvuitada– amb una gran assistència de públic a totes les activitats programades des de bon matí. Els propietaris dels cotxes antics que participaven en la XXXIII Trobada netejaven els cromats dels seus vehicles, conscients que eren l’atracció dels calderins i calderines que s’acostaven a la plaça Catalunya, delerosos de fer-se fotos amb aquests vehicles d’època. Entre els diferents models exposats, hi havia Citroën, Ford A, un autobús de l’empresa Sagalés…, tots en perfecte estat, com es va veure després amb la pujada pel passeig del Remei i el posterior passeig que van fer per Santa Eulàlia de Ronçana, Llicà d’Amunt i Llicà de Vall. Els que pujaven a peu pel passeig del Remei podien contemplar el treball de les puntaires, acte organitzat per l’Associació Cultural de la Dona. El bon temps va fer que moltes de les puntaires haguessin d’anar amb barret i para-sols per aguantar el sol. De fet, el bon temps va presidir tots els actes de la Capvuitada i això va fer que la gent es bolqués en la festa tot i el temor que la “coincidència amb un pont restés afluència, cosa que no ha passat”, explicava la regidora de Comunicació, Núria Carné. De fet, l’Aplec és una bona ocasió per veure en acció totes les entitats de cultura popular, que mostren d’una forma més lliure les seves creacions, fora de les obligacions de Festa Major. Els renovats Farellàs i Guisla amb els gegants Lluci Caecili i Cornèlia Flora encapçalaven la cercavila fins a l’ermita del Remei, seguits dels bastoners, els castellers i la colla sardanista Aqua Calidae. A l’arribar al Recinte del Remei, hi va haver diverses actuacions de cultura popular i una ballada popular amb la Cobla Genisenca.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.