Escoles a punt per al nou curs
- 05/09/2017
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
L’institut Manolo Hugué enceta un cicle superior de producció en fabricació mecànica de motlles i matrius i l’Escola Pia un cicle mitjà de cures auxiliars d’infermeria. Durant l’estiu s’han fet obres d’adequació al centres de primària
IMATGE |La nova classe de primària de l’escola El Calderí que està allotjada en un mòdul que s’ha instal·lat a la zona del sorral del centre. >J. serra
D’aquí a una setmana, els alumnes de Caldes iniciaran el curs 2017-2018. Els alumnes es trobaran alguns canvis a les escoles aprofitant que a l’estiu s’han fet algunes obres de manteniment als centres educatius. “A l’estiu es pot aprofitar per fer obres perquè no hi ha activitat docent, no hi ha infants, es pot treballar amb comoditat i tenir-ho tot a punt per a començament de curs”, subratlla la regidora d’Educació, Roser Guiteras. Per exemple, l’escola El Calderí, com que enguany ofereix més cursos, compta amb un mòdul més que s’ha col·locat on hi havia el sorral, que també s’ha hagut de reubicar. En tot cas, el centre no para de créixer i “pel curs 2018-2019 haurem de col·locar-ne un altre”, adverteix la regidora. Aquest increment de mòduls es deu al fet que l’Institut Pic del Vent, amb el qual l’escola comparteix aules i espais comuns, enguany obre 3r d’ESO i una Unitat de Suport a l’Educació Especial (USEE), amb la qual cosa l’escola El Calderí ha hagut de reubicar els alumnes de 1r i 2n de primària al nou mòdul.
A l’escola El Farell s’han col·locat cortines en un aulari seguint l’actuació que es va fer l’any passat en una altra classe. A l’escola Montbui, que forma part de la xarxa Nova Escola 21, consideren que dins del procés de reflexió sobre l’educació que estan fent al centre educatiu el millor mètode és l’aprenentatge per ambients. “Per tal de poder crear aquest ambient, s’han hagut de treure unes piques i pintar”, afirma Guiteras.
Aquests són tres exemples de les actuacions més destacades que s’han fet aquest estiu als centres de primària però s’hi han fet més obres: s’han pintat els mòduls antics de l’escola El Calderí i a l’escola El Farell s’ha canviat una xarxa i unes portes que estaven malmeses.
També s’han fet petites obres de manteniment a les escoles bressol municipals. Així, a l’escola bressol Gegant del Pi s’està actuant sobre el jardí, “que fem a poc a poc segons ens van indicant les educadores”, i pel que fa a La Lluna, s’ha de pintar un sostre que potser no estarà enllestit a principis de curs.
CICLES FORMATIUS A SECUNDÀRIA
De cara al curs vinent 2017-2018, Caldes de Montbui ha ampliat la seva oferta formativa per als alumnes amb voluntat de cursar formació de grau mitjà i superior.
L’Institut Manolo Hugué oferirà de manera única a tot l’Estat el Cicle Formatiu de Grau Superior de Programació de la Producció en Fabricació Mecànica, perfil professional de motlles i matrius. El nou cicle, que obeeix a les demandes d’un sector industrial que reclama amb més insistència la formació d’especialistes en un sector en canvi permanent, s’oferirà en modalitat dual “per respondre a la necessitat del futur més immediat de les empreses”, i “confiant que obri més possibilitats d’inserció laboral als alumnes”, ha destacat Jaume Balart, director de l’Institut. En aquests moments, ja són 39 les persones inscrites al cicle, encara que el curs està circumscrit a 30 alumnes per qüestions d’espai. Aquest estiu, el taller de fabricació mecànica s’ha equipat amb una grua pont capaç d’aixecar motlles i matrius de 2.000 quilos, màquines de control numèric per ordinador (CNC) i diferents ordinadors. El curs ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius (ASCAMM) i ha obligat a fer una readaptació curricular d’un cicle normal, amb la qual cosa hi haurà fins a tres assignatures específiques de motlles i matrius. El curs inclou fins a 2.000 hores de pràctiques en empreses membres d’ASCAMM. El cicle formatiu, de dos cursos, té una gran sortida laboral i permetrà als alumnes treballar de matricer, motllista, torner, fresador, programador i preparador de màquines CNC, soldador TIG i dissenyador amb CATIA. A més, el cicle formatiu de grau superior permet a l’alumne que desitja seguir estudiant accés directe a la universitat amb el reconeixement i convalidació de gairebé un curs –aproximadament uns 50 crèdits– del Grau d’Enginyeria Mecànica de la UPC.
El cicle de grau superior s’afegeix als tres altres cicles formatius que ja ofereix l’institut: el Grau Mitjà de Gestió Administrativa, el Grau Mitjà de Mecanització i el Grau Superior d’Administració i Finances.
L’Escola Pia s’estrenarà amb el nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cures Auxiliars d’Infermeria, un cicle privat que respon al conveni amb la Fundació Hospital de Mollet i on es realitzaran el 80% de les hores lectives, amb la qual cosa els alumnes estaran quatre dies al centre hospitalari i un a l’Escola Pia. El curs té una durada d’un any i 1.400 hores de formació que, un cop superades, atorgaran el títol d’auxiliar d’infermeria. De fet, és fruit de la demanda de la mateixa residència de la Fundació Santa Susanna, “que ens va dir que hi havia manca de cuidadors en un futur”, constata el director de l’Escola Pia, Gregori Martínez, que ha definit el curs “com una aliança entre tres institucions: l’Hospital de Mollet i la Residència de la Fundació Santa Susanna, que aportaran el professorat, i l’Escola Pia, que aportarà la seva experiència en gestió educativa”.
L’aula de l’Hospital de Mollet està del tot enllestida i està inserida dins de l’àrea on treballa el personal sanitari. “Això vol dir que els professors són els mateixos treballadors, fet que possibilita el contacte directe dels alumnes amb el món laboral”, constata el director de l’escola. De moment, el curs té 13 alumnes inscrits tot i que pot haver-hi canvis de matriculació en el darrer moment.
De dalt a baix, el nou mòdul de l’escola El Calderí i nova màquina de control numèric del taller de producció mecànica de l’Institut Manolo Hugué.>J. Serra
LA TORNADA A L’ESCOLA, UN 9% MÉS CARA
Aquest curs la tornada a l’escola costarà a les famílies un 9% més que l’any passat. Segons la Unió de Consumidors de Catalunya, només amb el material indispensable i el xandall o l’uniforme, la despesa pujarà uns 400 euros de mitjana. Això si el centre escolar on estan matriculats és públic, perquè si van a un de privat, la factura podria ser de 1.000 euros. Segons les organitzacions de consumidors, aquest increment de la despesa escolar es deu al fet que el material necessari ha pujat de preu, i que les famílies aquest any gasten més que altres cursos. Segons la Unió de Consumidors, els cicles més cars són primària i infantil i els més barats serien ESO i batxillerat. A la despesa de llibres de text, s’hi ha de sumar el material escolar, uniforme o xandall.
FÒRUM DEL PROJECTE EDUCATIU DE CIUTAT
Un dels reptes d’aquest nou curs és el primer Fòrum del Projecte Educatiu de Caldes. “Hi està treballant el grup motor des de setembre de l’any passat, però tot el poble des d’aquest mes de gener”, explica la regidora d’Educació. El fòrum se celebrarà el 28 d’octubre i estarà obert a la participació i col·laboració de tothom. Després de la participació de més de 200 persones, el grup impulsor està recollint aquestes impressions “per tal d’endreçar-les i portar-les en el marc del Fòrum com a millores de l’educació a Caldes”, constata Guiteras.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.