Hortalisses amb denominació d’origen
- 10/07/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Aquest podria ser el resultat de la combinació de l’aigua termal, la terra de les Hortes de Baix i la recuperació de llavors autòctones antigues
IMATGE | D’esquerra a dreta, Josep M. Monfort, director general de l’IRTA, Isidre Pineda, alcalde accidental i Jaume Mari, regidor d’Espais Públics de Caldes en la signatura del conveni del 7 de juliol.> I. HIJANO
El passat divendres 07 de juliol, l’Ajuntament de Caldes i l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) van signar un conveni per a dur a terme el seguiment de la qualitat de l’aigua de reg i del sòl a les Hortes de Baix.
L’IRTA, institució situada a la finca Torre Marimon de Caldes, serà la responsable de realitzar una diagnosi de la qualitat de l’aigua de reg, redactarà un protocol del mostreig del sòl de les Hortes de Baix i realitzarà una diagnosi completa de l’espai que servirà a la població per conèixer les condicions de salubritat del reg. “L’impuls inicial del conveni és poder donar solidesa empírica al coneixement sobre quines propietats té l’aigua termal envers l’ús agrícola”, comentava Jaume Mauri, regidor d’Espais Públics, Sostenibilitat i Serveis Municipals de Caldes, qui afegia “aprofitant aquesta analítica, vam pensar fer-ne també a les terres, ja que les Hortes de Baix han patit un canvi en el sistema de reg”. Mauri explicava com, anteriorment, es regava amb aigua bruta, carregada de nutrients, però amb el nou sistema, i amb aigua neta, “vam considerar analitzar les seves propietats des d’un punt de vista empíric”, afegia el regidor. Amb la combinació de les analítiques de l’aigua termal i les propietats de les terres calderines, tot podria ser que els resultats fossis sorprenents. “La nostra idea era, a part de potenciar el reg amb l’aigua termal, el qual és un tret diferencial de Caldes respecte altres municipis, recuperar llavors autòctones i antigues”, deia Jaume Mauri en la signatura del conveni. Tot podria ser que combinant aquests tres elements (aigua, terra i llavors) en pogués derivar “un fet diferencial, únic, nostre,… una hortalissa genuïna, una denominació d’origen de Caldes de Montbui”, afegia Mauri.
En la signatura del conveni, Josep M. Monfort, director general de l’IRTA, va recordar la relació entre el consistori i la institució. Segons Monfort, “el conveni significa un nou full de ruta, un pas endavant en una relació que és molt constructiva i positiva, iniciada al cap d’un temps de venir a Caldes, ara farà uns set anys”. Des del seu establiment a la Torre Marimon de la vila termal, la relació de veïnatge ha estat excepcional, i així ho reconeixien Pineda i el mateix director de l’IRTA. Monfort comentava que “no és pas casualitat que l’IRTA tingui la seu a Caldes” i afegia que “la torre Marimon és el concepte que ens dona les arrels històriques i ens compromet amb el territori”. La institució va ser la responsable de la realització dels horts urbans calderins, està realitzat l’estudi microbiòtic de l’aigua termal, i ara enceten un nou acord de col·laboració, a través del qual “intentarem aprofundir en una relació positiva que benefici a tothom i, sobretot, al ciutadà qui és el propietari del territori”, afegia el director general de l’IRTA.