
“El teatre és un assaig per a la transformació de la realitat”
- 29/06/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes es va sumar al dia internacional de l’Orgull LGTBI amb una sessió de Teatre Fòrum
IMATGE | Dos dels assistents es donen la mà, així com la resta del públic, com a acte d’inici al teatre Fòrum del dimecres 28 de juny.> I. HIJANO
Una trentena de persones de diferents edats van assistir el passat dimecres 28 de juny al teatre fòrum organitzat des de l’Ajuntament i emmarcat en el Dia Mundial de l’Orgull LGTBI.
“Aixequem-nos tots de les cadires i donem-nos la mà uns als altres”. Amb aquest suggeriment s’iniciava la sessió del conegut com a “teatre dels oprimits”, una modalitat de teatre ben diferent del tradicional o llegit que va portar, per a aquesta ocasió, la companyia La Xixa a la Sala Noble de Can Rius. Més enllà d’un simple “veure l’obra, aplaudir i marxar”, el teatre fòrum permet plantejar una situació de conflicte per després articular un fòrum entre el públic assistent. Ja ho avançava Pilar Aznar, regidora d’Acció Social, Igualtat d’Oportunitats i Gent Gran abans de començar l’activitat: “és una obra bastant trencadora, que intenta involucrar al públic, fent-la sentit i reaccionar davant situacions diferents de desigualtat, conflicte o violència”.
Relacions tòxiques, desconfiances, infidelitats, relacions entre els mateixos sexes, pèrdues d’identitat,… són algunes de les temàtiques que es van representar en les breus peces teatrals, i que van donar lloc a un posterior col·loqui amb el públic assistent. “Després de presentar una situació de conflicte, articulem un fòrum on preguntem al públic què és el que ha passat, si normalment passa o si ens ho hem inventat”, explicava Noe G. Montuenga, coordinador del projecte que va portar la companyia a Caldes, i afegeix, “el que fem és recollir les idees que van sortint per abordar la problemàtica que mostrem, que en aquest cas, és la discriminació a LGTBI en base a persones gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals”.
El teatre de l’oprimit amb fòrum posterior segueix unes pautes alternatives al clàssic concepte d’obra teatral. No només les peces mostrades generaven un posterior debat entre els assistents, sinó que, fins i tot, el públic va poder formular preguntes als personatges representats pels actors i actrius, i així endinsar-se més en la història plantejada. “Sempre diem que aquest tipus de teatre és un assaig per a la transformació de la realitat, i si volem canviar una situació, no només cal dir com ho faríem sinó posar-hi el cos físicament, sortir a l’escenari i representar-ho”, comentava Montuenga en relació a les dinàmiques que s’estableixen al teatre fòrum.
Les opressions són una realitat que compartim tots i cada un de nosaltres, i el teatre de l’oprimit significa tot un procés on es treballen aquestes, a nivell individual i també grupal o en societat, permetent “ser conscients de les opressions que patim i buscar solucions per transformar-les dia a dia”, comentava Montuenga, dinamitzador en l’obra teatral.