“Recomano escriure tot allò què ens passa”, Manuel Baixauli.
- 30/05/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
El club de lectura organitzat per Cos de Lletra va gaudir d’una tertúlia sobre “L’Home Manuscrit” amb la presència del seu autor.
IMATGE | Manuel Baizauli, autor convidat a la tertúlia del club de lectura d’adults a la Biblioteca de Caldes.> I. HIJANO
Manuel Baixauli Mateu, escriptor valencià, va desplaçar-se fins a Caldes de Montbui per participar en la tertúlia literària sobre la seva segona novel·la publicada, “L’Home Manuscrit”, amb el grup de lectura d’adults organitzat per Cos de Lletra.
L’autor de “L’Home Manuscrit” diu que és incapaç d’explicar el seu llibre, “perquè si el sabés explicar, no l’hagués escrit”, diu Baixauli. El llibre tracta de zones d’ombra, plenes de misteri, “pel que es fa difícil explicar-lo amb llenguatge no artístic”, afegeix l’autor, però en essència es transmet la lluita de l’artista contra l’oblit. Una obsessió inútil però bella de crear coses que perdurin en el temps i no acabar de desaparèixer mai.
La idea de la novel·la va sorgir arran una imatge mental, una casa abandonada en runes a les afores de la ciutat amb les parets interiors plenes de manuscrits. “Jo vaig veure la imatge, se’m va enquistar i em va demanava que la treballés”, diu Baixauli. Finalment, “vaig arribar a la conclusió que els escrits eren d’una persona que es sentia fracassada i havia fet balanç de la seva vida per reescriure-la i emprendre el camí correcte, rebutjant aquell altre que l’havia portat al fracàs”, diu l’autor en referència a la idea principal de la novel·la.
Els assistents a la tertúlia, qui prèviament van llegir-se el llibre, van poder expressar les seves inquietuds, reflexions i impressions arran la novel·la. Clarament no es tracta d’un llibre d’autoajuda “ja que planteja moltes preguntes i no aporta cap solució”, diu l’autor, però en qualsevol cas, l’obra convida a la reflexió cap a un mateix i incita a un canvi en la visió de les coses. Els lectors també van destacar el llenguatge sintètic de l’autor en els seus escrits, una tendència que pot ser fruit, segons Baixauli, del seu sistema de treball: “sempre tinc una primera versió del que escric, i després elaboro un guió a partir del redactat per saber què passa realment. Això em permet ser més sincer”.
Després de “L’Home Manuscrit”, Manuel Baixauli va publicar “La cinquena planta”, una novel·la encara més autobiogràfica arran l’episodi que va viure a l’hospital després de patir durant més de 40 dies una paràlisi total del seu cos. Podent-se comunicar només amb el moviment dels ulls, l’autor va viure una experiència traumàtica que gràcies a transcriu-la en format de novel·la, “vaig deixar de patir malsons”, diu l’autor. És per això que recomana sempre escriure tot allò que ens passa, una bona opció que funciona com a teràpia per a superar-se dia a dia.
Aquesta tertúlia literària celebrada a la Biblioteca és organitzada per Cos de Lletra, una empresa que dinamitza els clubs de lectura d’adults i infants. Núria Puigivila, directora de la Biblioteca de Caldes, comenta que “fa temps eren darrere de Baixauli, ja que és un autor que sempre rep molt bones crítiques, i enguany ha estat possible comptar amb ell”.