Gran troballa arqueològica
- 26/05/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Apareix un cap de marbre blanc durant les excavacions arqueològiques que s’estan realitzant a les termes romanes.
IMATGE | El cap d’escultura romana trobat el passat 25 de maig en les excavacions arqueològiques de la plaça Font del Lleó > CEDIDA
El dijous 25 de maig va ser un dia important per Caldes, ja que es feia ressò d’una gran troballa en el decurs de les excavacions arqueològiques que s’estan realitzant amb motiu de la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó.
El gran descobriment ha estat un cap de mabre blanc de mida real, trobat en molt bon estat. Es traca d’una troballa destacada ja que significa el primer cap d’escultura romana trobada a Caldes i associat a una estratigrafia. L’equip d’arqueòlegs que hi treballen, dirigit per Pere Lluís Artigues, ha estat el descobridor mentre realitzaven les excavacions a les termes romanes. Segons Artigues, la troballa desmenteix la imatge d’austeritat que es tenia del conjunt termal calderí i reafirma que, certament, havien estat decorats.
De moment, la peça ha estat sotmesa a una primera neteja a càrrec de Gamarra i Garcia, però serà Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, la responsable d’analitzar-la en profunditat per determinar-ne la procedència, datació i correcte identificació. Les primeres hipòtesis de treball apunten que la peça històrica fa referència a una divinitat vinculada amb les aigües termals que, per l’erosió a una de les parts del rostre, devia estar exposada en contacte constant amb un degoteig d’aigua.
IMATGE | Vista des del Museu Thermalia de les excavacions arqueològiques de la plaça. > CEDIDA
El cap d’escultura romana i la nova piscina, les dues troballes del jaciment
La troballa del dijous 25 de maig se suma a la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça de La Font del Lleó, davant el Museu Thermalia. Amb aquesta ja són quatre les piscines localitzades en aquesta zona on, la més important, és una bassa rectangular de 9×15 metres, considerada una de les més grans de tot el territori català i de la península ibèrica.
Aquestes troballes han permès un estudi exhaustiu, determinant quina ha estat la intervenció urbanística en la zona amb el pas dels segles. Així mateix, ja pogut saber que les piscines de Caldes tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines d’altres ciutats, que eren utilitzades per a actes socials, a banda del motiu higiènic.
Què passarà amb l’Escaldàrium?
Sembla ser que les excavacions arqueològiques que es duen a terme en motiu de la reurbanització de la Font del Lleó no afectarà a la propera edició de la Festa del Foc i de l’Aigua de Caldes. En les properes setmanes finalitzarà aquesta tasca, i una vegada delimitada la superfície de les altres piscines d’època romana, es durà a terme un procés de fotometria que permetrà disposar d’una visió aproximada de les instal·lacions termals ara fa 2.000 anys. A finals de juny, doncs, es cobriran les restes arqueològiques amb una capa geotèxtil i terra, permetent que al 8 de juliol se celebri l’Escaldàrium sense imprevistos.