Quan parlem de la Plaça de la Font del Lleó ens referim a un dels nostres símbols per excel·lència. D’una de les icòniques imatges de la nostra vila. I certament, per tal que ho segueixi sent i fins i tot millorar-la cal endegar una reforma que permeti explotar encara més la seva imatge i virtuts. No obstant, reformar la Plaça, sota el nostre criteri, també hauria de significar potenciar tots aquells actius que es troben a sota de la mateixa… coneixem quins i de quin valor són els possibles vestigis romans de sota la Plaça del Lleó?
En sessió plenària ja hem preguntat… taparem la Plaça sense explorar i conèixer realment les restes romanes i patrimoni arqueològic que hi tenim? I ho seguirem preguntant perquè som partidaris d’esbrinar i, en cas de trobar-hi elements d’interès, condicionar el disseny de la futura Plaça als actius arqueològics que hi trobem.
Per responsabilitat calderina creiem que caldria no precipitar-nos en tapar tota la Plaça amb llambordes i tallar una cinta d’aquí uns mesos. Pensem que la responsabilitat ens porta a conèixer el nostre singular patrimoni i a actuar posteriorment sense presses ni pressions temporals.
Convidem el govern municipal d’ERC a reflexionar sobre aquesta qüestió novament. Posar en valor i explotar allò que (potser) tenim com a fet diferencial és una de les obligacions que tot equip de govern no pot obviar i, en aquest cas i malauradament, sembla que es segueix aquest camí. Davant la majoria absoluta del govern no tenim marge d’acció, però sí que podem fer aquesta reflexió des d’una vessant constructiva, en positiu i pel bé de Caldes.
Finalment, no voldríem que se’ns digués que la intervenció arqueològica que s’està duent a terme actualment davant les Termes Romanes i el Museu Thermalia ja serveixen per conèixer què hi tenim sota la Plaça. Esperem que aquesta actuació, realitzada a iniciativa de la Generalitat i no de l’Ajuntament, no serveixi d’excusa per no analitzar el subsòl de la Plaça del Lleó abans de tapar-la tota ella amb llambordes.