Una oferta termal pública a l’abast de tots els calderins
- 03/04/2017
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Text | Jordi Rius Imatges | Quim Pascual
S’enceta el procés participatiu del futur parc termal de Can Rius, que passaria dels actuals 12.000 als 37.000 m2
Fer que els calderins i calderines s’interessin pel termalisme és un dels objectius del futur parc termal de Caldes, que estarà situat a la zona d’expansió balneària des de fa molts anys prevista en el Pla General, al costat del Parc de Can Rius. “Aprofitant aquest parc, el que volem fer és ampliar-lo però dotant-lo d’uns equipaments termals”, explica l’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé. Dels actuals 12.000 metres quadrats que té el Parc de Can Rius es passaria a 37.000 metres quadrats, “aprofitant la potencialitat termal que té Caldes i que entenem que no acabem d’aprofitar al màxim, completant a més l’oferta actual balneària amb una oferta de tipus diferent i que pot anar adreçada a un públic complementari”, apunta Solé.
La proposta del futur parc termal de Caldes, a més de ser innovadora des del punt de vista de l’oferta termal, vol ser un projecte integrat a l’entorn “tant com al parc, com a la falda del Farell, al costat de la riera i alineat amb la història termal del municipi”, assegura l’alcalde.
Aquesta iniciativa de tirar endavant el parc té el seu precedent en la reconversió del safareig de Santa Esperança, en uns banys termals públics que en poc més de 2 anys han rebut la visita d’unes 25.000 persones. “Va ser realment un projecte innovador, ja que vam fer una cosa que no existia enlloc i ha estat un èxit rotund”, reconeix Solé, que afegeix que aquella proposta “ens ha fet veure dues coses: la primera és que posar el termalisme més a l’abast de la gent de Caldes funciona i, segona, quan fas coses innovadores, originals i proporcionades amb el que és la història del poble i l’entorn, això també és ben rebut”.
PROCÉS PARTICIPATIU
L’1 de març es va engegar un procés participatiu per definir com ha de ser el futur parc termal de Caldes. La raó per la qual es va decidir optar per aquesta fórmula és “perquè volem que des del principi la gent se senti seu aquest projecte i perquè també volem saber-ne l’opinió, quines són les característiques que la gent voldria que tingués aquesta nova oferta termal i l’ampliació del Parc de Can Rius que complementa l’oferta termal”, assegura Solé. És en certa manera “partir de zero i estar oberts a conèixer l’opinió i les expectatives de la gent”. Per això, els calderins i calderines van rebre a casa seva un qüestionari de debat familiar que van haver d’omplir i dipositar en unes urnes situades a set punts del poble (Ajuntament, Museu Thermalia, Les Cases dels Mestres i les escoles El Farell, Montbui, Pia i El Calderí) abans de finals de març. En aquest qüestionari, del qual s’han rebut 80 respostes, s’informa del projecte, per què es vol fer, de quina manera i els criteris bàsics del projecte. A més, s’hi formulen set preguntes perquè els calderins les responguin expressament en família, per tenir els primers criteris generals de com s’imaginen aquest nou parc termal.
Les set preguntes que es plantejaven en aquest qüestionari de debat familiar feien referència a diferents aspectes relacionats amb el nou parc. Per exemple, es preguntava com els calderins i calderines s’imaginen, a grans trets, el Parc de Can Rius, quin tipus d’activitats culturals, educatives, socials i de lleure es podrien fer al nou parc, i quins equipaments o instal·lacions caldria habilitar per fer-ho possible, l’accés al parc, de quina manera l’aigua termal hauria d’estar present al nou parc, com hauria de ser la nova zona de banys termals i quin tipus de serveis i instal·lacions són necessàries. També es plantejaven preguntes relacionades amb el manteniment, el civisme i la seguretat del parc i, finalment, es qüestionava sobre el nom del parc.
El següent pas en aquest procés és el taller de participació que es farà durant els mesos de juny i juliol, en què es presentarà, considerant les opinions que s’han recollit en el quadern de debat familiar, un primer esborrany de projecte sobre com podria ser aquest parc termal. El taller servirà per valorar aquesta primera proposta i introduir-hi les millores que es considerin oportunes per redactar el projecte definitiu. Els calderins i calderines deliberaran sobre els punts forts i els punts febles i les possibles propostes i alternatives de millora.
A partir d’aquestes aportacions ciutadanes, els arquitectes municipals acabaran dissenyant el que serà el futur parc termal de Caldes, que reunirà en un mateix espai propostes lúdiques i una completa oferta termal, que s’afegirà a la que ofereixen els tres balnearis de la vila.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.