José Batlló, editor, poeta, crític literari i llibreter que va morir al novembre del 2016, va néixer a Caldes però va emigrar a Sevilla fugint del context sociopolític durant els anys de la postguerra. Ha estat un dels personatges més importants en el desenvolupament de la poesia de la segona meitat del segle XX. Al 1964 va fundar l’editorial “El bardo” des d’on va començar a editar i donar a conèixer les obres de grans poetes d’aquell moment. També va fer antologia de tota la narrativa catalana, i traduccions al castellà d’obres provinent d’autors catalans com Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, fent així extensiva les seves creacions al territori espanyol. En l’última faceta de la seva vida, Batlló va fundar la mítica llibreria Taifa al barri de Gràcia, que inicialment va ser una editorial des d’on seguia donant veu a autors reconeguts en la literatura del segle XX.
Segons Àlex Gómez-Font, organitzador de la tertúlia, “l’homenatge significa un acte cultural que permet fer memòria històrica de Caldes” tot repassant la biografia i dedicació d’aquest personatge, qui ha estat clau en el món de la literatura no només catalana, sinó d’arreu d’Espanya.
Arrodonint l’acte, el poeta Víctor Orriols, va recitar algunes de les peces del poeta, així com també de Salvador Espriu o Joan Salvat Papasseit, personatges destacats de la literatura catalana algunes de les obres dels quals van ser traduïda per José Batlló.
Actes com aquest permeten la “recuperació de figures que a vegades passen de manera invisible a l’ull públic, quan tot ha de ser immediat”, diu Víctor Orriols, i afegeix: “És important reivindicar i recordar les persones que han fet una feina molt important, en aquest cas, en la dinàmica cultural de tot l’estat espanyol”.