La sectorial de Junts per Catalunya, va celebrar el seu congrés el juny del 2022 a Perpinyà, on va presentar la seva ponència política, més enllà de la qüestió nacional, la sectorial de Junts també va abordar altres temes que afecten directament la joventut catalana, com ara la cultura, la llengua, els mitjans de comunicació, l’educació, la recerca i la innovació. El partit va presentar diferents propostes per a potenciar el sector cultural, defensar el dret a la informació i promoure el coneixement i l’ús del català, així com per a impulsar la societat de coneixement, el talent i les idees.
No obstant això, aquestes propostes contrasten amb la realitat que viuen moltes persones joves catalanes, que es veuen obligades a marxar a viure fora per buscar millors oportunitats laborals i personals. Segons l’últim informe del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), el 18,5% dels joves catalans entre 15 i 29 anys resideixen a l’estranger, i el 43,7% dels que es queden a Catalunya estan en risc de pobresa o exclusió social. A més, el 70,8% dels joves catalans no poden accedir a un habitatge digne, i el 57,4% comparteixen pis amb altres persones. Aquesta situació dificulta la seva emancipació i els seus projectes de vida, com ara tenir fills.
Ara que hem passat les festes de Nadal i que recuperem per uns dies a la família que viu fora de Catalunya, tenim un repte important per a la joventut catalana: com conciliar el seu desig d’independència política amb el seu dret a una independència personal i econòmica? Com garantir que el talent i les idees que es generen a Catalunya no es perdin per la falta de recursos i oportunitats? Com fer possible que la cultura i la llengua catalanes siguin un element de cohesió i no d’exclusió? Aquestes són algunes de les preguntes que el partit haurem de respondre si vol comptar amb el suport dels joves.
Bon any 2024, salut, fenia i benestar per a totes i tots!