La recuperació del tradicional sistema de rec de les hortes de baix amb l’aigua termal és un exemple d’arquitectura sostenible. Per aquest motiu, ha estat escollit com un dels projectes arquitectònics que aquests dies s’exposen al Disseny HUB Barcelona dins la mostra “Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear d’ençà de la crisi del 2008”.
El projecte de reactivació del sistema de reg, impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui, va ser dissenyat per Cíclica [space, community & ecology] (Marta Serra i Elena Albareda) i Cavaa Arquitectes (Jordi Calbetó). Les explicacions i imatges de l’obra s’han inclòs en l’àmbit dedicat a projectes en què s’exposen 32 propostes arquitectòniques que van des de cases unifamiliars fins a habitatge col·lectiu, cooperatiu i social, passant per centres educatius, espais cooperatius o centres mèdics i de recerca de Catalunya i Balears.
Fins al 7 de gener del 2024 es pot visitar aquesta exposició que té com a protagonistes una trentena d’arquitectes catalans i balears que, com a conseqüència de la crisi del 2008, han apostat per una nova manera d’elaborar els seus projectes. I, en concret, recull diversos projectes arquitectònics basats en la sostenibilitat, els nous models de gestió energètica i de recursos i l’ús de materials naturals i artesanals.
Les hortes de Caldes al metro de Washington
El projecte de rec termal de les hortes també ha format part de l’exposició “POLIS: Lessons from the European Prize of Urban Public Space” que s’ha instal·lat al metro de Washington DC de mitjans d’octubre i mitjans de novembre. La mostra, elaborada pel el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), fa un recull de les millors obres d’intervenció a l’espai públic a Espanya durant els últims vint anys. L’exposició està concebuda com un recorregut a través de 25 projectes que mostren la millora dels espais públics de les ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Caldes de Montbui. Uns projectes que reflexionen sobre reptes globalment compartits i presenten solucions que contribueixen a ciutats més democràtiques.
El projecte de reg de les hortes de baix basat en la tradició de l’aigua termal de Caldes de Montbui ja acumula diversos guardons i reconeixements. Ha estat seleccionat al Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba, a l’edició oberta dels FAD 2016 i ha rebut el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2016.