A només tres dies d’ambient de carrer, molta cultura i gresca: arriba la Festa Major
- 03/10/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Queralt Campàs
Una setantena d’activitats conformen la Festa Major que arrenca aquest divendres 6 d’octubre
IMATGE | L’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i la regidora de Cultura, Laia Cuscó, van presentar el programa d’actes de la Festa Major, acompanyats de representants d’entitats de cultura popular. > J.SERRA
Una setantena d’activitats conformen el programa d’aquesta Festa Major 2023, que es durà a terme del 6 al 15 d’octubre. La regidora de Cultura, Laia Cuscó, la va definir com a “transgeneracional, femenina – amb més de la meitat dels espectacles protagonitzats per dones -, i amb la cultura popular al centre”, en la roda de premsa de presentació, el passat dijous 21 de setembre.
Enguany, algunes de les qüestions més destacades són la celebració de 30è aniversari del Ball de Diables i la Colla de Geganters de Caldes de Montbui; i el fet tornar a posar en valor la Capvuitada, com a circumstància particular d’aquesta celebració calderina. En aquest sentit, per primera vegada a la història es mantindrà l’espai de l’envelat fins al dia 15 -habitualment només s’habilitava durant el primer cap de setmana-.
Així, seguint la tendència encetada la passada Festa Major, la major part d’activitats es duran a terme entre el parc de Can Rius i la plaça del Lleó, consolidant aquests dos espais i traslladant el punt central de la festa en aquesta part del poble. Tot i això, també s’han previst algunes activitats descentralitzades, a la zona del Bugarai.
A banda, també pren rellevància el pregó, protagonitzat pel cantant calderí Dyango. Per tal de reconèixer la trajectòria artística d’aquest reconegut intèrpret nacional que compta amb 55 discos d’or i 40 de platí, a banda del privilegi d’inaugurar la Festa Major, el músic també oferirà una petita mostra el divendres 6 d’octubre a les 19.30 hores, a la plaça de la Font del Lleó. “Feia temps que volíem homenatjar a Dyango, però fins ara no havíem pogut fer-ho perquè les dates de Festa Major havien coincidit amb gires de l’artista”, va apuntar l’alcalde, Isidre Pineda, durant la roda de premsa.
La imatge principal del programa és la mateixa que la del 2022. Un capgròs, engalanat amb peces característiques de les colles de cultura popular de la vila termal. “Aquest capgròs és una dona i un dels colors que utilitzem en el programa és el lila que vol representar el feminisme, el respecte i la voluntat de dur a terme una festa segura. A banda, aquest color també és el de la memòria i fa referència a la temàtica de les exposicions que es podran visitar durant aquestes dates assenyalades: la memòria històrica”, va detallar Laia Cuscó, regidora de Cultura.
L’altre color predominant en el disseny de la programació és el verd. Des del consistori van explicar que a darrere hi ha la voluntat de destacar la importància de la sostenibilitat, en un context de canvi climàtic. “A més el verd també vol donar la sensació de fresc i nou”, concloïa Cuscó.
Precisament amb la voluntat de donar valor a la consciència ecològica s’han imprès només 2.000 exemplars, i a través d’un codi QR es pot descarregar la versió digital als telèfons mòbils. Al web caldescultura.cat també hi ha tot el programa (sencer, per dies, concerts i espectacles, i exposicions i altres), que s’actualitzarà al minut en cas de pluja. Cada activitat està detallada amb tota la informació i un vídeo per tal que l’usuari es pugui fer una idea real del que vol anar a veure. “Hi ha moltíssima feina a darrere”, apuntava Cuscó.
Pel que fa als espectacles musicals, a banda del calderí Dyango, com a caps de cartell destaquen Triquell, el cantant que s’ha fet popular gràcies a la seva participació en el concurs de TV3 “Eufòria”, que actuarà divendres 13 d’octubre a les 20 h al parc de Can Rius, i Roba Estesa, que actuaran dissabte 7 a la 1 de la matinada, al parc de Can Rius. Seguint amb les actuacions musicals l’oferta comptarà amb la Balkan Paradise Orchestra, Las Karamba, Les Anxovetes (una modernització de l’havanera tradicional) i l’Orquestra Selvatana, entre d’altres.
PRESÈNCIA CALDERINA ENTRE ELS ARTISTES
Sergi Barrera, amb el monòleg d’humor “A las 6?!”, i Martí Doñate, amb el grup Metropolitan Union, són dos artistes calderins que s’han tingut en compte a l’hora de configurar el programa de festes. Els Metropolitan són un quartet de música Barbershop que arriba trepitjant molt fort amb un projecte que connecta amb el públic amb versions des dels Beatles o Billy Joel, passant per bandes sonores de pel·lícules de Disney. Barrera, qui a banda del seu ofici en el món de les arts escèniques també és el cap de colla dels Bastoners de Caldes, porta un monòleg que va estrenar a Sentmenat aquest agost, on planteja si l’espera pot ser divertida.
UNA EDICIÓ PENSADA PER A TOTES LES EDATS
Per primer cop, els adolescents de 12 a 16 anys, podrà participar de la Festa Neó (fluor party), una de les novetats d’enguany. Serà de 22 a 00 h, a la plaça Pau Surell, el divendres 6 d’octubre. A més, pel jovent calderí major d’edat i els adults amb ganes d’acostar-se a la cultura alemanya s’ha programat l’Oktoberfest, el dimecres 11 d’octubre, al parc de Xan Rius. L’associació Aimava repeteix una proposta de l’any passat que acostarà una gran selecció de cerveses i bona música a la població calderina.
Per tal de facilitar i promoure el desplaçament del jovent de forma segura, l’Ajuntament amplia les parades i freqüència de l’autobús nocturn urbà. Aquest bus connectarà els espais de la Festa Major i les urbanitzacions, amb servei fins a les 5.30 de la matinada.
Les famílies també tindran el seu espai amb el Circ Pistolet amb Sergi Estella, dissabte 7 d’octubre al parc de Can Rius; Sardines en llauna, diumenge 8 d’octubre al parc del Bugarai, un espectacle de rumba catalana i la 9a edició de les Olimpíades Infantils, entre d’altres propostes adreçades a tot el públic.
A banda, la fira d’atraccions, se situarà al Bugarai, tindrà un dia de fira silenciosa, el 8 d’octubre, per fer-la més inclusiva.
IMATGE | Dyango, Triquell i Roba Estesa són algunes de les novetats en una edició en la qual la cultura popular segueix sent la gran protagonista. > J.SERRA/CEDIDES