
Mor Dumba, l’elefanta de Caldes
- 11/05/2023
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
Segons ha informat FAADA, l’animal va morir el 9 de maig a l’Elefantenhof, a Alemanya
Segons ha explicat l’organització FAADA en la seva web, l’elefanta més famosa del país va morir el passat dimarts, en les instal·lacions de l’Elefantenhof, un centre recreatiu d’animals del nord d’Alemanya, l’última llar de Dumba.
Després de 37 anys de convivència amb la família Kludsky a La Font dels Enamorats de Caldes de Montbui, el paquiderm de 47 anys ha perdut la vida en el centre de Ziegendorf, al nord del país teutó, on ha viscut els seus últims mesos de vida. Allà va arribar després d’un periple per França, on va estar en un circ de París durant un temps, després de marxar de la vila pels requeriments legals que va rebre la família.
La Dumba, un animal molt estimada per part dels veïns de La Font, va formar part activa de la vida de la urbanització i del poble, sent un punt d’atracció dels més joves -de tres generacions com va explicar Yvonne Kludsky a aquest mitjà- que la visitaven regularment. L’elefant, que vivia en un terreny rústic de 7.700 metres quadrats, al costat de la residència familiar, va saltar a la palestra mediàtica després de la denúncia de l’organització FAADA i de l’obertura de diversos processos per part de l’Ajuntament i la Generalitat, en els quals, segons va explicar la família, mai es va arribar a provar la mala salut de l’animal.
La polèmica
Tenir un elefant al jardí de casa no és gaire normal i el sensacionalisme que va crear aquest tema el va catapultar a les pàgines de la major part dels diaris i televisions nacionals. En una mala praxi periodística, cap d’ells va contactar amb la família de manera directa, ni va comprovar les dades que es feien arribar des de FAADA. En els últims anys, només dos mitjans locals, entre els quals es troba el Calderí, van parlar cara a cara amb els propietaris, com ells mateixos van reconèixer, mentre la resta es van limitar a gravar des de les tanques de la propietat i a difondre inexactituds.
De fet, el change.org de FAADA, demanava signatures aportant dades errònies, basades en un primer estudi del cas, com va reconèixer la biòloga Andrea Torres, tècnica del Departament d’Animals Salvatges de FAADA, durant la realització del reportatge d’aquest mitjà l’any 2018.
L’animal no vivia en un espai de 100 metres quadrats: ho feia en un recinte de 7.700 segons el registre cadastral aportat per la família i en un tancat de 700, que la família va adaptar, segons la legislació vigent en aquell moment. Sabedors d’aquestes xifres, no es va canviar mai el text del Change.org i encara és visible.
Des de FAADA, Torres va explicar que “l’animal no està en les condicions que hauria d’estar. No volem que els animals treballin i creiem que és molt egoista humanitzar animals salvatges. Tenim proves en vídeo de les estereotípies que presenta l’animal”, afegint que “en aquest cas, passa moltes hores sola i això li produeix frustracions i estrès”.
La vida dels Kludsky es va convertir en “un infern” com van confessar a aquest mitjà, d’ençà de la denúncia de l’associació el 2014, rebent “amenaces de totes les parts del món”. La domadora va qualificar llavors la denúncia com a falsa, afirmant que “ni està en 100 metres quadrats, ni les dades que donen són certes” afirmant que “els veterinaris que han passat ens han dit que està ben cuidada i en bon estat. La gent es deixa influir per les dades falses que veuen a Internet i no comproven que siguin certes. S’hauria de reflexionar més abans de compartir tot el que es veu”.
Quan el Calderí va realitzar el reportatge de l’animal, l’únic problema legal que va admetre la família va ser amb l’Ajuntament, degut al tancat perimetral de la finca, donat que al ser finca rústica no es podia construir el mur requerit. Els informes veterinaris d’aquell moment eren “tots favorables” segons els Kludsky.
La pressió sobre la família els va fer abandonar la seva residència habitual durant els mesos que l’elefanta no actuava, viatjant fins a Sevilla al Zoo Mundopark, des d’on va viatjar a França posteriorment. Durant la pandèmia de 2020, Dumba va tornar a la seva llar calderina, per tornar a marxar al país veí, des d’on va acabar a l’Elefantenhof Platschow, un recinte d’uns 40.000 metres quadrats -segons expliquen en la pàgina web- on va conviure amb altres elefants, camells, llames, burros i lleons marins, entre d’altres.
La Dumba era un elefant asiàtic (Elephas maximus), una raça predominant en la zona asiàtica d’Sri Lanka, Índia, Bangladesh i Indoxina. Aquesta espècie està venerada com a animal sagrat i tradicionalment s’ha fet servir pel transport de mercaderies per la selva, agricultura i activitats de lleure, com el turisme. En la zona d’influència és considerat un animal domèstic.
Altres notícies
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.