

L’exposició temporal “Història de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui: 1667-2023, 356 anys documentats”, al Museu Thermalia de Caldes, compta amb un nou al·licient: la publicació d’un catàleg, que n’amplia la informació i recull dades inèdites. Està a la venda al mateix museu a un preu de deu euros. Resulta una lectura apta per a tothom, tant per als entusiastes de la festa com per als interessats en la història en general.
El llibre ofereix un exhaustiu recorregut de la celebració des del segle XVII fins a l’actualitat. S’estructura en diversos capítols, que comprenen una visió històrica rigorosa complementada amb anècdotes curioses i fotografies d’època. Per començar, es tracta la figura de Sant Antoni Abat, i es fa esment a l’orde religiós dels antonians. Ja entrant en matèria d’història calderina, es presenta l’antiga confraria de Sant Antoni Abat de l’església de Santa Maria. Precisament, la investigació ha permès descobrir l’existència del llibre de comptes dels confrares, un manuscrit datat de l’any 1667 que conté valuosa informació sobre els orígens de la festa a Caldes. A continuació, es dedica un apartat a la Facultat de Sant Antoni, entitat hereva de la confraria. Tot seguit es tracten els aspectes més importants de la celebració: els banderers i bandereres, la bandera, els actes previs, la missa, els Tres Tombs, el Ball de Plaça i el canvi de bandera.
Al text es trobarà resposta a qüestions força desconegudes o que fins ara eren una incògnita: per què Sant Antoni Abat es representa amb certs atributs iconogràfics i quin és el seu significat?, quins actes tenia la festa quan era organitzada per la confraria i quants diners s’hi destinaven?, des de quan existeix la bandera i els seus portadors o portadores?, com era la processó que es feia abans dels Tres Tombs?, com va evolucionar l’antiga Entrada de Ball al Ball de Plaça actual?, etc.