Gran afluència de públic en la primera edició sense restriccions
- 07/11/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Del divendres 7 al dimecres 12 d’octubre, la vila de Caldes de Montbui va recuperar l’esperit de festa amb un destacat èxit de participació en la seixantena d’activitats programades, celebrades en nucli històric del municipi
IMATGES | De dalt a baix, el públic familiar gaudint del directe de Xiula, a Can Rius.A sota, l’actuació del Ball de Diables en l’habitual Correfoc, i aper últim, Manu Guix en concert a la pl. de la Font del Lleó. > J.SERRA
La Festa Major 2022 va comptar amb una notable participació i afluència de públic, segons va destacar l’Ajuntament de Caldes de Montbui, una vegada acabada la festivitat d’enguany. En la primera edició de recuperació del format habitual des de l’esclat de la pandèmia, ciutadania i entitats locals van gaudir d’uns dies plens de vida i ambient que es van fer notoris en cada carrer i plaça del centre de la vila; una Festa Major en la qual les colles de cultura popular van esdevenir les principals protagonistes i dinamitzadores de les activitats, i on la meteorologia – tot i ser amenaçant- no va interrompre la celebració del programa tal com estava previst, sense canvis ni cancel·lacions. “Els calderins i calderines comentaven que tenien moltes ganes de sortir de casa, de retrobar-se i de viure una Festa Major amb normalitat” apuntava Laia Cuscó, regidora de Cultura i, “i de fet, tots els actes celebrats van estar molt concorreguts de públic” hi afegia.
En la seixantena d’actes programats entre el divendres 7 i el dimecres 12 d’octubre, l’elevada assistència de persones va ser una constant poc variable que fins i tot va superar les expectatives de les entitats organitzadores: “Hem omplert tots els actes amb més gent de la que esperàvem! Podia semblar que la programació d’enguany era senzilla, però sembla que ha agradat moltíssim, perquè tots els concerts, espectacles i activitats han estat fantàstiques, amb molta afluència de gent” continuava Cuscó.
A banda de la importància d’una festa que pretenia retrobar i unir a la població a través de la cultura que ens és pròpia i tradicional, l’edició d’enguany també perseguia consolidar la plaça de la Font del Lleó i el parc de Can Rius com a eixos centrals de les activitats de Festa Major. “D’aquesta manera, aquests dos punts, amb els seus respectius escenaris, van acollir el principal gruix del programa” apuntaven fonts oficials de l’Ajuntament de Caldes, tot i recordar que també van existir altres espais que van centralitzar diferents actes, com la zona del Tint amb la fira d’atraccions o el parc de l’Estació, parc del Bugarai, pavellons municipals, altres places del nucli comercial i recintes culturals del municipi. En aquest sentit, la regidora de Cultura apuntava que “hem intentat consolidar uns espais i sembla que ha funcionat molt bé i la població s’hi ha trobat molt a gust!”.
ALGUNES SORPRESES EN LA FESTA D’ENGUANY
Una de les novetats destacades de la festa va ser l’acte final de festa, en què els Bastoners de Caldes van reinventar el ball de bastons fent servir la llum negre. En aquest sentit, també va captar l’atenció del públic la recuperació d’actes tradicionals com el Correbars, el Corretraca o la crema del campanar a càrrec del Ball de Diables.
També va ser un moment memorable per a Caldes de Montbui l’estrena de l’olleta, el nou gegantó de la Colla de Geganters que ret homenatge al caldo termal tradicional de la vila. I en el capítol d’estrenes, la primera edició de l’Oktoberfest, organitzada per l’associació juvenil Aimava, “també va superar totes les expectatives, i ho va fer fins al punt que en la primera jornada es van esgotar totes les previsions de cervesa i menjar que tenien previstes pels dos dies” va explicar l’Ajuntament de Caldes de Montbui.
RENOVACIÓ DEL COMPROMÍS AMB SAINT-PAUL-LÈS-DAX
Aprofitant la celebració de la Festa Major, una cinquantena de veïns i veïnes de la vila francesa Saint-Paul-Lès-Dax van visitar Caldes de Montbui per oficialitzar la renovació del compromís d’agermanament entre ambdues poblacions termals, després de 10 anys d’estreta relació. L’acte, que va tenir lloc el 8 d’octubre a les Termes Romanes, va estar presidit pels alcaldes Isidre Pineda i Julien Bazus. Ambdòs responsables de cada govern local van signar el nou document, el qual manifesta “que l’agermanament entre Caldes i Saint-Paul-lès-Dax és un espai necessari de creació de pau i futur per a Europa i un exemple que cal estendre entre pobles i ciutats d’arreu”, així com “que la col·laboració entre els pobles ha afavorit noves formes de generar coneixement i prestigi entorn del fet termal, singularitat que uneix les dues poblacions”.
PERSISTENTS, LA NOVA EXPOSICIÓ DEL THERMALIA
També en el marc de la Festa Major, el Museu Thermalia va celebrar el diumenge 9 d’octubre la inauguració de la nova exposició fotogràfica ‘Persistents: més enllà de la Covid’, la qual podrà visitar-se fins al 8 de gener del 2023.
La mostra comissariada pel fotògraf calderí Quim Pascual consta del testimoni gràfic i oral de la quarantena de persones que van participar en l’estudi científic, impulsat per a l’Ajuntament de Caldes de Montbui, sobre els ‘Efectes de la balneoteràpia en pacients amb covid persistent’; un projecte de recerca que pretén esbrinar els possibles beneficis de les aigües mineromedicinals de Caldes en la millora de certes patologies. L’estudi és conduït pel Grup de recerca muscoloesquelètica de l’Institut Hospital del Mar -IMIM, liderat per la dra. Natàlia García, i actualment resta pendent de l’anàlisi dels resultats obtinguts per, finalment, publicar-ne les conclusions que verifiquin la hipòtesi plantejada.
L’exposició dona visibilitat a les persones afectades per a aquesta nova i poc coneguda malaltia, que actualment afecta unes 300.000 persones arreu de Catalunya, i que suposa una greu afectació en la seva qualitat de vida. La mostra exposa els retrats -molt personals i intimistes- de les persones participants en l’estudi mentre rebien el tractament termal en les instal·lacions del Termes Victòria, d’abril a juliol del 2022. “Són retrats poc complaents en el sentit que reflecteixen una situació vital poc agraïda, un moment d’incertesa que viuen les persones que pateixen la covid persistent” va explicar el fotògraf Quim Pascual en la presentació de la nova exposició calderina.
CLOENDA DE CAPVUITADA I APLEC DEL REMEI
Entitats culturals, esportives i socials van sortir de nou al carrer el cap de setmana després de la Festa Major per celebrar la Capvuitada a Caldes de Montbui.
Dissabte va tenir lloc com a acte principal la inauguració de l’ampliació de les Cases dels Mestres, tot i també estar marcat per la matinal excursionista del CECMO, la primera jornada del 2n Open Internacional de Catalunya de Camp Vila Termal de Caldes de Montbui, i el concurs popular de gossos organitzat per Caldes Animal.
L’endemà, l’Aplec del Remei va ser l’activitat estrella del matí amb el retorn de la trobada de Puntaires, la tradicional trobada de carros i pujada al Remei, la missa a l’Ermita, les sardanes amb la Cobla Genisenca i la cercavila amb el Ball de Diables, els Bastoners, els Gegants i capgrossos i els Escaldats.
En l’àmbit esportiu, diumenge va tenir lloc la 2a jornada del 2n Open Internacional de Catalunya de Tir amb Arc que va comptar amb una seixantena de participants, i la 9a cursa del Dimoni, amb prop de 200 atletes de totes les edats. La tarda de diumenge va centrar-se en la música arran del concert de l’Orquestra Municipal a la Sala Noble de Can Rius, el concert d’Ubeats al Centre Democràtic i Progressista, i el tercer concert (Esbart de Castellterçol) al Casino de Caldes.