Reduir, reciclar, recuperar i reutilitzar: l’aposta local per a un futur sostenible
- 07/06/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE – AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
Tot i registrar en el 2021 la xifra més alta dels últims 20 anys en recollida selectiva de les deixalles municipals, l’emergència climàtica obliga a millorar la separació per fraccions i contribuir a la reducció de la producció de residus
IMATGE | De les 9.500 tones de deixalles municipals generades a Caldes de Montbui l’any 2021, més de 4.100 tones van llençar-se al contenidor de rebuig (el gris) per enviar a incinerar. Això significa que més del 43% dels residus produïts durant l’any van acabar al contenidor gris. Segons les dades registrades per la regidoria de Serveis de Caldes de Montbui, aquest percentatge es pot reduir fins al 6%. El 34% restant són residus que poden ser separats per fraccions i enviats a circuits de reciclatge.
Cada calderí i calderina ha generat la quantitat de 531 kg de residus al llarg del 2021. D’aquest volum de deixalles anual, 270 kg van ser enviats a circuits de reciclatge i la resta van ser traslladats i, finalment destruïts, a la incineradora. A partir d’aquestes dades registrades per l’àrea de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, es calcula que el 56,6% de les deixalles municipals han estat recollides de manera selectiva, la xifra més alta dels últims 20 anys. “Que més de la meitat de les deixalles que es produeixen a l’any siguin recollides de forma selectiva significa que gairebé 6 de cada 10 calderins i calderines separen correctament els residus per fraccions” apunta Marc Freixa, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Atenent la positivitat dels indicadors actuals i la tendència que de manera natural continua creixent any rere any, existeix una alta probabilitat que la vila assoleixi el 70% de les deixalles recollides de manera selectiva i, per tant, compleixi l’objectiu fixat per la Unió Europea per a l’any 2030.
Tanmateix, “no hem d’oblidar que encara existeix un alt percentatge del total de residus generats en l’àmbit local que no són recollits de manera selectiva, íntegrament destinats a la fracció resta, i que evidencien el llarg recorregut de millora en relació amb la separació de les deixalles que cal encarar a Caldes de Montbui” fa constar Freixa. En xifres absolutes, de les quasi 9.500 tones de deixalles generades al llarg del 2021, unes 4.100 van ser considerades rebuig, és a dir, que 261 kg/any de residus per habitant van destinar-se a la incineradora. A partir de l’informe de Caracterització fet l’any 2021 -un document que elabora anualment el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental a partir dels residus que arriben a la incineradora – s’ha arribat a la conclusió que, d’aquesta quantitat abocada al contenidor gris (fracció resta), un 27% corresponia a matèria orgànica (contenidor marró); un 2% a vidre (contenidor verd); un altre 14% a paper i cartró (contenidor blau); un 15% a envasos plàstics (contenidor groc); quasi un 1% a residus voluminosos; un 25% a material tèxtil o especial, i només un 14% a la fracció rebuig (contenidor gris). “Efectivament, si del total que es destina al rebuig li separem correctament la fracció orgànica, la del vidre, els envasos i la mica de paper i cartó, en resulta una quantitat mínima que és la veritable resta, és a dir, aquell poc material que ja no pot ser reciclat o reutilitzat” matisa el tècnic del consistori.
Així doncs, tot i la rebaixa progressiva en la quantitat de residus abocats a la fracció resta –que en dos anys ha disminuït un 6% a Caldes-, encara es calcula que més de la meitat de les deixalles que es generen es podrien recollir de manera selectiva i evitar que acabin a la incineradora
MAJOR ESTALVI ECONÒMIC I MEDIAMBIENTAL
La despesa municipal del servei de recollida de les deixalles al municipi de Caldes de Montbui oscil·la els 2.210.000 euros/l’any. “Actualment, és la despesa de serveis més alta que té l’Ajuntament” apunta Jaume Mauri, regidor de Serveis Municipals, “i per reduir-la –afegeix el regidor – cal continuar millorant la recollida selectiva”. Aquest sistema de gestió de deixalles consisteix a recollir diferenciadament diferents fraccions dels residus municipals des dels domicilis i establiments comercials, amb la finalitat de poder reciclar o recuperar en un procediment posterior gestionat per l’administració. “Tot el volum de deixalles que se selecciona continua un procediment posterior de manera separada. Així, tot allò que es pot reciclar, es recicla; tot allò que es pot, es reutilitza, i de la matèria orgànica es fa compost i biogàs” descriu Mauri. En aquest sentit, el sistema de recollida selectiva i el posterior procés de reciclatge permeten estalviar recursos econòmics i part de l’energia necessària per a la fabricació dels productes a partir de matèries primeres verges.
En últim lloc, el gruix de residus llançats a la fracció resta va a parar a una incineradora, procés del qual es desprenen gasos tòxics que agreugen l’efecte hivernacle, “causant l’acceleració del canvi climàtic i els seus efectes devastadors per a la vida present i futura” alerta el regidor. Però, a més de l’alarmant font de contaminació mediambiental que suposa la incineració de residus, la incorrecta o insuficient quota de separació en fraccions significarà, en pocs anys, una major despesa que repercutirà en les butxaques de tots i totes: “A partir de l’any 2030 es castigarà aquells municipis que no assoleixin els percentatges de recollida selectiva establerts per les directrius europees, de manera que portar deixalles de rebuig a l’abocador serà penalitzat amb una taxa de deixalles que creixerà exponencialment” apunta Mauri.
En paral·lel, la correcta recollida de residus ja té un benefici econòmic en l’actualitat arran de l’Ordenança fiscal que regula la taxa imposada de les deixalles a la ciutadania: “En l’àmbit particular, a banda de la tarifa ordinària, existeix una segona tarifa anomenada ‘reduïda’ que representa un 20% de descompte respecte a la quota usual” explica Freixa, tècnic de Medi Ambient.
SERVEI GRATUÏT DE RECOLLIDA DE VOLUMINOSOS
En termes municipals, els abocaments irregulars que s’abandonen diàriament a la via pública “suposen una despesa municipal d’uns 100.000 euros a l’any” apunta Jaume Mauri; xifra que, d’altra banda, “se’n podria reduir una part molt significativa arran del bon ús del servei que existeix i, a més, és gratuït” afegeix el tècnic.
La recollida de residus voluminosos és un servei disponible en tot l’àmbit urbà que cal activar a través de l’OAC o telemàticament al web de l’Ajuntament, indicant el dia preferent de recollida i l’estat del material. “Els mobles que són considerats en bon estat i que han superat una segona supervisió són cedits a Caldes Solidària i traslladats al seu magatzem, des d’on altres famílies poden continuar fent-ne ús” explica Marc Freixa.
“La recollida de residus voluminosos és un servei gratuït i disponible en tot l’àmbit urbà que cal activar a través de l’OAC o del web de l’Ajuntament indicant el dia preferent de recollida”
D’altra banda, i amb el propòsit de mantenir la neteja de la via pública, reduir la producció de residus i incentivar la recollida selectiva, el Reglament del Servei Públic de Recollida de Deixalles (aprovat a Caldes de Montbui el setembre del 2017) regula la imposició de sancions per infraccions en abocaments incorrectes o incontrolats. “El passat 2021, des del servei de vigilància es van realitzar 19 denúncies per deixar residus en llocs no autoritzats, bàsicament abocaments a la via pública” reconeix Freixa. Són infraccions del Reglament, per exemple, dipositar residus en un contenidor que no li correspon; deixar residus voluminosos sense activar el servei a l’Oficina d’Atenció Ciutadana; abocar residus ordinaris en els entorns naturals del municipi, o abandonar residus especials o exclosos del servei de recollida, d’entre molts altres. Les sancions varien depenent de la infracció comesa (lleu, greu i molt greu) i les multes oscil·len dels 100 fins als 3.000 €.
ALTRES TIPOLOGIES DE RECOLLIDA: DE LA DEIXALLERIA AL PORTA A PORTA
A banda del model de recollida dels residus en contenidors situats a la via pública, conviuen en el municipi altres tipologies de sistemes de recollida que pretenen facilitar la selecció dels residus, així com la reducció de la producció de deixalles en l’àmbit municipal. N’és un exemple la recollida porta a porta, que a Caldes funciona als barris dels Saulons, can Maspons, els Lledoners, can Regassol, la Font dels Enamorats, can Valls i Torre Negrell. En aquest cas, la ciutadania i els comerços o establiments efectuen la separació de les diverses fraccions dels residus en origen i són recollides allà on es generen d’acord amb el calendari establert. “Des de fa anys que el sistema de recollida porta a porta està notablement estesa en l’àmbit internacional, sent un dels sistemes més comuns en els països més avançats en matèria de gestió de residus i reconegut per les institucions europees com un dels més eficients” apunta Freixa. Segons les experiències de municipis catalans on funciona aquest model de recollida, la quantitat de fracció resta que es destina a incineradores es redueix de forma dràstica (assolint nivells de recollida selectiva d’entre el 60 i el 85%), a més de millorar la qualitat de les fraccions recollides selectivament. “A Caldes estem estudiant mètodes híbrids del porta a porta, contenidors intel·ligents i contenidors nocturns, que es posen a la tarda i es retiren al matí, com per exemple ja es duu a terme al nucli antic” explica Jaume Mauri. “L’objectiu és poder aprofundir en la recollida selectiva amb mètodes com el porta a porta i allà on la morfologia urbana ens ho permeti” afegeix el regidor de Serveis Municipals.
“El 2021 es van realitzar 19 denúncies per deixar residus en llocs no autoritzats”
D’altra banda, el municipi compta amb el servei de la deixalleria fixa (al polígon industrial La Borda) i la mòbil (instal·lada dins l’aparcament del carrer de les Escoles Pies, cada primer dimarts de mes). Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors; instal·lacions que permeten assolir nivells més alts de recollida selectiva i que faciliten, també, tasques de suport al servei municipal de recollida de residus establert. A Caldes de Montbui es va registrar 14.831 entrades a la deixalleria municipal l’any 2021, on va gestionar-se més de 2.000 tones de residus. Les dades del 2019 revelen un cert increment, quan es van registrar 1.945 tones de deixalles en l’equipament.
IMATGE | Caldes compta amb el servei de recollida a la deixalleria municipal, situada a La Borda, i la instal·lació mòbil que visita el municipi cada primer dimarts de mes.
ALTERNATIVES CONTRA LA PRODUCCIÓ DE RESIDUS
Anar a comprar el pa amb la coixinera, fer servir bosses de roba o reutilitzables, comprar per unitats en lloc de fer-lo a l’engròs, o demanar que ens tarin diferents productes en una mateixa carmanyola són només alguns exemples de les tantes actuacions quotidianes que tenen un valor mediambiental incalculable. “La resposta a l’emergència climàtica és tan urgent que només tenim l’opció d’encarar-la modificant els nostres hàbits i comportaments fins ara habituals” alerta Freixa, qui afegeix que “ja no només es tracta de saber com llences sinó també com compres per no malbaratar els recursos i reduir la generació de residus” apunta el tècnic.
Fruit d’aquesta tendència creixent cap a una compra mediambientalment conscient, cada any se sumen més comerços a la proliferació d’establiments que ofereixen la venda a granel o que incentiven l’ús de materials reutilitzables. La finalitat és clara: cal reduir la producció de residus plàstics, i aquesta ha estat precisament la campanya que ha impulsat enguany el Consell d’Infants de Caldes de Montbui. “A classe sempre hem tingut molt clar que cal reciclar, donar vida a les coses, i d’aquí va sorgir la nostra proposta, que finalment va guanyar en la votació final” diu Andrea Molina, membre del Consell d’Infants i alumna calderina escollida per formar part del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència (CNIAC). La campanya de sensibilització impulsada pels joves consellers i conselleres pretén reduir el consum de plàstics a l’hora d’anar a comprar. La proposta intenta combatre els efectes del canvi climàtic “perquè volem intentar salvar la nostra vida futura. Creiem que actualment no es fa suficient; és el món que heretarem i no ens el volem trobar en un estat de pèrdua total” segueix Molina.
De fet, un alt percentatge de les idees proposades pels consellers i conselleres en l’edició d’enguany han estat estretament relacionades amb la sostenibilitat i la cura del Medi Ambient; “quelcom que explica quines són les seves inquietuds, i el nostre compromís és generar en el màxim de les nostres possibilitats un retorn a les seves preocupacions” va dir Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui en l’Audiència Pública del Consell d’Infants, celebrada el maig. La regidora de Comerç Carme Germà va afegir-hi que “donarem a la campanya la importància que mereix” i serà recolzada per Shop in Caldes. A partir de la darrera trobada de la Taula de Comerç, els representants del comerç calderí han aprovat diverses accions que es desenvoluparan aviat per contribuir a la reducció d’envasos plàstics en els establiments comercials de la vila. D’entre aquestes, “regalarem carmanyoles per tal que la ciutadania faci servir envasos reutilitzables i repetirem la producció de bosses plegables per deixar d’utilitzar les de plàstic” va concretar Germà.