
Electra Caldense impulsa la primera comunitat energètica d’autoconsum de règim obert a Catalunya
- 24/02/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Situada a Caldes de Montbui, permet que fins a 30 particulars i empreses puguin gaudir de l’estalvi generat per a l’autoconsum fotovoltaic sense haver d’instal·lar plaques solars
Gaudir de l’estalvi que ofereix l’autoconsum fotovoltaic sense haver d’instal·lar plaques solars al terrat. Aquesta és la proposta de la Comunitat Energètica Can Forns, que funciona des de principis d’any a Caldes de Montbui, impulsada per Electra Caldense mitjançant la seva filial, Elecsum. Es tracta de la primera comunitat energètica d’autoconsum de règim obert i que no requereix inversió ni pagament d’accés per beneficiar-se dels avantatges que suposa consumir energia verda de proximitat.
En el cas de la Comunitat Energètica Can Forns, es disposa d’una planta de producció fotovoltaica instal·lada i gestionada per Elecsum. Els membres de la comunitat poden adherir-s’hi per rebre una part de l’energia generada, sense d’haver d’instal·lar-se plaques solars ni realitzar cap inversió prèvia. L’energia fotovoltaica aportada es resta del consum mensual i d’aquesta diferència sorgeix l’estalvi per als usuaris, “que pot arribar fins al 30% de la factura elèctrica depenent del patró de consum” explica el grup energètic calderí.
Segons Oriol Xalabarder, Conseller Delegat d’Electra Caldense Holding, “a partir de la nostra experiència en la producció, distribució i comercialització d’energia, vam adonar-nos que, en l’àmbit urbà, és difícil dur a terme projectes d’autoconsum individual rendibles. En canvi, la possibilitat d’utilitzar superfícies més grans mitjançant instal·lacions compartides i donar accés a aquesta planta de producció a altres usuaris de la comunitat energètica és una manera de fer arribar l’autoconsum a tots i totes”.
La comunitat està oberta a clients particulars i empreses que estan situades en un radi de 500 metres al voltant de la planta de producció. “Els comerços i empreses de serveis són els clients que han mostrat més interès en aquesta modalitat de generació d’energia de proximitat, ja que d’acord amb el seu patró de consum principalment diürn poden obtenir un major estalvi que els particulars, ja que aprofiten les hores en les quals es genera una major producció d’energia solar” segueix Xalabarder. Cada membre de la comunitat pot consumir fins a 1 kW mensual d’energia neta de proximitat, i la resta del subministrament es realitza mitjançant la xarxa elèctrica general per cobrir la demanda.
Actualment, la comunitat compte amb 20 usuaris adherits i es preveu arribar als 30 membres. El funcionament de la comunitat energètica Can Forns és totalment oberta, expliquen fonts oficials d’Elecsum, el que significa que pot adherir-s’hi qualsevol consumidor que estigui interessat, així com donar-se de baixa en qualsevol moment sense cap penalització.