
Torna el Nadal amb el bull de l’aigua i el caldo termal
- 17/11/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes de Montbui transforma la tradicional Fira de Nadal en un mercat que es dilatarà més en el temps i es concentrarà a la plaça de la Font del Lleó per exigències del context sanitari
IMATGES | Representants del consistori i entitats municipals presenten el Mercat de Nadal que enguany se celebrarà durant nou dies de novembre i desembre del 2021, a la plaça de la Font del Lleó.> M.CLAPERS
El 35è Mercat de Nadal de Caldes de Montbui serà del 26 al 28 de novembre i del 3 al 8 de desembre. La plaça de la Font del Lleó i entorns seran l’escenari de la primera convocatòria nadalenca del territori, sota el fred de finals de novembre i primers de desembre i salvats per l’escalfor dels 74 graus als quals brolla l’aigua termal calderina, la més calenta de l’Estat. Caldes recupera així un dels esdeveniments més turístics populars de la vila, “sent molt probablement un dels moments en què el municipi rep a més visitants al llarg de l’any” explicava Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui, però després de l’aturada de l’edició del 2020, “les darreres restriccions ens han obligat a organitzar un mercat adaptat a les circumstàncies actuals” afegia Pineda.
Més enllà de la tradicional Fira de Nadal que tenia lloc en un únic cap de setmana i amb una allau de convocatòria amb més de 150 parades distribuïdes en tot el nucli antic del municipi, enguany la vila de Caldes presenta ‘el Mercat de Nadal’ que constarà de nou dies de parades i un programa ple d’activitats nadalenques, propostes termals i activitats familiars i referents culturals calderins. En aquest sentit, la regidora de Turisme Carme Germà explicava que “era impossible imaginar-se la fira de Nadal que organitzàvem fins ara en temps de Covid. Arran del nou context, volíem començar amb una proposta més controlada, més dilatada en el temps, que la gent es pugui repartir per venir de manera més esglaonada. I que en un moment donat, en cas que fos necessari, es pugui controlar l’accés a la plaça” afegia Germà.
Així doncs, “el nou format de ‘Mercat de Nadal’ tindrà un esperit molt europeu, amb noves casetes de fusta situades a la plaça de la Font del Lleó” seguia l’alcalde. “És un mercat, a més, organitzat entorn de l’olla més gegant de Catalunya, el cor del mercat perquè il·lustra el component més singular de Caldes, ressaltant el termalisme com a fil conductor del mercat de Nadal de Caldes” afegia Pineda. A partir de l’encesa de llums de Nadal i la il·luminació de l’arbre situat a la plaça –que tindrà lloc el divendres 26 de novembre-, “començarem a fer bullir l’olla” diu Germà, i es procedirà a la repartició del caldo termal de Nadal l’endemà, dissabte 27 de novembre, “la primera vegada que es repartirà caldo a la gent que visiti el mercat”, apunta la regidora.
I és que tot i els evidents canvis en la proposta calderina per celebrar la proximitat de les festes de Nadal, la singularitat pròpia del municipi es manté inherent en la nova edició post-Covid: “El Mercat de Nadal és l’olla al voltant de la qual gira el mercat o la fira, i no a la inversa. El nostre caldo fet amb aigua termal és el fet que ens distingeix de la resta de mercats i fires de Nadal” explica Carme Germà.
L’olla gegant, la més gran de Catalunya, té un diàmetre d’1,5 m i capacitat per 1.600 litres de caldo. Vist l’èxit de cada edició, l’organització té previst fer-la bullir sis vegades amb aigua termal, foc de llenya i productes de proximitat i repartir uns 10.000 litres de caldo cada dia de Mercat. A més, els visitants podran degustar la verdura i la carn d’olla de la cocció del brou calderí o adquirir una ampolla de brou termal envasat, amb la marca del Mercat (a la venda al Museu Thermalia).
LA VILA ESTRENA ‘L’OBRADOR DE L’OLLA DE CALDES’
Aquest mes de novembre, l’Ajuntament de Caldes recupera la cuina de l’antic Col·legi del Carme per convertir-se en el nou “obrador de l’olla de Caldes”, l’espai des d’on se centralitzarà els preparatius del brou termal i la carn d’olla que s’oferiran durant el Mercat de Nadal, enguany. El consistori també ha advertit que, a partir d’ara, la cuina serà l’espai per on també passaran els ingredients de les ofertes gastronòmiques que fa Thermalia a les fires locals i a l’entorn de l’olla gegant, l’aigua termal i la cocció amb llenya.
Per habilitar l’espai com a obrador certificat i adaptat a normatives sanitàries s’ha fet una intervenció en la instal·lació elèctrica, parets, portes, aïllaments i pintures. També s’ha instal·lat mobiliari de cuina (càmera i frigorífics per garantir la conservació dels aliments, piques professionals per netejar els ingredients, taulells per treballar i armaris modulars per guardar les gàbies on es posen els ingredients del caldo).