
“M’agrada suggerir un relat i que cadascú desenvolupi el seu”
- 09/11/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 2
> Mireia Clapers
L’artista calderí Ferran Vidal exposa simultàniament a Caldes amb les exposicions que acullen Thermalia i El Centre
IMATGES | L’altell d’El Centre acull una mostra de 26 pintures sobre paper realitzades amb tècnica mixta on l’artista experimenta amb els materials. > C.M.C
Actualment es poden veure a Caldes dues exposicions simultànies de l’artista calderí Ferran Vidal. Part de la seva obra il·lustra l’exposició que es pot visitar al Museu Thermalia “Els calderins deportats als camps nazis”. Un projecte basat en el llibre d’Eduard Puigventós López que porta el mateix nom per retre homenatge i conèixer la història dels dotze calderins deportats. Les peces que il·lustren l’exposició són punyents, impactants i colpidores que reflecteixen, sense voler-ho, l’horror viscut durant un dels pitjors episodis de la nostra història. Al mateix temps, el Centre Democràtic i Progressista també acull una exposició del mateix artista, una mostra de 26 pintures sobre paper on s’hi poden identificar temes com la vida quotidiana i paisatges imaginaris, però on el segell propi de l’autor no passa desapercebut.
Ferran Vidal ha pogut mantenir la inquietud artística que va sorgir en la seva infància. El descobriment dels còmics el van mantenir enganxat al món del dibuix i a partir d’aleshores va anar cultivant l’esperit crític que a dia d’avui encara manté: “No està de moda pensar, amb fenòmens de masses com les sèries actuals, la gent perd eines que poden generar un pensament social, trobar-se, comunicar-se” reflexiona Vidal.
Sense haver abandonat el món del còmic, Vidal va ser finalista del Premi ARA de Còmic en català l’any 2020, amb Força, una història que s’endinsa en el món de l’addicció. L’artista ha estat capaç de combinar la vessant humorística amb el còmic d’humor amb una pintura més introspectiva d’una forma natural. Gairebé tota la seva obra està realitzada amb tècnica mixta, tot i que aquest últim any també ha pintat a l’oli: “Els colors de l’oli d’aquí a cinc-cents anys seran els mateixos i la pintura estarà igual, però necessito treballar-hi més per acabar de sentir-me còmode” ens explica, tot i que no abandona l’acrílic i la tècnica mixta.
L’obra de Ferran Vidal desprèn una sensibilitat excepcional amb una utilització austera dels colors que deixa l’espectador que desenvolupi el seu propi relat, ell mateix es defineix com a un suggeridor d’històries: “En la meva obra no hi ha una narració única, a mi m’agrada suggerir un possible relat i que cada un desenvolupi el seu, jo tinc una història clara al darrera, com cada espectador pot tenir la seva. Com més abstracte és un quadre, millor funciona” apunta l’artista. En el moment d’iniciar el procés creatiu Vidal es rodeja dels materials que farà servir, si utilitza l’oli “ja ho tinc tot pensat”, en canvi amb la tècnic mixta sobre paper genera accidents “a veure a on em porten”. L’artista sempre s’ha fet les canyes dels pinzells perquè “el resultat del traç és diferent, és més personal a diferència dels pinzells comprats que tots tenen el mateix”.
L’obra de Vidal reflexa una experiència pròpia sense premeditar-ho, al marge dels corrents “la meva pintura és molt difícil de vendre, molt difícil d’entendre i molt minoritària” creu el mateix autor, que no ha fugit d’expressar el seu univers propi que fa especial la seva obra.