L’Hospital de Mollet, Green Hospital de referència internacional
- 11/11/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El centre hospitalari vallesà guanya el premi Plata en els Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals de la International Hospital Federation (IHF)
IMATGE | L’equip representant de l’Hospital de Mollet en el lliurament del premi d’àmbit internacional que reconeix els centres sanitaris amb iniciatives de sostenibilitat mediambiental. > CEDIDA
L’Hospital de Mollet de la Fundació Sanitària Mollet ha guanyat el premi Plata en la categoria de Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals dels International Awards 2021 que van anunciar-se aquets dimecres en el marc del 44è Congrés Internacionals d’Hospital que organitza la International Hospital Federation (IHF) i la Unió Catalana d’Hospitals (UCH).
El guardó s’emmarca dins dels IHF Awards 2021 amb un Comitè format per líders en l’àmbit de la salut a nivell mundial amb sis categories i més de 250 participants de 38 països diferents. La categoria dels Ashikaga-Nikken Excellence Award for Green Hospitals reconeix a hospitals i organitzacions en l’àmbit de la salut que promouen iniciatives de sostenibilitat mediambiental en la qual el premi Or ha estat un centre de Canadà.
Malgrat que l’activitat i el nombre de professionals de l’Hospital de Mollet s’ha incrementat un 100% en els darrers 10 anys, el centre ha reduït el consum d’electricitat global en un 15%, de gas en un 13%, d’aigua en un 18% i les emissions de CO2 en un 71%. “L’objectiu de la FSM és aconseguir que properament la nostra petjada de carboni sigui del 0%. La cultura verda ha de formar part de la estratègia i impregnar l’estructura i els processos”, explica Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària Mollet.
El projecte Green Hospital de la Fundació Sanitària Mollet va començar a partir de la construcció del nou Hospital de Mollet i consta de diferents projectes clau. Una d’elles és la instal·lació de més de 1.300 plaques fotovoltaiques a la coberta de l’hospital que proporcionen el 12,5% del total de l’energia que consumeix l’hospital i que “permet un estalvi de 120 tones de CO2 equivalent a plantar un arbre cada dia” expliquen des de la FSM. D’altra banda, l’hospital també compta amb una qruitectura sostenible i patis de llums que propircionen llum natural a tot el centre, aconseguint reduir el consum energètic d’il·luminació en un 40%. També el sostre radiant i les cobertes sostenibles permeten l’aïllament tèrmic i el control acústic.
També l’energia geotèrmica -a trvés de 148 pous de 146 metres de profunditat- “redueixen el consum energètic de climatització en un 30%” segueixen fonts oficials de l’hospital. I pel que fa a l’energia, és 100% elèctrica renovable.
Segons la World Health Organization, els factors mediambientals són un dels determinants clau de la salut pels propers anys. Entre 2030 i 2050, es preveu que el canvi climàtic sigui la causa del voltant de 250.000 morts en tot el món per factors com malnutrició, malària o cops de calor, entre d’altres. Durant el debat previ en el que va participar Dr. Jaume Duran, director de la FSM amb referents internacionals com el Dr. Nick Watts, Chief Sustainability Officer del NHS of England, s’ha definit el canvi climàtic com una de les possibles major amenaces per la salut pública de la nostra generació i com les institucions sanitàries han de liderar el camí per abordar aquesta crisi i reduir la seva pròpia petjada de carboni en el medi ambient.
“La responsabilitat de les organitzacions sanitàries davant del canvi climàtic té dues cares. La primera és com fer front al impacte sobre la salut de la ciutadania i la segona és com reduir la nostra pròpia petjada de carboni en el nostre entorn”, va explicar Jaume Duran durant el debat. “La sostenibilitat mediambiental ha de ser una aspiració ètica dels nous lideratges”, va afegir el director de la fundació sanitària.