La Festa Major del retrobament
- 14/10/2021
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
Després d’un any sense festes, Caldes torna a bullir
IMATGES | Música, dansa, teatre, molts riures, gent gran, espectacles pels petits i molta, molta cultura popular.> J. SERRA
La Festa Major és sempre un temps de retrobament, d’esbarjo i d’alegria, on per uns dies tothom surt al carrer per gaudir de la vila i dels actes programats. Aquest 2021 ha estat un any atípic que ens ha fet tornar a viure quatre dies d’explosió de colors i música.
Des del vespre de divendres, data d’inici de la Festa Major, el poble ha gaudit massivament d’una festa atípica on la venda d’entrades ha estat la diferència més destacada respecte d’altres edicions. Després d’un any sense celebracions, la vila ha tornat a vestir-se de gala per rebre com cal aquestes dates, inaugurades amb una tronada inicial i trobada de colles de cultura popular que van fer oblidar-nos, encara que fos per uns moments, l’estat de pandèmia encara vigent.
Marcada per l’aforament limitat i les mesures sanitàries, l’espectacle Bona Gent de Quim Masferrer va donar el tret de sortida als actes massius. Un acte diferent del que tothom s’esperava, ja que l’actor va fer protagonista a la gent del públic que va omplir les 500 localitats. Gent d’arreu del Vallès -molts de Granollers, com es va poder veure- que no es va voler perdre al creador i presentador d’El foraster en el seu segon pas per Caldes.
Amb al·lusió al preu abusiu de les elèctriques i un record a Pepe Rubianes, el de Sant Feliu de Buixalleu, fent ús de l’audiovisual, va entrevistar al públic, fent fins i tot trucades a familiars dels presents, que van esdevenir en un complet espectacle de 90 minuts, acabat amb la ja coneguda frase de “sou molt bona gent”, típica de l’actor.
Mentrestant, el grup lleidatà de reggae Koers va estrenar el nou envelat situat en el parc de Can Rius, una nova ubicació que ha agradat a tothom pràcticament per unanimitat i que trasllada la festa i el consegüent soroll i moviment de gent, a una zona del poble menys poblada, on la molèstia és menor. Aquest espai, ja descobert a principis d’any amb l’arribada dels Reis Mags d’Orient es consolida i pren rellevància en els actes principals de la vila, ja que el control d’accés limitat i la reclusió en un espai tancat ha fet disminuir els actes vandàlics que es vivien en l’envelat al pàrquing de l’Estació, a banda de mantenir més neta la zona urbana i no haver de lamentar trencament de mobiliari urbà, timbres, bústies, portes o les deposicions que alguns veïns de la zona van denunciar en anys anteriors.
Els actes centrals de dissabte es van focalitzar en la Milla Urbana, la tradicional cursa de la secció d’atletisme del CN Caldes, l’espectacle infantil ‘2 Princeses Barbudes’ o la ballada bastonera durant la tarda-vespre, un acte tradicional que va tornar a omplir l’escenari de la Font del Lleó, l’altre bastió important pel desenvolupament. Les osonenques The Sey Sisters van posar el punt de color a la nit de la plaça, on es va poder gaudir dels sons africans d’aquest trio de germanes, mentre que a Can Rius els The Tyets van fer gaudir els més joves amb el seu trap i reggaeton.
Si hi ha una cosa comuna, sobretot durant el cap de setmana, ha estat la massiva afluència als actes de l’FM, on en la major part dels casos les entrades van exhaurir-se en poques hores i només va ser possible entrar a l’acte amb l’alliberament d’aquestes al web, tot i que en alguns actes -sobretot els més familiars- les portes s’obrien a tothom fins a omplir l’aforament. Un motiu de queixa per alguns que s’hauria de millorar, tot i que amb l’aixecada de les últimes restriccions no sembla que s’hagi de repetir. Encreuem els dits.
L’altre punt negatiu va ser la botellada localitzat al polígon industrial de La Borda, on es va fer servir el descampat del costat de la deixalleria durant les nits de divendres i dissabte -principalment- per a fer festa sense els controls pertinents ni les mesures higièniques, tot i que a diferència d’altres festes majors dels voltants -Sabadell, Sant Quirze o Barcelona- els incidents no van ser tan rellevants i els cossos de seguretat integrant per Mossos i Policia Local van poder contenir l’allau sense haver de lamentar greus incidents.
La festa va seguir diumenge amb campionats de tir amb arc, escacs i sobretot, amb el matí geganter, un acte tradicional que sempre fa les delícies dels més petits. Amb una setmana d’antelació on a les escoles es va parlar d’ells, el Farellàs i la Guisla van tornar a ser protagonistes més d’un any després, acompanyats de la colla dels Gegants de Vilassar de Mar, els Geganters de Sant Cugat i de la Colla Gegantera Esbart Teatral de Castellar del Vallès. La façana del Broquetas va servir per a l’exhibició de capgrossos i gegants, on els infants van poder fotografiar-se amb ells.
L’Escape Room i el laberint preparat per l’Esplai Grifoll al parc de l’1 d’Octubre van ser altres de les atraccions pels més joves, que també van apropiar-se de la zona d’atraccions a la zona d’El Tint, on han tornat -i seguiran tota la setmana- els típics cavallets, casetes de tir i pesca, laberints, autos de xoc, trens i demès entreteniment que delecta als petits i buida les butxaques dels grans.
L’acte central va ser El Monstre de Colors on el conegut llibre infantil es transformava en obra de teatre i que amb els seus estats d’ànim transformats en colors va entretenir durant 45 minuts a la canalla en l’envelat de Can Rius. Pels més grans i tradicionals, el ball de sardanes de la Font del Lleó amb la Cobla Bisbal Jove van tornar a fer els curts i llargs sobre les llambordes, tot escoltant les tenores. Una melodia que feia massa temps que no podíem gaudir.
El vespre musical va venir de la mà de l’Orquestra Maravella al Casino, amb sessió de tarda i nit com és tradicional en les festes majors, mentre que el grup local de rock Falciot i els osonencs de Sixtus van ser els encarregats de fer vibrar fins a l’última pedra de Can Rius.
Dilluns, festiu a la vila i pont per gran part de la resta, també es va aprofitar per fer una munió d’actes: festa gran per a la gent gran, La Superbleda per als més petits, el Mag Marçal o el duet Ginestà, que amb el seu pop-folk barceloní va ser la principal atracció al centre del poble. Els altafullencs Porto Bello van ser l’últim grup en actuar al parc, on l’afluència també va ser molt alta.
Pel dimarts, últim dia, els actes es van relaxar, amb esports com el tenis taula o el rugbi Touch o els espectacles musicals com el de les corals calderines, el festival de ball o les havaneres. Però sense dubte, l’acte més destacat va ser la diada castellera a la Font del Lleó a càrrec dels Castellers de Caldes i dels Minyons de Terrassa; l’acte del dia amb més afluència de públic i que molta gent va haver de viure des dels carrers adjacents a causa de l’aforament complet en la zona regulada.
El castell de focs passades les 22 hores de la nit va cloure una festa diferent de les tradicionals, que tot i les restriccions va recuperar l’esperit i ganes de celebrar plegats. Passats els tres dies lectius, Caldes tornarà a vestir-se de gala amb la Capvuitada, un altra de les festes més emblemàtiques de la vila que retornarà després del dilatat temps d’absència.
La valoració de la Festa Mahor 2021 a càrrec de l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda
“Estem emocionats. Només poder fer la festa ja era un repte enorme per haver de complir amb les restriccions. Era complicat, ja que ha estat una Festa Major difícil de programar, amb entorns nous, amb limitacions d’aforament complicades o reserves que s’havien d’explicar. Una festa que trencava els esquemes tradicionals, però molt participada i molt ben valorada, on tots els públics han tingut varietat de programació. Ha estat una molt bona Festa Major i estem molt satisfets i contents, especialment veient la resposta dels calderins i calderines i especialment la resposta de les entitats que conformen un programa d’actes molt extens” va valorar l’alcalde Isidre Pineda durant la jornada castellera. “Ha estat una festa de retrobada, de tornar a trobar entitats i activitats de cultura popular que feia molt temps que no vèiem, però també de retrobada social, ja que feia molt temps que no ho podíem fer” va afegir.
“Ha estat una molt bona Festa Major i estem molt satisfets i contents, especialment veient la resposta dels calderins i calderines i especialment la resposta de les entitats que conformen un programa d’actes molt extens”
“Fer la Festa Major en un parc és probablement més atractiu que fer-la en un aparcament, ara bé, l’envelat tradicional era molt emblemàtic i haurem de fer una reflexió tranquil·la, parlant amb tots els actors per a veure quin serà l’escenari de l’any vinent”
Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui
L’alcalde també va parlar de la botellada localitzada al polígon industrial: “Vull fer un agraïment especial als cossos de seguretat i bombers, ja que controlar el fenomen de la botellada no és fàcil. Hem tingut incivisme focalitzat a La Borda, però al nucli urbà, majoritàriament el comportament ha estat molt cívic” i va valorar els nous escenaris, que es poden repetir de cara al futur: “Estem convençuts que el futur només pot millorar. Feia temps que no veiem actes com el dels castellers amb tanta gent i ens agradaria no haver de posar tanques. Crec que les noves ubicacions han provocat la baixada d’actes incívics als voltants del parc de l’Estació. El fet de concentrar la festa en el nou entorn ens fa fer una valoració molt positiva fins al moment. No hi ha hagut tants problemes, només punts aïllats i en general l’actitud ha estat cívica. Ens ha agradat l’entorn, ja que és una zona molt activa durant tot el dia, un lloc que es pot consolidar de cara al futur. Fer la Festa Major en un parc és probablement més atractiu que fer-la en un aparcament, ara bé, l’envelat tradicional era molt emblemàtic i haurem de fer una reflexió tranquil·la, parlant amb tots els actors per a veure quin serà l’escenari de l’any vinent”.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.