Què és la infertilitat? És una malaltia del sistema reproductor definida per la impossibilitat d’aconseguir un embaràs després de 12 mesos de relacions sexuals regulars sense protecció.
A qui afecta? Pot afectar a qualsevol persona en edat reproductiva. Actualment, es considera que el 20% de les parelles i 186 milions de persones viuen amb aquest problema a tot el món. La tendència dels últims anys ha sigut creixent, i es preveu que aquests percentatges segueixin augmentant en absència d’una actuació immediata en aquesta àmbit.
“L’estil de vida, com el tabaquisme o l’estrès, afecta significativament a la fertilitat”
Quins són els factors que afavoreixen l’aparició de la infertilitat? Les causes de la infertilitat són variades i depenen d’una gran diversitat de factors. Aquestes poden ser d’origen femení, masculí, mixta o desconegut. La infertilitat femenina avarca trastorns de les trompes de Fal·lopi, uterins, ovàrics i endocrins, entre altres. Relatiu a la infertilitat masculina, es troben problemes d’obstrucció del tracte reproductiu (disfunció ejaculadora), desequilibris hormonals o malformacions testiculars que impedeixen la correcta formació d’espermatozoides. Totes aquestes anomalies poden ser tant congènites com conseqüència dels factors ambientals i l’estil de vida personal, tals com el tabaquisme, l’alcoholisme, la obesitat, el tractament per quimioteràpia o l’estrès.
Per què és important abordar la infertilitat? Presentar solucions alternatives a la concepció natural és vital per permetre exercir els drets fonamentals a les persones i parelles per formar una família. A més, al tractar-se d’una malaltia que es pot prevenir, és imprescindible promocionar estils de vida saludables per tal de reduir els riscs conductuals que poden desencadenar la infertilitat.
Existeixen tractaments? Sí. La reproducció assistida intenta aconseguir embarassos exitosos mitjançant múltiples tècniques, cada una adaptada al tipus d’infertilitat del pacient.