De la terra a taula, sense sortir de Caldes
- 16/07/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La vila presenta les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet calderí, celebrades del 24 al 31 de juliol, que aniran marinades amb el llançament del nou Gaspatxo termal
IMATGE | Les Jornades Gastronòmiques del tomàquet calderí comptaran amb elaboracions culinàries en restaurants locals i e llançament del nou Gaspatxo termal.> I. HIJANO
Aprofitant la Fira del Tomàquet del Vallès, celebrada al municipi veí de Santa Eulàlia de Ronçana i amb el suport del Consell Comarcal, la vila de Caldes de Montbui s’uneix al realçament del producte de proximitat amb les noves Jornades Gastronòmiques del tomàquet calderí, que tindran lloc a Caldes del 24 al 31 de juliol. “Enguany presentem aquesta prova pilot, tant divertida, i ho fem per donar suport als nostres productors i establiments, i per potenciar allò que és genuïnament calderí, amb les nostres varietats de tomàquet que volem donar a conèixer” explicava Isidre Pineda, l’alcalde de la vila, ahir en roda de premsa.
La nova iniciativa de promoció turística de Caldes de Montbui ve marinada amb el sorgiment d’un nou producte autòcton –que podrà adquirir-se al Museu Thermalia-, que en aquest cas, és el Gaspatxo calderí. Elaborat amb tomàquet cultivat a les hortes locals i amb l’aigua termal que brolla a Caldes de Montbui, el nou Gaspatxo d’arrel calderina presenta unes propietats nutritives i mineromedicinals que el fan diferent de la resta, “un producte ideal per prendre a l’estiu; baix en quilocalories, en sucres i greixos saturats, que a més aporta un alt valor energètic i és deliciós!” detallava Albert Martín, director comercial de l’empresa que ha produït el nou producte autòcton, Tap Tap Food.
De cara a l’arrencada de les jornades gastronòmiques dedicades al tomàquet, el Museu Thermalia comptarà amb 500 unitats per distribuir, gratuïtament, a partir de l’acumulació de tres tiquets de compra en el comerç local: “Presentant els tiquets en el Museu Thermalia, es lliurarà una ampolla del Gaspatxo calderí i una bossa de la marca calderina ‘Shop in Caldes’” explicava Núria Carné, regidora de comerç del consistori. Acabades les existències, l’Ajuntament es reserva la possibilitat d’elaborar-ne més quantitat, tot i que també es pot adquirir una ampolla de Gaspatxo termal al Thermalia per 3 euros la unitat.
DE L’HORTA A CASA
La proposta de realitzar unes jornades gastronòmiques de tomàquets de varietats locals a Caldes es remunta a l’any 2018 quan l’Ajuntament i l’associació calderina La Panotxa van estudiar la possibilitat de fer unes jornades que revaloritzessin les diferents varietats de tomàquets locals. “Del projecte d’ara fa tres anys va sorgir la idea de treballar en un producte local que tingués bona sortida pels productors i també pels restauradors i el tomàquet era ideal en aquest cas” deia Jonatan del Amo, de La Panotxa. A partir de la realització de l’estudi, la iniciativa d’organitzar unes jornades del tomàquet va prendre força amb l’objectiu d’apostar pel producte de km 0, amb varietats locals, sostenible i de qualitat, i unir petits productors amb restauradors i comerços, que veien amb bons ulls el projecte.
En l’embranzida de la iniciativa, la feina dels productors era el primer punt on calia incidir: “Vam treballar amb els productors locals, preparant la llavor i, sobretot, amb la intenció que aquest producte de proximitat atorgués un valor afegit al municipi”, seguia del Amo. Segons Sebastià Puigdueta, pagès de Caldes de Montbui i participant en la producció de tomàquet, en la iniciativa s’han recuperat varietats antigues del producte, les quals no totes eren autòctones de Caldes: “Sí que hi ha varietats de tomàquet que són autòctones una vegada s’han adaptat bé a la terra on s’han cultivat” explicava Puigdueta. Tot i que aquesta temporada no és la més òptima en el procés de maduració dels tomàquets cultivats en aquestes terres (que arriben als punts més alts en el mes d’agost), “els productors hem fet un esforç per tenir tomàquet madur i poder fer-ne el Gaspatxo termal amb tomàquet cultivat en les nostres hortes”. Hortes, val a dir, “regades amb aigua termal”, pel que a més del 15% d’aigua termal que conté el Gaspatxo calderí, també cal afegir-hi que el 50% de tomàquet local que conté també ha estat regat amb l’aigua que brolla a Caldes de Montbui.
ELABORACIONS CULINÀRIES DELS RESTAURADORS CALDERINS
A més del llançament del nou producte d’arrel calderina, el qual se suma a altres com el caldo termal o la cervesa calderina –tots ells disponibles al Museu Thermalia-, les jornades gastronòmiques involucren a més d’una desena de restauradors locals els quals, del 24 al 31 de juliol, oferiran a la seva carta un plat especial elaborat amb el tomàquet calderí. Per Arnau De Villasante, del restaurant Ukiyo Sushi Bar, “aquesta és una iniciativa molt bonica, que incideix en un dels nostres compromisos de treballar amb productes locals i potenciar la producció integrada, ajudant a la sostenibilitat del nostre planeta”. A més de tancar el cicle del quilòmetre 0, convertint la llavor en una elaboració culinària sense sortir del territori municipal, la iniciativa de les noves jornades gastronòmiques també signifiquen un impuls a la destinació turística de Caldes de Montbui, “que la situa en el mapa i que permet millorar la nostra oferta gastronòmica i turística” acaba dient el xef i propietari del restaurant local de cuina japonesa.