

L’impacte de la malaltia per SARS-CoV-2 en dones embarassades i nounats ha estat una incògnita en la ciència. El registre de nous casos ha permès determinar els riscos en l’àmbit matern i filial, fent dels resultats una notícia actual.
Un nou estudi ha confirmat que el risc de patir complicacions durant la gestació augmenta en un 50% entre les dones que pateixen Covid. Aquestes complicacions inclouen la preeclàmpsia (hipertensió arterial), complicacions respiratòries que requereixin l’ingrés a UCI, part prematur, baix pes en néixer i mortalitat materna. Tot i ser un titular alarmant, cal considerar que les morts es concentren en institucions de regions menys desenvolupades, el que implica que la Covid durant l’embaràs pot ser letal en el context d’un sistema de salut fràgil, que en cap cas es concorda amb el sistema sanitari espanyol.
“S’ha detectat presència d’anticossos a la llet de dones infectades, sent aquest un factor protector pel nounat”
Si bé és cert que durant la gestació es donen nombrosos canvis fisiològics en el cos i, per tant, les embarassades estan més exposades a desenvolupar complicacions en cas d’infecció, cal no alarmar la població amb resultats trets de context. Cal tenir present que el risc no difereix entre dones no infectades i dones infectades asimptomàtiques, suggerint que les complicacions deriven de la malaltia, i no de la mera infecció del virus. Una altra línia d’investigació abordada ha estat la possibilitat que la llet materna transmeti el virus causant de la Covid al lactant. Les dades obtingudes són favorables: no s’ha aïllat el virus a la llet i, per contra, s’ha detectat presència d’anticossos contra el SARS-CoV-2 a la llet de dones infectades, sent aquest un factor protector pel nounat. D’aquesta manera, és recomanable la lactància materna en dones positives, perquè podria disminuir l’impacte clínic de la malaltia en el lactant en cas de contagi. Així i tot, s’ha de ser prudent en el maneig del nounat, considerant com a alternativa l’extracció de la llet materna.
Considerant l’evidència científica, científics coincideixen en el fet que les embarassades són un grup vulnerable que hauria de ser considerat prioritari en programes de vacunació, prèvia confirmació que la vacuna és segura per aquest col·lectiu.