Caldes elabora un Protocol d’abordatge de les violències masclistes i LGTBI+fòbiques en espais públics d’oci
- 17/05/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’objectiu és eradicar assetjaments, agressions verbals i qualsevol tipus de violències sexuals i LGTBIfòbiques en els contextos d’oci del municipi
IMATGE | Les regidores de Joventut Laia Cuscó i d’Igualtat Ángeles Llive, mostrant el codi QR de l’enquesta en línia, ja disponible per als joves de Caldes.> AJ. CALDES
Les regidories de Joventut i d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+ han començat a elaborar conjuntament un protocol per abordar les violències masclistes i l’LGTBI+fòbia en els espais públics d’oci del municipi. Es tracta d’un treball transversal, que tracta de detectar les problemàtiques existents i plantejar solucions i fórmules per prevenir i evitar aquest tipus d’agressions en qualsevol dels espais públics de Caldes de Montbui.
Els treballs ja han començat amb la constitució del grup motor, l’òrgan que ha de fer el seguiment i elaborar el document definitiu. En la constitució del grup, s’ha proposat persones que treballen en diferents àmbits del consistori que es consideren clau per l’abordatge de les violències sexuals i LGTBIfòbiques en contextos d’oci, així com membres o representants de col·lectius feministes i juvenils com ara de l’Agrupament Escolta el Pasqualet, de l’Esplai Grifoll, de l’Associació la Forca i joves a títol personal que aporten una mirada interssecional. Tot plegat amb el suport de la Direcció General de Joventut i Centre jove d’atenció a la sexualitat (CJAS), els professionals que faran l’assessorament i acompanyament durant l’elaboració del protocol.
L’objectiu final del protocol és eradicar assetjaments, agressions verbals i qualsevol tipus de violències sexuals i LGTBIfòbiques en els contextos d’oci, i aconseguir que els espais de socialització no estiguin condicionats per raó de sexe, orientació o identitat de gènere, posant a les joves al centre. Per tant, aconseguir espais d’oci lliures de violències sexuals i LGTBIfòbiques. En aquest sentit, el protocol també farà una incidència especial en les celebracions festives multitudinàries del municipi (com la festa Major o l’Escaldàrium) per tal de detectar i evitar que es produeixin aquest tipus d’agressions en aquest context d’oci.
Es convida als joves a respondre una enquesta per conèixer la realitat del municipi
El primer pas, abans de definir les mesures concretes del protocol que es preten finalitzar als vols del mes d’octubre, és l’elaboració d’una diagnosi per conèixer la realitat del municipi. Per això, està disponible una enquesta en línia, completament anònima, que permetrà als joves de Caldes de Montbui d’entre 12 i 29 anys que expliquin les seves experiències en els espais públics d’oci del municipi. L’enquesta es podrà respondre fins a finals de juny a través de l’adreça: www.caldesdemontbui.cat/enquestaviolencies
Els resultats d’aquesta enquesta han de servir de punt de partida per conèixer la realitat del municipi en relació a les desigualtats de gènere i les violències sexuals i LGTBIfòbiques, i detectar possibles espais on aquests tipus d’agressions són més habituals o més fàcil que succeeixin.
Posteriorment, es duran a terme entrevistes personalitzades a persones clau seleccionades per aquest grup motor i, paral·lelament, s’analitzarà també tots els plans i actuacions que hi ha vigents relacionats d’una manera o altra amb aquest tema.