
Un Dakar amb accent calderí
- 22/12/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
A més de veure créixer el nombre de participants de la vila, l’edició 2021 tindrà un equip 100% de Caldes
IMATGE | Pere Barrios i Helena Tarruell amb el Toyota HDJ 80 amb el qual participaran al Dakar 2021 > A.SAN ANDRÉS
El Dakar és sempre un repte majúscul pels amants del món del motor. No tothom és capaç d’acabar la prova i molt menys de guanyar-la, però a Caldes en tenim d’aquestes dues classes, un privilegi que pocs indrets poden treure pit de tenir. En aquesta edició, a més, Caldes de Montbui tindrà un equip 100% local.
L’idil·li dels calderins amb el desert africà -també amb el sud-americà- és difícil d’explicar. Sembla com si l’especialització en un esport de motor anés per barris i en el nostre ens hagi tocat aquesta. Amb noms il·lustríssims en la prova com el de Lucas Cruz o Rafa Tibau i no menys importants com el d’Eudald Noé, el Dakar s’ha convertit en el major desafiament que trobem en l’actualitat en el món del motor a Caldes.
“Hi ha una llarga llista de calderins que han passat pel Dakar: el Quimet Sans, l’Herrero o el Pujol, a més de poder dir que les noves generacions s’han interessat pel projecte, com els meus dos fills i la meva neboda” explica el Rafa Tibau, una eminència en la prova i a qui tothom fa reverència quan es parla de competir al desert. “Segur que ens deixaríem gent si féssim una llista. No sabem que té Caldes amb el Dakar, com tampoc se sap com d’altres localitats ho tenen amb altres modalitats, no hi ha explicació”.
El currículum en la prova africana ve de lluny, amb diferents participants en dècades anteriors o els famosos camions preparats pel Tibau Team que van deixar empremta en l’època d’or i de més romanticisme sobre la vora del Llac Rosa senegalès. En temps més recents, les tres victòries de Lucas Cruz (2010, 2018, 2020) a la dreta de Carlos Sainz, han deixat el llistó més amunt que mai.
Pel 2021, la participació calderina en la prova serà probablement la més alta de la història amb sis participants sobre la sorra del desert d’Aràbia Saudí, a banda de personal auxiliar que aporti l’equip de Buggy Masters Team de Noé.
Cruz segueix al costat de Sainz, en una nova aventura al desert sobre el buggy del X-Raid Mini JCW Team, on per tercer any buscaran la victòria per la marca. Com ja és tradició en la família Tibau, comandats pel patriarca, seran quatre els participants. El Rafa ho farà sobre el Man del Bahrain Raid Extrem, un dels camions d’assistència de ProDrive, mentre que el Pol donarà assistència a la marca Polaris i el Rafa a Mini.
D’altra banda, l’Helena Tarruell Tibau farà parella amb Pere Barrios en el que serà el primer equip 100% calderí en la prova, ja que tant el cotxe -preparat i millorat pel Tibau Team- com els pilots són de la vila. Un projecte que s’engloba en la nova categoria de clàssics que debutarà aquest any, creada per a vehicles fins a l’any 2000 i que vol recuperar l’essència de l’aventura amb velles glòries de la prova. Una categoria perfecta per a endinsar-se en el raid més dur del món i poder rememorar les gestes d’anys enrere.
El cotxe escollit per l’aventura és un Toyota HDJ 80 de l’any 97, una bèstia de 4.200 cc, 24 vàlvules i 170 cv amb xassís reforçat i una preparació digna dels millors competidors de la prova. Tota una declaració d’intencions, que tot i la preparació, no renega d’elements com l’aire condicionat.
Al volant, l’Helena Tarruell afronta l’aventura amb les ganes del principiant, tot i que el món de la competició no li és desconegut, ja que és pilot de regularitat en circuit, encara que pensa que “el desert és tot un repte” i posa en valor poder tenir l’experiència del Rafa molt a prop: “enguany farà el 30è Dakar, així que no hi ha res millor per no tenir cap mena de dubtes”. Per la seva banda, Barrios remarca que tot i ser debutants, “la resistència física i psíquica la tenim bé els dos, ja que ens hem preparat molt bé”, un aspecte a tenir en compte en raids d’aquesta mena, on el principal objectiu “és acabar” com explica l’Helena. “Al Dakar has de fixar-te metes a curt termini. Has d’arribar a la jornada de descans i a partir d’aquí pensar a acabar i gaudir de l’experiència”.
“Hem de gaudir de tot. La pressió del crono no ens ha de fer perdre de vista la resta, però potser ens animem i…” explica rient Barrios, que exposa que “la idea és compartir-ho tot i conduirem una etapa cadascun”.
El juliol passat ja van practicar amb el Toyota a la Baja Aragón, per acoblar-se com a equip i perfeccionar la navegació. L’equip a més porta una infraestructura digna dels millors, amb un camió d’assistència i motor-home, motiu pel qual no hauran de patir en excés les inclemències de la sorra saudita. A més, Tarruell confessa que “he estat des del primer dia veient com han preparat el cotxe, per aprendre mecànica” i no patir massa durant la travessa.
“És una categoria nova, que no sabem ben bé com anirà, ja que és regularitat dins de la sorra, una cosa que no acabo d’entendre com ho faran, però que és una gran idea perquè la gent agafi experiència sense l’exigència brutal del Dakar normal i amb uns costos menors. Crec que és un gran encert” afirma Tibau.
A més, Recam Làser, principal patrocinador de l’equip també aportarà el seu gra de sorra, o millor dit, la manera de treure els grans de sorra de sota de les rodes del cotxe, amb un utensili a mode d’extractor que ha ideat l’empresa calderina i que, en cas de bon funcionament, pot significar tota una revolució en el futur de la prova.
Amb sortida a Jeddah, població a només 89 km de la ciutat sagrada de La Meca, el tres de gener es convertirà en un dia especial per aquest grup de valents calderins, que es disposarà a passar 12 dels dies més intensos de l’any, amb la intenció de completar els 4.800 km d’especials, amb dos bucles i una etapa marató.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.