Caldes no renuncia al seu tradicional Brou de Nadal
- 20/11/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La vila calderina suma un nou producte singular i impulsa el llançament del brou embotellat el qual podrà adquirir-se al Thermalia a partir del 27 de novembre
IMATGE | El nou producte d’arrel calderina presenta dues variants: el brou tradicional i el vegetal, ambdòs ecològics i elaborats amb aigua termal.> I. HIJANO
Ja ho diuen que en temps de crisi sorgeixen noves oportunitats. “D’un context que mai ens haguéssim imaginat ha sorgit la idea d’un nou producte que ves a saber l’èxit que pot arribar a tenir” explicava Núria Carné, regidora de Comerç i Consum de Caldes. Per primera vegada a la història, Caldes es quedarà orfe de la tradicional Fira de Nadal que cada any acull a milers de visitants, però el sabor de la fira –el protagonista indiscutible de l’acte que a cada edició genera cues cada vegada més llargues- es mantindrà intacte per poder gaudir des de casa.
“Estem molt contents perquè hem aconseguit embassar el Brou Termal” anunciava Carme Germà, regidora de Turisme de Caldes. L’Oficina de Turisme i el Museu Thermalia no han volgut renunciar al producte estrella tant característic de la vila de manera que, per primera vegada, la botiga del museu oferirà el brou ecològic termal embotellat a partir del divendres 27 de novembre, dia de l’encesa de l’enllumenat de Nadal.
El brou ecològic termal que es comercialitzarà sota la marca de Caldes de Montbui comptarà amb dues variants de caldo. A banda del brou tradicional, elaborat amb carn i verdures de proximitat, també s’oferirà el brou vegetal, “un producte que molts ens demanaven però que en el marc de la Fira de Nadal no podíem elaborar” explicava Germà. Cada ampolla de litre de brou ecològic termal es posarà a la venda per 3 euros la unitat, “exactament el mateix preu al que veníem el litre a la Fira”, seguia la regidora de Turisme.
En aquesta primera remesa, s’han elaborat 350 unitats de brou d’escudella i 150 litres més de brou vegetal. No obstant això, “si el producte té bon acollida en podrem anar produint sense limitació i oferir-lo com un producte més de Caldes”, acabava Germà.
EL RESPECTE PER L’ELABORACIÓ TRADICIONAL
El brou termal embotellat s’elabora de manera artesanal, amb l’aigua termal de Caldes i productes ecològics frescos, de qualitat i 100% naturals, amb la corresponent certificació homologada. L’elaboració del producte es du a terme a Can Garriga, que tot i situar-se a l’Ametlla del Vallès, és fundada i dirigida pel calderí Esteve Garriga. “S’ha intentat que l’elaboració es realitzés a Caldes però no ha estat possible, perquè els productors calderins no estaven interessats tractant-se d’un producte tant específic, el qual no només és caldo sinó que també conté un component important d’aigua termal”, explicava Germà. En aquest sentit, “l’Esteve Garriga hi ha posat totes les facilitats”.
Des de Can Garriga s’elaboren conserves ecològiques, especialment brou, i una línia de patés vegans. Segons el gerent, “el brou termal manté la mateixa fórmula que el nostre brou, però hi hem incorporat un 15% d’aigua termal”. Aquest percentatge en la cocció, segons explica Garriga, “no pot ser molt elevat perquè sinó tindria un gust massa fort”. No obstant això, “tots els productes són de proximitat, la carn ve d’Osona i Manresa, i les verdures són –sempre que podem- de pagesos de la zona”.
La recepta, explica Garriga, és ben senzilla: “Posem tots els ingredients, incorporem l’aigua i deixem bullir durant dues hores i mitja. Després el colem perquè no quedin restes, l’embassem i li apliquem el tractament d’esterilització perquè es conservi durant dos anys”.
‘AIGUA SOLA NO FA BON CALDO’, LA CAMPANYA DE PROMOCIÓ DEL BROU
Thermalia i la Taula de Comerç uneixen forces per llançar de manera conjunta la campanya ‘Aigua sola no fa bon caldo’: per cada tres tiquets de compra en comerç calderí de proximitat, es podrà bescanviar per una ampolla de brou termal dins d’una bossa de la marca comercial ‘Shop in Caldes, Compra a Caldes’. Amb el propòsit que cada família pugui gaudir d’una ampolla gratuïta, es calcula repartir 620 litres i podrà recollir-se el producte, al Museu Thermalia, fins al 5 de gener del 2021 i fins a esgotar existències.
Amb aquesta nova mesura, “una més dins de les que estem duent a terme, esperem que la gent s’animi a comprar al comerç de Caldes” explicava la regidora de Comerç, Núria Carné, qui afegia que “estem molt contents, perquè es tracta d’un producte singular, fet amb aigua termal i elaborat per un calderí i, per tant, esperem que tingui molt bona acollida”.