“Estem preocupats per aquesta nova situació”, Eva Redon de l’Hospital de Mollet
- 28/10/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’Hospital de Mollet és un dels centres hospitalaris de referència al municipi de Caldes de Montbui. A banda de la vila termal, el centre hospitalari també dona cobertura a 10 municipis més dins de les comarques del Vallès Oriental i Occidental, amb una població d’uns 165.000 habitants.
Segons la darrera actualització del 28 d’octubre, l’Hospital compta amb més d’una setantena de persones ingressades per la Covid-19. L’aguda situació epidemiològica actual ha obligat a prendre un seguit de mesures de seguretat i prevenció a l’hospital, com la restricció de l’accés a les persones acompanyants i familiars a l’àrea d’hospitalització, urgències, semicrítics i consultes externes. També en els darrers dies s’ha augmentat l’àrea d’hospitalització sectoritzada per a pacients amb Covid-19.
Eva Redon, infermera de prevenció i control d’infeccions de la Fundació Sanitària Mollet, ens fa un retrat de la nova situació que es viu actualment a l’hospital en el marc de la segona onada de contagis que ha fet saltar totes les alarmes, novament, a tot el territori català.
– Haver estat a primera fila d’aquesta crisi, especialment durant els primers mesos de pandèmia, deu haver estat un abans i un després, tant en l’àmbit personal i professional… Com l’heu viscut a l’Hospital de Mollet?
Ha estat un període dur, inesperat, complex i d’intensa preocupació per a tots els professionals, un període que no volem reviure. Ens ha demanat a tots una capacitat de ràpida reacció per adaptar-nos a la multitud de canvis però per altra banda, com a equip, ens enorgulleix veure la resposta que ha donat tothom.
– Quina és la ‘nova’ realitat a l’hospital?
Estem iniciant la segona onada de Covid19. El territori del Baix Vallès està actualment en un risc de rebrot molt elevat i les xifres de positius són també elevades. Això ha repercutit a l’Hospital que ha vist augmentar el nombre d’ingressos que fins ara havia estat estable. Estem preocupats per aquesta nova situació i volem demanar a tota la població que es conscienciï de la importància de prendre les mesures de prevenció adequades, l’única manera que no haguem de tornar a reviure una situació com la del març passat.
– L’estat i el curs de la malaltia en pacients que ingressen ara de Covid-19 presenten el mateix quadre mèdic i pronòstic que els primers casos que es van atendre?
En general, la mitjana d’edat de les persones a qui detectem positius sigui a l’hospital o a l’atenció primària ha disminuït. S’estan fent més proves PCR, es detecten més asimptomàtics i el percentatge de positius que ingressen és per aquest motiu, inferior. Ara bé, el perfil de pacient que acaba ingressant és similar, amb comorbiditats, edat avançada, etc.
“Actualment hem tancat l’accés a acompanyants i hem ampliat la zona d’hospitalització Covid”
– Com creus que ha afectat -i segueix fent-ho- la pandèmia en la gestió dels centres mèdics i l’atenció a les persones usuàries?
Hem hagut de viure un procés d’aprenentatge accelerat i modificar molts dels processos interns de l’hospital per tal d’adaptar-nos a la nova situació. Sectoritzacions d’espais, noves normatives d’ús d’equips de protecció individual, etc. També s’han introduït nous sistemes com la telemedicina en algunes especialitats. En funció de cada moment de la situació epidemiològica, l’hospital s’ha d’adaptar per donar-hi resposta. Actualment hem tancat l’accés a acompanyants i hem ampliat la zona d’hospitalització Covid.
– Persones que pateixen malalties cròniques severes poden tenir por a anar a l’hospital i contagiar-se allà de la Covid. Què els hi diries?
A l’Hospital seguim uns protocols estrictes per evitar els possibles contagis que permeten poder venir al centre sanitari amb seguretat sempre que es segueixin les normatives establertes pel centre. El que sí que es demana és que només es vingui a l’hospital si és necessari.
– La situació epidemiològica actual a Catalunya, i en àmbits més amplis, és cada dia més preocupant. Preveus un possible nou confinament?
Des del Govern es van prenent noves mesures restrictives per tal de disminuir un dels principals focus de contagi que són les reunions i les trobades socials. També ja s’ha posat en marxa el confinament nocturn, de 22 a 6 hores del matí. Entenc que serà l’evolució de la situació epidemiològica i del nombre de positius detectat la que marqui quines mesures prendre en cada moment.
“Aquest any, més que mai, és important prevenir la grip”
– Arriba el canvi de temps i molts comencem a tossir, sentir calfreds… Què passarà amb l’inici de la campanya de la grip? Com conviuran ambdós virus els quals presenten símptomes similars?
Aquest any, més que mai, és important prevenir la grip. Per un cantó, l’ús de mascaretes, rentats de mans i distàncies permetrà probablement reduir el nombre de contagis de la grip. Per altra, hem de fer èmfasi en l’especial importància que totes les persones vulnerables com persones grans, embarassades, infants entre 6 mesos i 2 anys, persones amb malalties cròniques o que conviuen amb persones amb risc es vacunin per reduir-ne el risc de contagi i evitar que la corba de la grip se sumi a la de la Covid19.