
Dues setmanes sense partits: una nova aturada per la Covid-19
- 20/10/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
Quan semblava que tot començava a rutllar de nou, el segon rebrot ha obligat a l’aturada de les competicions no professionals
IMATGE | S’han aturat les competicions esportives d’àmbit català durant quinze dies, la mesura no afecta al’ús de les instal·lacuins esportives ni gimnasos.> A.SAN ANDRÉS
El 2020 el recordarem durant molts anys. El pitjor any -de moment- del segle XXI està marcant molt de prop el món de l’esport, una de les facetes diàries més castigades en el que portem de pandèmia. Ara i inicialment per 15 dies, l’esport no professional torna a aturar-se després de l’anunci de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) en acord amb el PROCICAT.
Des de fa set mesos, l’esport viu en un permanent estat de convulsió degut a la pandèmia. De l’aturada total als partits sense públic, les pèrdues de clubs professionals i amateurs poden assimilar-se a la de la resta d’empreses del país, una caiguda lliure que ara rep una nova estocada per a fer trontollar encara més els fonaments d’aquesta branca social.
Ara fa una setmana al vespre, va saltar la notícia: la UFEC va anunciar l’aturada de totes les competicions esportives d’àmbit català, federades, escolars o privades per un període de quinze dies i que no afecta l’ús d’instal·lacions esportives ni gimnasos. Una mesura presa per tal de reforçar la no-mobilitat després de l’increment de casos de contagi en la segona onada de la pandèmia en el que portem d’any. Tot i això, al món de l’esport no va ser una notícia que agafés de sorpresa, ja que des de l’inici de les pretemporades a l’estiu, clubs i entitats esportives catalanes vivien en continua incertesa i a l’espera d’esdeveniments, sense saber amb seguretat com poder afrontar la temporada 2020-21.
A Caldes, com a la resta del territori, aquest ha estat el primer dels dos caps de setmana previstos d’aturada, on només l’hoquei patins ha pogut disputar el seu partit de lliga previst enfront del Reus Deportiu (4-4). Ni futbol, ni futbol sala, ni bàsquet, ni esports aquàtics. Res.
La incidència de casos a Catalunya, amb un rebrot de contagis del 55% en la setmana prèvia a l’anunci, ha estat la culpable i la mobilitat l’excusa principal des dels estaments. Aquestes són les pitjors dades des del final de l’estat d’alarma i la no-mobilitat el motiu principal per a evitar un increment de la dada. Des de la Generalitat, el secretari general de l’Esport a Catalunya, Gerard Figueras va explicar que “l’empitjorament de les dades de contagis es produeix perquè els caps de setmana hi ha una mobilitat familiar fora dels municipis que incrementa molt el risc”, una afirmació que deixa en res les mesures preses per clubs i entitats i que des d’alguns sectors no s’ha arribat a entendre, ja que en cap cas es produeix una massificació, com per exemple, la que es veu diàriament en el transport públic.
I tampoc s’ha arribat a entendre perquè en la nota emesa per la UFEC, es va avisar que els entrenaments podrien seguir amb la planificació prevista, però sense la disputa dels partits. Entrenar sí, jugar no. Una prohibició que arriba després de totes les mesures preses per les entitats de cara a evitar el màxim possible la difusió del virus: mesures que tot i ser molt efectives no han evitat l’ajornament d’alguns dels partits, com el cas del CP Vic – CH Caldes de la tercera jornada de lliga que s’havia de disputar i que no es va poder jugar per un positiu en el CP Voltregà, anterior rival dels osonencs en lliga. Tot i així, en casos com aquest, les mesures de prevenció han funcionat a la perfecció per tal d’evitar la propagació.
“Som conscients de la situació que estem vivim i ho acceptem amb resignació, però hem de deixar clar i ser contundents que l’esport no és el problema. Hem tingut casos, però hem actuat per garantir la traçabilitat i aplicat tots els protocols amb SGE i Salut” va assegurar Gerard Esteva, president de la UFEC en la nota informativa de l’entitat que agrupa a les federacions esportives. “Si en quinze dies no ha millorat la corba, hauríem de poder obrir la competició federativa. Demanem que, si no és el cas, que es pugui excepcionar la pràctica esportiva federada per garantir la normalitat esportiva al país” va afegir, sense que des de dimarts passat la UFEC s’hagi tornat a pronunciar oficialment sobre el cas.
Només la Federació Catalana de Futbol, on pertanyen el CF Caldes i els equips de futsal del CN Caldes va rectificar l’aturada el vespre de dijous, esperant l’oficialitat de la resolució del cas, confirmada divendres 15 al matí al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) amb registre SLT/2546/2020. L’arrencada del futbol a principis de mes, s’ha saldat amb la disputa d’un total de 1.071 dels 1.134 partits oficials en les dues jornades de lliga, amb una incidència de 63 partits suspesos (5,5%) per la covid-19.
En el cas de la Federació Catalana de Patinatge, entre hoquei patins i patinatge artístic se suspendran un total aproximat de 990 partits entre els dos caps de setmana, 460 dels quals ja s’han deixat de jugar.
Un cas diferent ha estat el bàsquet, on el gruix de les categories havien de debutar aquest passat cap de setmana i on el CN Caldes no va poder estrenar-se com a equip de 1a Catalana després d’ajornar el partit enfront del CB Ramon Llull. El club nedador és un dels 500 equips que s’han quedat sense jugar un dels 1.000 partits previstos en aquesta arrencada.
Al tancament de bars i restaurants, restriccions d’aforament en comerços i actes culturals, restriccions d’ús en espais públics i un llarg etcètera, hem de sumar els partits -que no els entrenaments- durant una setmana més, per tractar de lluitar contra un virus que ens ha canviat la manera de viure.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.