Un dels sectors més perjudicats durant la crisi sanitària de la Covid-19 és el món de la cultura i el seu teixit associatiu. Davant la incertesa que viu el món de la cultura, el Centre Democràtic i Progressista va organitzar un col·loqui virtual al seu canal de youtube el passat dia 3 maig.
En aquesta conversa hi van participar Lluís Puig, Conseller de cultura a l’exili; Pep Morella, President de la Federació d’Ateneus de Catalunya; Laia Cuscó, Regidora de cultura de l’Ajuntament de Caldes; Jaume Pieres, president del Centre Democràtic i Progressista, i va estar moderat pel periodista calderí, Xavier Serra.
El consum de cultura durant el confinament s’ha transformat gràcies a les noves tecnologies, concerts en streaming, músics realitzant concerts des dels terrats, obres de teatre emeses en plataformes com Youtube, però tal com apuntava el conseller Puig “la cultura requereix el contacte físic, el fet humà és bàsic”.
Avui dia el 70% dels ateneus federats ja superen els cent anys d’història i s’han vist obligats a readaptar-se i transformar-se quan s’han patit altres moments de crisi, per això, ara també s’hauran de reinventar per poder subsistir.
Tot i que la cultura és un dels pilars bàsics de la nostra societat pateix la falta de recursos econòmics per part de les administracions, tot i que sembla que en aquesta crisi hi ha bona voluntat per dotar de partides econòmiques al sector de la cultura. Jaume Pieres destacava durant la conversa que “és important que les administracions es posin d’acord i tinguin sensibilitat per entendre que el teixit associatiu necessita un tracte específic, diferenciant-lo de les empreses culturals”.
També es va destacar, durant el col·loqui, la necessitat de tenir unes directrius clares, quines mesures s’han de prendre per poder tornar a obrir i quina normativa s’ha d’aplicar perquè la gent no tingui por a tornar a omplir totes les entitats culturals d’arreu del territori.