El Nadal arriba abans a Caldes
- 03/12/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
La vila termal es una de les primeres poblacions catalanes a viure el cicle nadalenc amb la 34a edició de la Fira
IMATGE | El brou ha estat un any més el gran reclam de la Fira de Nadal, que enguany ha tornat a superar els 30.000 visitants atrets per la diversitat d’actes que s’han realitzat al voltant del nucli antic. > J. Serra
De vegades ser el primer té els seus avantatges. Si arribes abans que els altres, pots innovar i presentar els teus assoliments com a fites originals abans que els altres et copiïn. En realitat, estem parlant de la Fira de Nadal de Caldes, que aquest cap de setmana ha celebrat la seva 34a edició, la primera en el calendari de les fires d’aquest caire que es fan a Catalunya juntament amb la Fira de Santa Llúcia de Canyelles, si bé en aquella població del Garraf fa la meitat d’anys que celebren l’esdeveniment, i la Fira de l’Avet d’Espinelves. Com a mínim, a Caldes s’ha aconseguit que sigui una de les primeres poblacions catalanes on es visqui el Nadal.
Un any més, el nombre de visitants no ha defraudat. L’any passat van visitar la fira més de 30.000 persones i enguany la xifra pot haver-se superat. La regidora de Turisme i Termalisme, Carme Germà, a l’hora de fer balanç ho deixava així de clar: “Només heu de mirar al voltant. És ple de gom a gom, hi ha més gent que l’any passat, crec que passarem dels 30.000 visitants”.
Tot plegat fa que l’impacte econòmic d’aquests visitants, que dobla gairebé el nombre total d’habitants que té Caldes, fa que “ens movem per sobre dels 600.000 euros” reconeixia l’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, amb dades referents a fa quatre anys.
La gran estrella de la fira continua sent el brou de Nadal i carn d’olla elaborats amb aigua termal i cuinats amb foc de llenya en una olla d’1,5 metres de diàmetre i amb capacitat per 1.600 litres de caldo, la més gran de Catalunya. Enguany l’organització ha fet dues olles grans de brou de Nadal amb foc de llenya i ha repartit uns 3.000 litres de caldo durant els dos dies de la Fira, el que suposa unes 10.000 racions, un 10 % més que l’any passat. Tal és l’èxit de la iniciativa que “fins i tot s’han hagut de limitar una mica les racions perquè la gent en demanava unes quantitats desorbitades”.
Una de les novetats d’enguany era el got exclusiu de la Fira de Nadal amb la imatge del gall. Aquest envàs, que costava un euro i podia ser retornat, convivia amb els altres de la Festa Major de Caldes. Una senyora que venia per primer cop a la fira comentava dissabte a la tarda al seu marit mentre esperava a la cua a l’altura de Thermàlia que “ja m’he informat de com va la cosa i pots prendre una ració de brou de franc, sempre que compris el got, encara que després pots retornar-lo”. La cua s’allargava fins ben bé el Molí de l’Esclop i molts dels que s’esperaven aprofitaven per tafanejar les parades que hi havia per l’itinerari, com la que hi havia amb formatge Idiazabal just al costat del museu, representat per un suposat pastor basc amb txapela però que en realitat era un comercial gironí. A la parada es podien trobar tres tipus de formatges, entre aquests el fumat, proclamat com el millor formatge fumat del món. La parada de formatges prenia el lloc de Ràdio Caldes, que l’any passat va fer el programa al costat de Thermalia i enguany ha ubicat l’escenari al costat de l’Ajuntament.
La ració de brou era gratuïta. Si es volia un litre de brou, s’havia de pagar 3 euros i si es volia completar el tast amb carn d’olla i verdura s’havia de pagar un euro més. L’organització era tan eficaç que la cua de seguida es va minimitzar. A diferència de l’any passat, a la tarda –si més no la de dissabte– va ser possible menjar carn d’olla i verdura, una exquisidesa només reservada als matins en altres edicions. En aquests dos dies, s’hauran repartit unes 1.800 racions de carn d’olla.
El brou de Nadal es feia amb la col·laboració dels restaurants locals i altres establiments de proximitat que col·laboren amb l’aportació d’ingredients com les carnisseries Clotet, Llonch i Riu, les xarcuteries El Celler, Pedragosa i Rosàs, la polleria Cal Paretas, llegums cuits Parellada i els establiments de venda de verdures i hortalisses Aleix Pla, Difruit, Patates Jaume Coll i Verdura Masclans. El brou de dissabte es va començar a elaborar divendres a les sis de la tarda amb tota la verdura i diferents ossos. Una comitiva presidida per l’alcalde i la regidora Carme Germà es va encarregar d’encendre el foc. L’olla va estar tota la nit bullint. A les cinc de la matinada es van retirar la verdura i els ossos i es va incorporar la carn d’olla, que dona sabor i substància al caldo. Es va fer una operació idèntica amb el brou de diumenge. Les existències de brou i de carn d’olla es van acabar cap a les 18 hores de diumenge.
IMATGE | Aspecte general de la plaça de la Font del Lleó dissabte al matí amb els primers visitants a la Fira acudint a buscar el seu got amb brou de Nadal cuinat des de la nit anterior. > J. SERRA
PARADES LOCALS
Amb una textura suau, flonja i lleugerament gelatinosa, el mató de Caldes és un formatge fresc tradicional. El seu origen es remunta a l’època medieval, aleshores era elaborat amb llet de cabra o d’ovella. I és clar, no podia faltar a la cita de la fira oferint productes com el pastís de formatge. La parada del mató de Caldes era al carrer Joan Samsó. Molt a prop, la botiga d’embotits Pedragosa era una de les més sol·licitades amb les seves ofertes de xoriç de gall dindi o la llonganissa Caldera. Un dels mètodes per comprovar com de ple estava el centre històric de Caldes era veure el carrer Forn col·lapsat o les nombroses famílies amb fills a la plaça de Can Rius. El pas pel carrer del Pont també era difícil en alguns moments del dia.
Els carrers i places principals del centre han acollit unes 150 parades d’objectes de Nadal, artesania diversa, antiguitats, brocanteria, alimentació, cuina sobre rodes i activitats. “Les parades han agradat moltíssim. Hi havia 300 sol·licituds per posar parada i finalment se n’han donat 150”, manifestava la regidora de Turisme i Termalisme a l’hora de fer balanç.
IMATGE | El públic assistent a la fira podia comprar racions de carn d’olla i verdura al preu d’un euro a les barres que envoltaven l’olla del brou de Nadal. > J. SERRA
ELS PERRUQUERS
Dissabte, l’entitat Fusió de Perruqueries Calderines va organitzar la segona edició d’‘Una nit de swing, rizando el rizo’. Mentre els perruquers feien els seus pentinats d’època a l’escenari de la Sala Noble de Can Rius, el grup d’universitaris Swing UAB feia una classe oberta a què convidaven tots els assistents a seguir els seus passos. Molts dels assistents al ball ja anaven vestits d’època i donaven així una imatge més integrada, entre la indumentària i els cabells.
Diumenge va ser el torn per a la tercera edició del Movember Moustache Day organitzada per RAF estilistes i la UCIC. L’activitat se centrava entre els carrers de Font i Boet i la plaça Catalunya. Així, al carrer Font i Boet hi havia una exposició de cotxes Mini, una exposició de motos Harley Davidson i un taller de rugby & touch. Al centre de plaça Catalunya, els professionals de RAF estilistes, juntament amb barbers de Mataró i Badalona, afaitaven el bigoti o tallaven els cabells als clients. La recaptació de tots els serveis, que anava a parar a unes urnes, s’enviaran totalment a la Fundació Movember, que els destinarà a finançar programes contra el càncer de pròstata, el càncer de testicles, la salut mental i la prevenció del suïcidi. El director tècnic de RAF Estilistes, Raúl Fernández, es mostrava satisfet de com havia anat la jornada “ja que ha vingut molta gent i hem tingut molt bon temps”. En altres edicions, s’havia arribat als 600 euros de recaptació i des l’organització esperaven arribar als 1.000.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.