Escola i família són les dues institucions més rellevants en qualsevol procés de socialització per als infants. I l’aprenentatge en l’adquisició de bons hàbits de consum i alimentació saludable no n’és cap excepció. De fet, “sabem que saciar la gana és un fet biològic, però que alimentar-se és un fet social, cultural i, per tant, educable” explica Marta Mas, directora de l’Escola El Calderí que va celebrar, del 19 al 27 d’octubre, la Setmana BIO per l’alimentació ecològica.
L’esdeveniment, que s’ha celebrat arreu de Catalunya, ha estat impulsat per la Generalitat amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològica entre l’alumnat, famílies i entorn. L’Escola El Calderí, la qual compta amb el distintiu d’Escola Verda, ha dedicat la darrera setmana a aquest monogràfic amb “activitats orientades a desenvolupar les competències curriculars bàsiques de cada etapa i a reflexionar al voltant dels diferents models de producció agrària i de consum alimentari, així com les seves implicacions socials i ambientals”, seguia explicant Mas.
A banda de potenciar els esmorzars saludables i oferir “un servei de menjador de proximitat, sostenibilitat i ecològic”, els alumnes han gaudit, durant aquests dies, de sortides als horts de Can Montcau, han treballat les plantes aromàtiques, han entrevistat a alumnes de l’escola amb intoleràncies alimentàries, han elaborat receptes saludables,… i han visitat comerços per conèixer quins productes ecològics són a la venda pel consumidor. Una d’aquestes visites s’ha realitzat a Cicle Vital, la primera botiga d’alimentació eco que va obrir a Caldes l’any 2003 i que ofereix productes de proximitat i km 0. Allà, els alumnes d’El Calderí van poder conèixer les característiques i avantatges dels aliments ecològics en relació als que no ho són, de la mà de la nutricionista Elisenda Pujades, a més de saber-ne més sobre el moviment ecologista i el sistema de producció ecològic.
“Com a Comunitat d’Aprenentatge, les famílies són molt presents a l’escola i, evidentment, també han estat presents durant la Setmana BIO”, deia Marta Mas. Mares i pares especialistes en el sector van oferir xerrades i tallers als infants, els quals també van rebre la visita de la doctora Maria Xalabarder i de Toni Altaió, qui va parlar-los d’agricultura ecològica i de proximitat.