El fet que durant l’estació primaveral proliferin les reaccions al·lèrgiques és un habitual any rere any. En època de floració de plantes i arbres i, per tant, d’important quantitat d’al·lergen concentrat en l’ambient, es desencadena un seguit de mecanismes biològics que, depenent de la predisposició i característiques de cada persona, pot generar reaccions desmesurades en el nostre organisme.
És el que es coneix per ‘al·lèrgia primaveral’ i al CAP de Caldes de Montbui s’han vist incrementats els nous casos diagnosticats i el registre de visites per aquest motiu, respecte l’any passat. Mentre al març del 2018 es registraven 72 visites i 17 nous usuaris diagnosticats, enguany han estat 97 visites per reaccions al·lèrgiques i 31 nous diagnòstics des del centre de salut calderí.
Segons Carles Monsó, metge de família del CAP Joan Mirambell i Folch, “cal remarcar la importància del canvi climàtic en el desencadenament d’aquestes al·lèrgies, així com la contaminació, que condiciona una alta concentració de fums i partícules en suspensió, i hàbits no saludables com el tabaquisme”. No obstant això, els causants més habituals en el nostre entorn “són les gramínies i la parietària, planters urbans, oliveres, pins i bedolls”.
Tot i no existir un perfil de pacient determinat, més susceptible a patir aquest tipus d’al·lèrgies, sí que es reconeix “una predisposició genètica, possiblement per estructura immunològica heretada”, i es diferencien franges d’edat més vulnerables, “que són aquelles persones en què la immunitat és més potent, com els nens, adolescents i persones joves”.
En qualsevol cas, Monsó recorda un seguit de mesures preventives generals que poden tenir-se en compte durant la primavera, com: evitar les sortides al camp i les activitats a l’aire lliure en els dies de major concentració de pol·len; refrescar amb freqüència les mans, nas i ulls amb aigua; mantenir les finestres de casa tancades durant el dia, o evitar l’ús d’escombres en la neteja de la llar.