L’ART amateur agrada més
- 05/02/2019
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
El 31è TACA’M aixeca el teló amb l’obra de Yasmina Reza, que exposa com un quadre i el seu preu és capaç d’amenaçar una amistat sòlida. La primera obra del concurs de teatre atrau un centenar d’espectadors a l’Stage
IMATGE | Els protagonistes de l’obra ‘ART’ del Grup de Teatre El Rossegall de Vilanova i la Geltrú es fan un selfie després de la representació. A baix, el públic gaudint de la primera obra del TACA’M 2019 a l’Stage.> Q. PASCUAL
“El Sergi s’ha comprat un quadre. És una… tela, si fa no fa, d’un metre seixanta per un metre vint, pintada de blanc. El fons és blanc i, si mig acluques els ulls, s’hi poden entreveure unes ratlles fines, transversals, blanques. El Sergi és amic meu de fa molt temps. És un xaval que ha triomfat, és dermatòleg i amant de l’art. Dilluns passat vaig anar a veure el quadre. El Sergi feia mesos que el perseguia. Un quadre blanc, amb unes ratlles blanques.” Així començava Art, l’obra que ha encetat la 31a edició del concurs de teatre amateur de Caldes de Montbui, el TACA’M.
Tot i que, entre els més de noranta assistents, qui més qui menys tenia al cap la recent representació d’aquesta obra de Yasmina Reza, a càrrec de monstres del teatre com Pere Arquillué, Lluís Villanueva i Francesc Orella. El Grup de Teatre El Rossegall de Vilanova i La Geltrú va deixar el públic més que satisfet. De fet, alguns s’atrevien a afirmar que els havia agradat més la posada en escena de la companyia amateur que l’escenari giratori del Goya.
La 31a edició
del TACA’M portarà representacions teatrals cada diumenge fins al 24 de març a les 18 h a l’Statge, Escola d’Arts Escèniques
70
són les companyies que s’han presentat al concurs, de les que se n’han escollit vuit
10
de febrer es farà la següent representació del TACA’M: ‘El florido pensil’ amb Cloteatre de Barcelona
El conflicte entre tres vells amics, motivat per l’adquisició d’un quadre blanc per part del Sergi amb un cost de 200.000 euros, vertebra la tragicomèdia Art. Una obra intel·ligent, enèrgica i masculina que planteja un debat sobre l’art contemporani i el valor de l’amistat.
Marta Ferrer, directora de El Rossegall, va destacar “el bon feedback del públic i la possibilitat que ofereix el TACA’M de seguir amb el teatre amateur”. Ferrer va explicar que participar en aquest concurs “ja és un premi”.
Josep Manel Ferràs encarnava el personatge més cínic, el Marc, i va admetre que ja feia anys que tenia ganes de tornar a concursar, des del 2005: “Aquí hi ha molt nivell, només que et cridin a participar ja és un honor. Ara el concurs és molt famós”. Ferràs va exposar el repte que suposava presentar una de les obres més representades d’un autor viu: “Art és com un Fórmula 1 del teatre, si agafes una obra de segons quin calatge t’arrisques que si no agrada el problema siguis tu. Per això, ens hem acostat al text amb molta responsabilitat i n’estem molt satisfets”.
Jaume Pieres, President de l’Ateneu Centre Democràtic i Progressista, va assenyalar l’objectiu del TACA’M: “El concurs vol ser una mostra del que s’està fent arreu de Catalunya i, és clar, el repte ha passat per la selecció de les obres. El jurat ha hagut de triar vuit obres d’entre una setantena de propostes”.
Jaume Guarch, membre de la comissió organitzadora del TACA’M, va definir la 31a edició com “la de la varietat, perquè riurem molt, plorarem i fins i tot passarem por”. Guarch va recordar que “l’any passat els grups van deixar el llistó molt alt i per tant l’objectiu d’enguany és mantenir el nivell”.
Un centenar de persones van omplir l’Stage. Entre els espectadors hi va haver alumnes de les Cases dels Mestres, públic fidel i noves incorporacions. La pròxima cita del TACA’M serà el 10 de febrer amb El Florido Pensil d’Andrés Sopeña amb una adaptació de Manel Guallar, que presenten els Cloteatre de Barcelona.
Enguany el certamen revisarà els clàssics amb una mirada contemporània i presentarà els nous valors de la dramatúrgia catalana actual. Una de les característiques principals d’aquesta edició és que tots els grups concursants ja han participat al TACA’M en una o més ocasions, excepte el grup Fatalitats Teatre, que hi entra per primera vegada.
El públic continuarà exercint de jurat popular del concurs i donarà lloc a una de les dotze categories dels premis del certamen. El nombre total de guardons entre els quals opten els vuit grups de teatre amateur seleccionats és de vint-i-sis.
El 31a TACA’M tindrà lloc íntegrament a l’Stage, l’Escola d’Arts Escèniques de Caldes, cada diumenge a les sis de la tarda fins el 24 de març. Ara bé, tot sembla apuntar que la 32a edició del certamen es podrà fer al teatre rehabilitat de El Centre. L’entitat ha rebut una subvenció de 150.000 euros del Departament de Cultura de la Generalitat per impulsar les obres de restauració i modernització de l’Ateneu. Entre els treballs d’adequació es preveuen actuacions en espai escènic i sonorització de la sala de teatre, amb una capacitat que superarà els dos-cents espectadors.
Altres notícies
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.