“Els escacs endrecen el cervell”
- 19/02/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
Amb Hermógenes Yanguas al capdavant, el Club d’Escacs Caldes apropa l’esport als calderins des dels anys 20
IMATGE | Els escaquistes més joves van omplir la sala noble de Can Rius durant la quarta jornada de la lliga prèvia escolar. Uns 200 participants van prendre part al campionat el passat 9 de febrer. > A. S. ANDRÉS
Gairebé 200 nens van participar en la quarta jornada de la fase prèvia del Campionat de Catalunya escolar d’escacs, una competició organitzada per diferents clubs d’escacs catalans i en què destaca la presència del Club d’Escacs Caldes, l’entitat local dedicada a la pràctica i difusió d’aquest esport.
El CEC és una de les peces clau de la fase prèvia d’aquest campionat, disputat conjuntament entre les comarques del Vallès Oriental, el Maresme i Osona, en què s’apleguen gairebé 200 infants per buscar una de les tres places classificatòries per a la fase final, disputada a Salou. “Com a entitat, aquesta jornada ens suposa fer una tasca que ens agrada. Intentem que tothom vingui a jugar i passar una bona estona per difondre els escacs. Som una entitat petita i, tot i no tenir prou gent per organitzar més esdeveniments, preferim fer-ne pocs però fer-los bé” explica Hermógenes Yanguas, actual president del club.
Aquesta és només una de les diferents activitats que realitza el club, una entitat amb una llarga història que aviat celebrarà el centenari de la seva fundació. Tot i que no hi ha documents que ho acreditin oficialment, l’entitat va néixer a mitjans dels anys 20, un fet demostrat per l’existència d’alguns trofeus de partides organitzades pel CEC presents a diverses entitats catalanes.
El punt esportiu més àlgid per al club va ser a finals de la dècada dels 50, quan el reconegut escaquista calderí Josep Casals va superar el Gran Mestre Internacional Arturo Pomar en una partida. Pomar va ser un dels jugadors més destacats de la història d’Espanya i va ser capaç de fer taules amb el campió del món (1972-75), Bobby Fischer, un dels dos jugadors de la “partida del segle”, juntament amb el rus Borís Spasski.
En l’actualitat, l’entitat està formada per uns 25 socis, dels quals 12 són de categoria infantil. “Els divendres som al Centre Cívic, on fem classes amb dos monitors i entrenem els sèniors” explica Yanguas, que remarca que “pot venir qualsevol persona i de qualsevol edat per aprendre a jugar amb nosaltres. Tothom que vulgui pot dirigir-se a la nostra web (http://escacs.entitatsdecaldes.cat/) o fer-nos una visita”. I és que els escacs són un esport que no entén d’edat i que sovint serveix per veure com avis i nets poden disputar una partida en igualtat de condicions, una faceta difícil d’aconseguir en la majoria dels esports.
La importància dels escacs en el desenvolupament cognitiu pels infants és una altra gran virtut. Aprendre, respectar i fer respectar les regles porta l’equilibri entre l’aprenentatge i l’evolució per avançar en el joc i permet més capacitat d’abstracció, planificació, integració d’idees i de deducció. “Aquest és un esport que s’hauria de valorar el que representa en aquest moment” assenyala Yanguas, que creu que “avui dia els nens ja no pensen com haurien de pensar, ja que l’estructura del seu cap no es forma correctament” a causa de les noves tendències educatives, que no permeten un desenvolupament correcte, com l’ús massiu d’aparells electrònics o derivats. “Els escacs van molt bé per endreçar el cervell i fer les coses més organitzades. No et faran més intel·ligent, però et serviran per prendre millors decisions” sentència el president, que també destaca que “els nens es pregunten el perquè de les coses, cosa que avui en dia és difícil. Si ho aconsegueixes, fas que raonin en edats molt joves i que obtinguin valors en el futur”, a banda de les qualitats que també s’obtenen a l’hora d’estudiar.
“Avui dia els nens ja no pensen com haurien de pensar, ja que l’estructura del seu cap no es forma correctament”
Hermógenes Yanguas
president Club Escacs Caldes
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.