La fleca L’Espiga d’Or, de Cal Falsina, va ser guardonada, el dimarts 2 d’octubre passat, amb una Estrella Dir en el certamen organitzat per Panàtics, que reconeix a la família de forners calderins com una de les 80 fleques TOP d’Espanya. Gràcies al guardó, la fleca de Caldes de Montbui forma part de la “Ruta Española del Buen Pan”, una plataforma des d’on es reconeix als forners de més alt nivell en l’àmbit de tot el territori peninsular.
En la semifinal del concurs, la família Ventura Falsina va presentar dues elaboracions pròpies: un rodó de blat i massa mare amb 24 hores de repòs, i un segon elaborat amb blat de sègol i amb tres hores de repòs. Les dues elaboracions calderines van servir a l’Espiga d’Or per rebre el reconeixement en l’esdeveniment nacional: “Haver guanyat aquesta estrella ens fa estar molt contents, perquè es valora la feina feta durant anys i ara té la seva recompensa”, explicava Ester Ventura, de l’Espiga d’Or.
El comerç calderí, L’Espiga d’Or, va ser fundat a Caldes de Montbui l’any 1947 i reuneix tres generacions de forners professionals de la família Falsina. Pere Falsina va ser el responsable d’obrir les portes del primer forn, encetant així la història d’aquest negoci familiar que, actualment, és dirigit per les seves netes, Meritxell i Ester Ventura Falsina. Tot i estar-ne les dues al capdavant, encara reben el suport i ajuda del seu pare, Jordi Ventura, marit de Ramona Falsina, filla del fundador.
Meritxell Ventura és fornera de professió des dels 18 anys, formada a l’escola del Gremi Flequers de la província de Barcelona. La seva germana, Ester Ventura, és fisioterapeuta i osteòpata de formació, però actualment es dedica 100% al negoci familiar: “Després de 70 anys d’activitat, ens sentim molt orgullosos d’aquest reconeixement a la nostra feina”. Sempre a l’avantguarda en el sector, actualment Cal Falsina compta amb dues fleques a la vila termal: una al carrer Major i l’altra a l’avinguda Fontcuberta, on també es disposa d’un espai de degustació.