Vint-i-cinc anys de versots convertits en novetat editorial d’aquest Sant Jordi
- 10/04/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
El fundador de la colla, Gustau Erill, que ha fet el pròleg juntament amb Josep Bargalló, serà present a la presentació del proper 21 d’abril
IMATGE | Lectura dels versots durant la passada Festa Major a Caldes. > J. Serra
Aquest Sant Jordi es podrà adquirir el primer llibre de versots del Ball de Diables de Caldes de Montbui. Són 260 pàgines farcides amb els versots originals de 25 anys d’història de la colla. L’obra inclou un pròleg a sis mans, el del fundador de la colla, Gustau Erill, i els experts en el món dels versots i els diables, Oriol Grau i Josep Bargalló. La presentació de la publicació es farà el dissabte 21 al Parc de l’Estació, i a la tarda tindrà lloc la II Trobada de Bèsties, plantada i cercavila, i un concert amb Ron & Papas i un discjòquei per acabar la festa.
Erill, que viu actualment a Monistrol de Calders, recorda que el Ball de Diables de Caldes va néixer una mica per coincidència. Fundador també del Ball de Diables de Sabadell, per qüestions de feina el van destinar a l’institut Manolo Hugué. “Durant els primers anys vaig fer un curs de cultura popular, englobat sota el paraigua de l’assignatura EATP, i un dels temes que vam tractar al llarg del curs va ser el de diables”, recorda Erill. “D’allà va sortir una colla a qui els va picar la curiositat i, al cap d’uns anys, una part d’aquests que havien fet el curs i d’altres que coneixien em van venir a buscar perquè els assessorés per crear el Ball de Diables”.
“Tot i conservar l’estructura clàssica del Ball de Diables com els versots o uns personatges fixos, al mateix temps és molt innovador perquè tota la gent que hi entra agafa la filosofia del que és un Ball de Diables”
Gustau Erill
Fundador Ball de Diables
El fundador del Ball de Diables de Caldes considera que l’element que singularitza la colla és que “tot i conservar l’estructura més clàssica del Ball de Diables com els versots o tenir uns personatges fixos com el Llucifer o la diablessa, al mateix temps és molt innovador perquè tota la gent que hi entra agafa la filosofia del que és un Ball de Diables”.
Vint-i-cinc anys enrere, Erill recorda que, tot i que ell va ser el precursor en la creació de versots, “de seguida van sortir persones que van saber-ne fer i amb molta gràcia”. L’autor del pròleg del llibre commemoratiu recorda que “si ara ja hi ha una sèrie de coses que es poden criticar, fa 25 anys ja les criticàvem potser amb gosadia i valentia” i això es pot constatar en els versots del primer any “on la part de la crítica social i política dels primers versots que contenen ja era molt avançada a l’època”.
La lectura dels versots és un dels moments àlgids de la colla, a més del ball de la Godra, que Erill s’atreveix a definir com a “únic”, encara que balls de diables com el de Sabadell han rebut l’encàrrec de fer versots a altres poblacions, circumstància que no s’ha donat amb els de Caldes, que de moment els fan per la Festa Major de la vila termal.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.