
La redescoberta de Torre Marimon
- 10/04/2018
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 1
El jove historiador calderí Marc Soler ha dut a terme una recerca inèdita d’un any i mig per estructurar un relat corroborat de l’origen i la implicació de la institució en el municipi i el presenta en forma d’exposició
IMATGE | A dalt, el públic assistent a la inauguració de l’exposició el passat 17 de març. A baix, l’historiador Marc Soler mostrant el muntatge a les autoritats. > Q. PACUAL
Des del 17 de març es pot visitar al Museu Thermalia la mostra “Història de la Torre Marimon”. Aquesta exposició és una redescoberta inèdita d’un espai històric de Caldes de Montbui i el fruit d’una recerca d’un any i mig de l’historiador calderí Marc Soler. Fins al 3 de juny es pot visitar aquest treball, que ha vist la llum a través de la beca local de recerca de l’Ajuntament.
Fotografies, textos i vídeos amb la memòria gràfica, escrita i oral de la finca calderina articulen una exposició que vol divulgar la investigació sobre el passat de la Torre feta per Marc Soler, que va guanyar la beca de recerca convocada per l’Ajuntament de Caldes de Montbui l’any 2016. L’objectiu d’aquesta convocatòria era difondre el valor d’un espai que ha resultat cabdal per a la història del municipi i del país, en especial per la seva condició d’escola agrària en el passat i de centre de recerca en el present en tant que seu de l’IRTA.
Soler ha dut a terme la recerca a través de la consulta d’arxius públics i entrevistant una vintena de persones partícips de la història de la institució per tal d’articular la memòria històrica. Marc Soler recorda que “la Torre Marimon ha estat sempre vinculada al municipi, però quan es va acabar l’ensenyament agrari hi va haver un distanciament”. Per aquest motiu, les noves generacions i els nous habitants de Caldes desconeixen el seu passat.
Així doncs, aquesta mostra, segons el seu creador, ha estat clau per donar a conèixer el valor de la institució que va posar Caldes al mapa a través de l’escola agrària. Soler afirma que Caldes era un referent perquè l’escola va ser precursora de molts estudis, com ara la formació professional en especialitat agroalimentària, que en un primer moment només s’ensenyava a la Torre Marimon.
Marc Soler va viure la polèmica amb el zoo, quan es plantejava construir-ne un on es troba la Torre Marimon, però no hi havia entrat en profunditat. Amb la mostra queda vastament explicada la lluita del grup Torre Marimon XXI, constituït per mantenir la institució i evitar que es portés un zoo a Caldes. Així com també es va impedir que s’hi fes un casino, on avui encara continua la recerca.
Marc Soler es proclama com un amant de la microhistòria, ja que és una disciplina que requereix una anàlisi complexa a l’hora de fer recerca: “Cal avaluar molts més aspectes, per investigar uns fets molt concrets cal fer una cerca en paral·lel per contextualitzar-los”. Per això, el llibre també inclou pinzellades sobre la història de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (1912).
L’altre gran valor d’aquesta mostra són els testimonis orals, que per Soler han estat “una font determinant en la construcció d’aquesta investigació i que en molts casos ha ajudat a confirmar hipòtesis o fets recollits per fonts escrites”. Alguns exemples d’aportacions destacables són els materials de l’arxiu personal de Camilo Torras cedits per la seva vídua, Asunción Zabala, i els materials cedits per les famílies de Josep Maria Clotet i de Joan Montsalvatge. També han estat cabdals les aportacions orals de molts altres, com ara Pep Beunza, Jaume Vinyals, Jordi Romeva o Domènec Crivillés.
El jove historiador s’ha documentat vastament per tal d’oferir una exposició completa i veraç. Per aquest motiu, arribat al punt de plasmar les conclusions en una mostra, les va haver de sintetitzar i és per això que Soler ha avançat que per Sant Jordi es publicarà el llibre de la recerca completa.
Una altra de les novetats desvetllades per Soler ha estat el fet que la Torre Marimon es planteja acollir “Història de la Torre Marimon” de manera permanent, un cop acabi el seu temps d’exposició al Museu Thermalia. De fet, té lògica, ja que es tracta d’un treball inèdit que versa sobre la història de la institució. Soler ha destacat que seria pertinent que la seva investigació tingués una finalitat a llarg termini i se’n fes un ús amb projecció.
El calderí Marc Soler va cursar el grau en història de la UAB i el màster interuniversitari d’història contemporània de la mateixa universitat. El 2016 va guanyar la segona edició de la beca local amb 25 anys i, durant els anys 2016 i 2017, ha dedicat els seus coneixements a la redescoberta de la finca calderina.
La beca promoguda per l’Arxiu Històric de Caldes de Montbui està dotada amb 1.750 €, que es destinen a un doble projecte: la recerca sobre un fet puntual de la història local i el comissariat d’una exposició basada en el mateix tema i que allotja el Museu Thermalia.
Altres notícies
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.