Un mercat d’alçada
- 20/03/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
El Mercat de l’Olla i la Caldera tanca la 10a edició amb una assistència d’unes 20.000 persones tot i el canvi d’ubicació
IMATGE | El gran reclam d’enguany del Mercat de l’Olla i la Caldera ha estat l’anada d’olla amb els salts des del pont de Can Rius, a una alçada de 18 metres. > Q. pascual
Un ecocarrusel donava la benvinguda als visitants a la plaça de l’Església, una atracció semblant a la que hi havia a la plaça de Can Rius, dos dels extrems del Mercat de l’Olla i la Caldera, que enguany, en la celebració de la seva 10a edició, havia de superar l’escull que la plaça de la Font del Lleó estava en obres i no podia acollir l’olla de 1.600 litres de capacitat, la més gran de Catalunya, per fer el tast de llenties pardines i xoriço calderí (dissabte) i de cigrons i botifarra calderina (diumenge). El regidor de Turisme i Termalisme, Isidre Pineda, advertia diumenge que la plaça de Can Rius, que s’ha convertit en la part central del Mercat, estava “molt plena de gent i amb molta cua per poder tastar aquests cigrons i botifarres fetes amb l’aigua termal de Caldes de Montbui i amb llenya a l’olla més gran de Catalunya”. Aquest bon ambient per descobrir el mercat “i la 10a edició del mercat més gastronòmic ja es pot dir que ha estat un èxit”. L’afluència de visitants ja es va començar a notar dissabte al matí, que, en paraules de Pineda, tenia “un component especial” pel fet de tenir les obres a la plaça de la Font del Lleó, però això “no va ser impediment per conèixer el mercat”.
5.000 RACIONS DE LLEGUMS
Un dels principals punts d’interès del mercat han estat l’olla i les calderes on es van coure els llegums. El cuiner Jordi Bufí va calcular que, entre dissabte i diumenge, es deuen haver repartit unes 5.000 racions de llegums, entre cigrons i llenties. Per descomptat, els llegums es coïen amb aigua termal i les botifarres i els xoriços els proporcionaven establiments calderins. Les racions de cigrons, que es van servir dissabte a la tarda i diumenge, “les hem servit amb rostillons per fer-los més saborosos i acompanyats de botifarra i de botifarra de perol”. Maribel Merino, de Llegums Cuits Parellada, va servir llenties pardines dissabte al matí, cuinades amb aigua termal i llorer en tres calderes, i amb xoriços fets a les graelles. “Les llenties surten molt bé, són molt meloses i molt bones”, assegurava. Les 5.000 racions fan pensar que, al llarg dels dos dies del mercat, hi han passat entre 15.000 i 20.000 persones, segons ha constatat l’organització.
L’ANADA D’OLLA
El gran reclam d’enguany del Mercat de l’Olla i la Caldera ha estat l’anada d’olla amb els salts des del pont de Can Rius, a una alçada de 18 metres. “Segurament que va impressionar a més d’un i que va sorprendre als que es van tirar des del pont de Can Rius per celebrar el 10è aniversari de la nostra fira més gastronòmica”, assegurava el regidor de Turisme i Termalisme. En les dues tandes de dissabte, van saltar 38 persones i, amb la jornada de diumenge, es van completar 72 salts. Jordi Soler, de l’empresa calderina Vent d’Events, reconeixia que “hem tingut llista d’espera, molta gent que ha saltat vol repetir i es pot dir que l’activitat ha estat un èxit”. El pont de Can Rius era l’únic que permetia fer l’activitat perquè el romànic era massa baix i el de Les Cremades era massa ample per sostenir tots els contrapesos. Al salt de pont hi podien participar persones entre 16 i 60 anys i “n’hem tingut dels dos extrems d’edat”, reconeixia Soler, que afegia que “hi ha hagut més noies que nois participant”. El pont de Can Rius estava tancat als visitants i només es permetia el pas als saltadors. En el lloc del salt, l’empresa Vent d’Events els explicava la dinàmica, a molts d’ells els tranquil·litzava. Una vegada fet el salt, els saltadors eren rebuts en una plataforma de fusta disposada sobre la mateixa riera, es treien tota l’equipació i marxaven creuant la riera per una passarel·la fins a enllaçar amb el Molí de l’Esclop, “en un itinerari on s’ha hagut de netejar tota la llera de males herbes”, constata el membre de Vent d’Events.
Pineda va indicar que “tenim la sensació que l’anada de l’olla de la fira ha quallat, pensarem en anades de l’olla per l’any que ve, però la intenció és que els calderins i calderines proposin reptes que es puguin fer en anades de l’olla següents”.
El fet de tenir la plaça de la Font del Lleó en obres ha fet que, enguany, el Mercat “s’hagi estirat una mica més cap al carrer del Pont” i sense cap mena de dubte, “un dels objectius del salt del pont era acostar tots els visitants cap a l’entorn del passeig de la Riera i cap a aquest itinerari turístic com és el pont de Can Rius o el pont romànic”. De fet, el pont romànic també ha estat un pol d’atracció de visitants amb una exhibició de pentinats a l’entorn de l’aigua termal a càrrec de les perruqueries Elementho, Encrespat i Anna Sánchez.
PARADES AMB ENCANT
Les places de l’Església i Can Rius i els carrers del Forn, Delger, Roma i Pont van aplegar el centenar de parades del Mercat. Entre l’oferta hi havia productors d’alimentació artesana de proximitat i d’arreu de Catalunya (magdalenes, pastissos, codony, pizzes, bolets, pasta, pa, caramel, xocolata, mató, formatge i embotits, entre d’altres), tes, bijuteria i joieria, vidre pintat, jocs d’enginy, espelmes, quadres, minerals i roba decorada, entre d’altres. Les poques gotes de pluja de dissabte van fer que l’espectacle infantil Bon profit! de TanakaTeatre es traslladés de la plaça de Can Rius a l’Espai de Can Rius. El de diumenge, Nyam-Nyam!, de Daquidalla, també es va traslladar a l’Espai Can Rius.
IMATGES | Els llegums van tornar a ser un dels principals punts d’interès. A sota, una cua de persones esperen la seva ració de llenties pardines cuites amb aigua termal i acompanyades de xoriços d’establiments calderins. Li segueix la imatge d’un dels 72 valents que van llençar-se des del pont de Can Rius, a 18 metres d’alçada. A sota, una mostra de la variada oferta alimentària que el centenar de parades van oferir per carrers i places de la vila. > Q. Pascual
Continua la festa per als bocafins
Fins aquest diumenge 11 restaurants de Caldes, agrupats sota la campanya gastronòmica “Se’ns en va l’olla”, han inclòs a la seva carta un plat estrella singular. Cada restaurador calderí, inspirant-se en el Mercat de l’Olla i la Caldera, ha proposat un plat que vol retre homenatge a la cuina de proximitat i de qualitat. Així, els restaurants ofereixen plats com els pernilets de pollastre amb favetes i carxofes (Na Madona); mandonguilles de cérvol fetes a casa, guisades amb ceps, figues seques i xips de moniato (Cafè del Centre); melós de vedella amb el seu suc i suau de patata (Hotel Balneari Termes Victòria); costella de porc al forn sobre un llit de patata i poma (Càmping El Pasqualet); peus de porc a la cassola fets a foc lent de llenya (La Rectoria); melós d’ibèric confitat amb ceba i espècies a la cassola de ferro (Can Fanga); jarret de vedella amb poma i fruits secs (El Remei); guisat de cua de bou amb olives negres (Robert de Nola); fricandó vegà (Festuk Cafè); jarret de vedella amb salsa de ceps (Hotel Balneari Broquetas), i sopa de farigola de la muntanya del Farell (Rosset). A més d’aquesta oferta gastronòmica, de la qual es pot gaudir aquesta setmana, durant el Mercat de l’Olla i de la Caldera s’ha pogut gaudir d’autèntiques experiències gastronòmiques, com la xocolata desfeta amb melindros que es va fer dissabte a la tarda a la plaça de Can Rius o el tast de formatges de proximitat amb un maridatge de vins catalans que va oferir la Penya Gastronòmica Calderina La Fartanera i l’Agrobotiga de Caldes a la Sala dels Vitralls de l’Espai Can Rius, i al qual es podia accedir després de comprar el tiquet al Museu Thermalia. I això sense comptar les moltes parades de menjar que hi havia al mercat, com les de creps, formatges, pa, coques i embotits.
IMATGE | Pernilets de pollastre amb favetes i carxofes de Na Madrona. > CEDIDA
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.