Els caganers de Josep Roca
- 19/12/2017
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 1
El figurista dels Caganers de Caldes desvetlla el secret de l’anomenada de les seves peces i les tendències d’enguany
IMATGE | M. PUIGDUETA
· Quant fa que feu caganers?
Nosaltres fem caganers de ceràmica de terrissa com a producte estrella i de manera continuada des de 1991. Però la tradició familiar ve del segle XIX, quan l’avi ja feia caganers de manera esporàdica, així que som quatre generacions.
· D’on surt la fama dels Caganers de Caldes?
Tot va començar amb un encàrrec el 1991 de l’Associació de Pessebristes de Palau-solità i Plegamans, per donar un caganer dels seus com a obsequi als participants. Van triomfar amb un dels assistents que era de Barcelona i ens va fer una gran comanda. Llavors ja van arribar les Olimpíades del 1992 i la figura del Cobi es va vendre com xurros. La cosa va anar agafant volada.
· Ara bé, la majoria de vendes les feu a la paradeta de Sagrada Família que teniu fa 5 anys.
Sí, el 90% de les vendes les fem allà, entre turistes i col·leccionistes. Fa dos anys que no podem anar a la Fira de Nadal de Caldes perquè ens coincideix amb la de Barcelona, això fa que perdem l’oportunitat d’exposar al poble. El caganer és un objecte del qual t’has d’enamorar veient-lo en una paradeta.
· A banda, també feu entregues per correu. Fins on han arribat les vostres peces?
El que ha anat més lluny ha anat a Austràlia, un unicorn caganer. També n’hi ha als Estats Units, a Rússia, a Alemanya i a Holanda, entre d’altres. Tot a través del nostre web: terrisseriadecaldes.blogspot.com.es.
“Als nostres caganers no els cal el nom a sota”
· Quants models teniu?
Entre oficis i personatges, 600.
Quins oficis teniu? I personatges mediàtics?
Metges, infermeres, dentistes, policies, pagesos…, i els de la cresta de l’onada de l’actualitat del moment.
· Teniu caganers de figures calderines?
Sí, tenim l’alcalde, Jordi Solé; el fotògraf del poble, Guillem Ayora; el jugador d’hoquei Xavi Barroso i els gegants de Caldes amb el geganter a dins fent de caganer.
· Si bé l’any passat va triomfar Donald Trump, quines són les estrelles d’enguany?
El major Trapero, el votant de l’1 d’octubre amb l’urna, Carles Puigdemont, el Piolín i un caganer que s’està eixugant el cul amb un paper que diu 155.
· Quina estratègia segueixes per saber quin personatge serà la propera estrella?
Estar informat, escoltar les demandes de la gent i ser ràpid un cop es veu la tendència.
· Què distingeix el vostre producte de la resta?
Es tracta d’un caganer artesà, més intensiu, amb manipulació manual, de gran elaboració. Els nostres no es poden fer amb motlle i tots són realistes a l’extrem, amb genitals inclosos. Sempre utilitzem el color de la terrissa per fer la carn perquè es vegi que és artesanal i no de resina, això ho fa més costós perquè sobre la terrissa no es pot rectificar; dedico una hora a cada peça. No ho sabem fer d’una altra manera, busquem la perfecció.
· Quants caganers preveieu vendre?
Uns 2.500. 200 més que l’any passat. Es nota que de mica en mica torna el públic català, potser motivat per l’actualitat, ja que fa tres anys la venda la fèiem bàsicament amb el turisme.
· Quant costa un caganer d’alta qualitat com els vostres?
16 euros.
· Què és el que més t’agrada de la teva feina?
Donar el gust a aquells que desitgen un caganer del seu personatge preferit, com d’aquells qui em van demanar l’Spock d’Star Trek o el cantant d’AC/DC.
· El caganer que ha tingut més èxit?
Fèlix Millet.
· El que més t’aprecies?
En Pepe Rubianes, fent el gest del dimoni.
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.