
La resposta a una demanda veïnal històrica: avui comença la licitació del projecte de millora de la C-59
- 04/04/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, en una trobada amb els alcaldes de Caldes de Montbui, Palau-solità i Plegamans i Sant Feliu de Codines, va anunciar, ahir a la tarda, l’inici de la licitació del projecte de millora d’aquest tram de carretera
IMATGE | La consellera de Territori, Silvia Paneque, amb els alcaldes dels municipis afectats, el dijous 3 d’abril, a la C-59 a l’entrada a Can Valls.> AJUNTAMENT CDM
Comença el procés d’adjudicació de les obres del BRCat a la C-59, en el tram entre Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans, per un import de 15 milions d’euros i a càrrec del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.
Així ho va anunciar, ahir, la consellera Silvia Paneque en un acte d’atenció a la premsa des de la cruïlla de la C-59 amb l’accés a Can Valls, acompanyada dels alcaldes Isidre Pineda (Caldes de Montbui), Oriol Lozano (Palau-solità) i Pol Cabutí (Sant Feliu de Codines), i de representants de l’Associació de Veïns de Can Valls. “Aquest tram està emmarcat dins d’una estratègia global de país, que incorpora alguns elements de millora ciutadana que són elements que, des de la proximitat, són els que enriqueixen els projectes que podem fer des de la conselleria”, va apuntar Paneque, abans d’anunciar l’inici de la licitació: “Espero que ben aviat pugui ser una realitat això que avui veiem en un plafó”.
El projecte, que tindrà una durada de 18 mesos i hauria de començar a finals de 2025, inclou un eix de priorització del bus i una via ciclista, alhora que mesures de seguretat viària amb la construcció d’una barrera separadora dels dos sentits de circulació i dues noves rotondes que permeten eliminar els girs a esquerres (una a l’alçada de Can Valls i l’alta a l’alçada de la rotunda sud de Caldes). En aquest sentit, Paneque va explicar que “els BRCat són un element que estem treballant des de la regidoria en sis eixos, 30 quilòmetres i amb 82 milions d’euros en la seva globalitat. Aquests carrils segregats de transport segregat, ens permeten alguns elements de fluïdesa del transit, millores dels temps en els recorreguts i també incorporar les diferents modalitats de mobilitat (la bicicleta, els vianants…)”. Més concretament, en el tram que connecta els municipis de Caldes i Palau, “hi ha elements d’especial il·lusió en aquest projecte, que són les millores en les rotondes, una qüestió que preocupa molt especialment als veïns i veïnes en termes de seguretat”, afegia la consellera.
En el mateix acte d’ahir, David Prat, director general d’Infraestructures de Mobilitat, va recordar que aquest és el mateix projecte que es va presentar el juny de 2024, a Caldes de Montbui. Durant aquests mesos, s’ha sotmès al procés a audiència pública i s’han recollit modificacions menors per ajustar el traçat a peticions que han fet les poblacions.
En representació al municipi calderí, l’alcalde Isidre Pineda va fer realçar el valor “tan important” del projecte: “És una millora molt necessària i molt completa; un projecte que, en paral·lel als veïns i veïnes de la urbanització, que en són els principals afectats, l’aprofitarem tota la ciutadania, perquè compta amb elements molt importants com l’entrada sud del nostre poble”. L’alcalde també va recordar l’acord de municipi entre totes les forces polítiques en demanda del projecte de millora, “i això no passa gratuïtament”. De fet, va afegir Pineda, arran del projecte “s’està corregint un element històric que hem de posar sobre la taula: aquest àrea del Vallès central sempre hem patit grans dèficits d’inversió en infraestructures”. Per tant, continua, “era important dimensionar les carreteres i posar un servei de transport públic que funcioni”.
UNA VIA ALTAMENT TRANSITADA AMB 32.000 VEHICLES DIARIS
El tram de la C-59 entre Caldes i Palau rep cada dia uns 32.000 vehicles i la incorporació a Can Valls uns 5.000. Aquest volum de trànsit fa necessari incorporar les mesures als dos accessos, a la urbanització i al nucli urbà calderí, per a incrementar la seguretat del trànsit rodat. Reforça aquestes mesures un vial amb garanties per a ciclistes i vianants.
El BRCAT DE LA C-59
L’actuació prevista consisteix en la configuració d’un nou corredor mitjançant l’execució de carrils exclusius per a la priorització de l’autobús i una via per a ciclistes i vianants adjacents a la carretera C-59 entre la rotonda nord de Palau-solità i Plegamans i la intersecció sud de Caldes de Montbui. Actualment, el tram del corredor de la C-59 de Palau-Solità i Plegamans a Caldes de Montbui compta amb 287 expedicions diàries i 10 expedicions/sentit en hora punta. El nou corredor permetrà reduir a més de la meitat –de 9 minuts a 4– el temps de trajecte en bus en hora punta.
L’actuació, que abasta un tram de 3 quilòmetres de longitud, s’emmarca en una xarxa de corredors que la Generalitat està desplegant arreu del territori entre municipis dels mateix sistema urbà amb alts nivells de trànsit on es vol potenciar el transport públic i la mobilitat descarbonitzada com alternativa competitiva al vehicle privat. Es preveu que aquesta actuació permeti alliberar uns 1.000 vehicles diaris de trànsit aquest eix.
MÉS SGURETAT I FLUÏDESA DE LA CIRCULACIÓ
En paral·lel a la promoció de la mobilitat activa i sostenible, el projecte inclou un seguit d’actuacions per millorar la seguretat viària en aquest eix. En concret, a l’àmbit de la urbanització de Can Valls-Torre Negrell, es construirà una nova rotonda a l’actual cruïlla en T que dona accés a les urbanitzacions i s’executarà un nou pas de vianants semaforitzat amb polsador per a la nova configuració de les parades d’autobús, que disposaran d’apartadors.
Addicionalment, es preveu la construcció d’una rotonda a l’actual intersecció en T entre la C-59 i l’avinguda de Pi i Maragall de Caldes de Montbui, la implantació d’un sistema de contenció per a separar els dos sentits de circulació i l’eliminació del gir a esquerres d’accés a la C-59 a la intersecció amb la carretera BV-1424.
També es preveuen millores en les rotondes per afavorir la fluïdesa del trànsit, com la implantació de doble carril d’entrada a les rotondes, i la construcció d’un nou ramal de connexió directa des de l’avinguda Catalunya (B-143) cap a la C-59 en sentit Barcelona, a la rotonda nord de Palau-solità i Plegamans. També s’incorporen dues actuacions puntuals a l’entorn de la rotonda nord de Palau-solità i Plegamans, al marge esquerre, en concret, la millora del drenatge de la C-59 i la disposició de pantalla acústica per la protecció de les edificacions en aquest entorn.
Els corredors de bus ràpid són actuacions de millora en la infraestructura, com nous carrils bus específics, mesures de priorització en interseccions i rotondes; així com la millora del servei i la progressiva ambientalització de les línies de bus vinculades. També incorporen vies ciclistes i per vianants que garanteixin la connectivitat segura en bicicleta i a peu al corredor.