Any a any, la ciència va evidenciant el pes dels factors ambientals en l’activació (o no) de certs gens del nostre ADN. En termes medico-científics, és el que es coneix com l’epigenètica, i ve a explicar com determinats factors externs condicionen la nostra resposta biològica, és a dir, la nostra salut. “D’entre aquests factors destaquen els nostres hàbits de vida (estar exposats al fum del tabac, per exemple), però també les característiques de l’ambient en el qual vivim”, explica la doctora i calderina, Elena Codina, responsable de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu i membre de la Societat Catalana de Pediatria.
A Espanya, un 70 % (de mitjana) d’aquest entorn urbà està íntegrament destinat a l’ús del vehicle motoritzat; condició a partir de la qual s’explica la colossal densitat de contaminació atmosfèrica que determina la qualitat de l’aire que respirem, constantment. En aquest context, “ja fa anys que l’OMS recomana uns nivells molt més baixos de contaminació dels que tenim legalitzats i en el mes d’octubre va sortir una nova directiva de la qualitat de l’aire de la Unió Europea que serà d’obligat compliment a partir del 2030”, continua Codina, qui adverteix que, ara per ara, “el 100% de l’àrea metropolitana de Barcelona no compleix la normativa que ha entrat en vigor”.
Però a aquesta contaminació atmosfèrica –associada a patologies tan diverses com les respiratòries, cardiovasculars, cognitives i de neurodesenvolupament, oncològiques o mental, d’entre moltes altres– existeix un grup social que n’és especialment vulnerable: els infants. “Els nens i nenes respiren més vegades que els adults (per tant, la quantitat d’aire que inhalen és superior); toquen i s’ho posen tot a la boca (per la qual cosa estan més exposats als tòxics ambientals); també són més baixets i això és important a l’hora de respirar, perquè són més a prop dels tubs d’escapament o de les partícules contaminants arran del desgast dels pneumàtics dels vehicles… A més, quelcom molt important: els adults som els responsables de les decisions que els afecten, directament. Per això és tan important prendre consciència i procurar-los entorns saludables, ja que en tenen ple dret”.
Al final, recalca la calderina, “es tracta de posar la salut de tothom en el centre” i, per aconseguir-ho, l’experta defensa la necessitat de “polítiques valentes, també des dels municipis, que potser no seran molt populars, però que són de caràcter urgent. I, malauradament, ja anem tard”, adverteix Codina.