La resolució d’un deure històric amb la comunitat educativa de Caldes
- 08/10/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> PUBLIREPORTATGE AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI
El procés de construcció del nou Institut Escola de Caldes de Montbui posa punt final a 18 anys de barracons i suposarà una millora en la qualitat lectiva del centre per tal de garantir una educació pública de qualitat
IMATGE | Des del juliol del 2024 que els operaris treballen en l’habilitació del solar on construir el nou edifici de l’Institut Escola. Acabada l’activitat lectiva aquest curs, l’edifici serà annexat a la instal·lació actual. > Q. PASCUAL
“L’educació és el futur de la nostra societat i un dels pilars fonamentals de l’estat de benestar, de manera que sumar un equipament educatiu – encara més amb les característiques singulars que presenta aquest model de centre- és una de les millors apostes municipals que pot dur a terme qualsevol equip de govern” defensa Jordi Martín, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. “Arran de la nostra ideologia republicana” -continua el regidor d’Educació, Jaume Balart- “per nosaltres l’educació és fonamental i, per tant, també ho és el fet de desencallar el projecte de l’Institut Escola, pel qual sentim una gran satisfacció, responsabilitat i profund agraïment a totes aquelles persones que han lluitat durant anys per poder fer realitat aquest projecte educatiu que fins ara estava inacabat”.
I és que, després de 18 anys des de l’inici de l’activitat lectiva de l’escola El Calderí, l’alumnat ha crescut – i fins i tot, finalitzat la seva escolaritat- en mòduls prefabricats. “L’escola va començar a funcionar amb barracons, però amb la promesa de la Generalitat que algun dia es construiria l’edifici del projecte Institut Escola” apunta Martín, mentre recorda les reiterades manifestacions de les famílies, que protestaven tallant el pas de circulació de l’avinguda Pi i Margall o, fins i tot, passant alguna nit dins les aules: “Conec moltes persones que han escolaritzat els seus fills i filles en aquest centre i, al llarg dels anys, he estat testimoni de com ha anat creixent el seu grau d’indignació arran de l’incompliment reiterat de la promesa de la Generalitat” narra el regidor, com a veí de Caldes de Montbui.
Per tot això, “celebrem que estem donant resposta a una demanda històrica de la comunitat educativa d’El Calderí, ja que gràcies a l’empenta municipal, aquest estiu han arrencat els treballs d’obra que, en un any, faran realitat l’Institut Escola somiat”. Un projecte, d’altra banda, que al marge de resoldre una mancança educativa prolongada durant prop de dues dècades, “aporta una riquesa i diversitat educativa més gran en el municipi, i és un nou model d’acolliment i continuïtat educativa dels 3 als 16 anys al qual podran optar les famílies i l’alumnat de Caldes de Montbui” realça Balart.
UNS 20 ANYS DE PROJECTE INACABAT
Era l’any 2006 quan es va començar a gestar el projecte de construcció de l’Institut Escola de Caldes de Montbui. “Inicialment, es va plantejar el projecte de construcció d’una escola, malgrat que també hi havia la necessitat d’un nou institut, de manera que es va idear la construcció d’un centre únic per oferir continuïtat dels 3 als 16 anys” explica Victòria Herrero, tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Aleshores, l’escola El Calderí no disposava d’instal·lacions físiques, sinó de barracons, “de manera que les famílies van creure en la promesa d’un projecte educatiu que restava pendent segons la programació de la Generalitat”.
Amb el pas dels anys, i mentre l’alumnat d’El Calderí avançava curs a curs, el projecte inicial va ser reformulat fins decidir la construcció d’un institut en aquell mateix espai. “Es va rebutjar la idea d’un institut escola a causa del progressiu descens de la natalitat, i es va optar pel projecte de construcció d’un institut -el que va ser l’INS Pic del Vent- amb la idea que El Calderí aniria desapareixent” explica Herrero.
Així va ser com l’any 2015, Caldes de Montbui va sumar el segon centre públic d’educació secundària a la vila, amb una nova instal·lació que, temporalment, seria compartida amb l’escola El Calderí. Però lluny de ser suficient, aviat el problema va fer-se evident: “Quan el Pic del Vent va arribar a omplir el grup de 4t d’ESO, va fer-se urgent la reformulació de la instal·lació a causa de la manca d’espais en ambdós centres, perquè tot i desaparèixer algunes línies d’El Calderí, l’escola ha continuat funcionant” aclareix la tècnica d’Educació, mentre posa l’accent en què “durant tot aquest temps, quasi dues dècades després, els alumnes d’I3 a 2n de primària han continuat en mòduls prefabricats”.
Tanmateix, i al marge de la capacitat d’adaptació d’una comunitat educativa resilient a les circumstàncies, les famílies no han renunciat al projecte durant tot aquest temps, i les reivindicacions col·lectives han estat decisives en la definitiva resolució del reclam: “Les famílies i el govern local de Caldes han lluitat moltíssim per tirar endavant el projecte, i si finalment s’ha iniciat la construcció de l’Institut Escola de Caldes de Montbui és perquè l’Ajuntament hi ha fet una clara aposta” reconeix Herrero, qui continua dient que “sense la contribució del consistori, el projecte encara estaria pendent en la planificació de la Generalitat per falta de finançament”.
L’APOSTA MUNICIPAL PER DESENCALLAR UN COMPROMÍS HISTÒRIC
En l’anterior mandat, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya van signar un conveni de col·laboració amb l’objectiu de desblocar el projecte de construcció del nou centre educatiu. L’acord estableix que la Generalitat assumeix el 85 % del cost total, mentre l’Ajuntament ho fa del 15 % restant, a més dels treballs previs a la construcció. “A banda de l’aportació econòmica, el consistori també ha assumit totes les tasques administratives, que són tan o més importants, com el concurs d’arquitectura, les licitacions d’obra, el control d’aquesta…” explica Jordi Martín, mentre assenyala “els problemes sobrevinguts que, malauradament, hem hagut d’encarar des del govern local”. El regidor d’Urbanisme fa referència a l’esclat de la pandèmia de la COVID-19 i com l’increment de preus en el sector de la construcció va fer modificar el conveni pactat amb la Generalitat: “Vam encarar una forta negociació des d’Alcaldia i el govern municipal per aconseguir la renovació del conveni amb la corresponent actualització d’imports, la qual cosa va permetre, finalment, arribar a l’actualitat amb un projecte aprovat i unes obres en marxa”.
OBRES I AFECTACIONS MENTRE EL CURS ESCOLAR ÉS EN MARXA
El 24 de juliol, operaris i maquinària aterraven en el solar annexat a l’edificació existent per començar els treballs, els quals donaran pas a la nova instal·lació en un any, aproximadament. “Aquell dia es va donar el tret de sortida a les obres amb la retirada dels mòduls prefabricats, fins ara utilitzats per l’alumnat de l’INS Pic del Vent, i així habilitar la zona de l’anterior aparcament com a àrea de treball” explica Laia Soto, tècnica de Serveis Territorials i responsable de les obres municipals de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. “Ara, les obres comencen a agafar rodatge” continua Soto, qui explica que en els darrers dies “s’ha habilitat una rampa que preserva l’accés al camí de les Brugueres i així no interfereix en la circulació de vianants, ciclistes o propietaris d’alguna explotació agrària i ramadera de la zona”.
Més enllà, però, d’aquesta primera intervenció, “l’afectació en la mobilitat arran de les obres és pràcticament nul·la” sentencia Jordi Martín, i “d’ara endavant no es preveu cap altra afectació important” hi afegeix la tècnica. Això és perquè durant la primera fase d’intervenció (que probablement s’allargarà fins a acabar el curs), els operaris treballaran en el solar on se situarà la nova edificació, annexada a l’edificació existent: “Quan estigui tot l’edifici pràcticament acabat, restarà una segona fase, quan ja no hi hagi activitat lectiva, que es destinarà a abordar aquells altres temes més complicats per la seva interferència, com la connexió amb l’edifici actual, l’adequació d’alguna aula o la creació de la cuina i la pista poliesportiva” aclareix Soto qui, d’altra banda, explica que “aquest model constructiu, basat en gran part de materials prefabricats, facilita el muntatge i redueix les tasques d’obra, i altres inconvenients afegits com el soroll, la pols o la dilatació dels terminis”.
EL FUTUR D’UN CENTRE AMB ACOMPANYAMENT DES DELS 3 ALS 16 ANYS Tot i no disposar de les instal·lacions definitives, el projecte de fusió d’El Calderí i el Pic del Vent és una realitat des d’aquest curs 2024-2025. El nou Institut Escola de Caldes de Montbui avança des del setembre com a centre educatiu amb entitat pròpia i “amb unes línies pedagògiques ben definides”, apunta la directora, Montse Giralt. Si bé és cert que la fusió ha significat “un sobreesforç en coordinacions per organitzar i repensar un projecte únic”, continua Giralt, la futura edificació significarà la culminació d’un equipament definitiu: “Que tot l’alumnat, d’I3 fins a 4t d’ESO, pugui gaudir d’aquests nous espais ens permetrà reubicar-los segons l’etapa educativa, comptar amb espais lliures per poder fer desdoblaments i desenvolupar altres propostes educatives, a més de poder comptar amb cuina pròpia. Per tant, suposarà una millora important en la qualitat educativa del nostre centre”.
IMATGE | Imatge del projecte arquitectònic del nou edifici que completarà la instal·lació existent. > CEDIDA
IMATGES | L’edificació del nou Institut Escola de Caldes culminarà un projecte educatiu plantejat l’any 2006, quan l’escola El Calderí va començar amb mòduls prefabricats que s’han mantingut fins a l’actualitat. > J.SERRA