Pujada de taxes i impostos: l’IBI augmentarà un 16% el 2024
- 19/10/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
L’equip de govern proposa la modificació de les ordenances fiscals per a l’any vinent, després de mantenir els impostos congelats durant gairebé 10 anys
IMATGE | Moment durant el ple municipal extraordinari del 16 d’octubre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Caldes.> CEDIDA
El ple extraordinari celebrat el passat 16 d’octubre va aprovar provisionalment l’actualització de les taxes i els impostos municipals pel 2024. La proposta de l’equip de govern, aprovada amb 9 vots a favor dels regidors d’ERC i Junts Per Caldes, preveu la revisió dels tributs municipals “en la seva actualització a la realitat, no només del pressupost sinó dels costos reals i efectius de tots els serveis que es presten des de l’Ajuntament” va matisar el regidor d’Hisenda, David Través. En concret, la proposta de la regidoria es tradueix en l’augment del 2,6% de les taxes municipals, el 8,7% l’import de les deixalles, i el 16% en el cas de l’Impost sobre Béns i Immobles (l’IBI), el qual restava congelat des del 2016 i que, a partir de l’any vinent, augmentarà uns 90 € anuals.
Després de gairebé deu anys mantenint les taxes i els impostos congelats “gràcies a l’existència de romanent suficient”, va concretar Través, Caldes aprova la modificació de les ordenances del 2024 “per compensar l’increment de l’IPC i el descens dels ingressos a causa de l’eliminació de la plusvàlua” segons defensa l’Ajuntament de Caldes de Montbui. “L’objectiu principal que ens plantegem és el de recuperar els romanents als quals estàvem acostumats en els darrers mandats, i això es farà amb una bona gestió” va dir l’alcalde Isidre Pineda en una de les seves intervencions, tot afegint que “la gestió econòmica municipal global és complexa, i l’equip de govern té el compromís de deixar un ajuntament fins i tot millor del que ha trobat, abaixant el grau d’endeutament quasi en un 50% pel 2024”.
Segons Pineda, el moment d’escalada inflacionista combinat amb la crisi derivada de la pandèmia, l’esclat de la guerra d’Ucraïna, els subministraments a l’alça i l’actualització salarial dels treballadors i treballadores, d’entre altres, ha generat “una de les pitjors combinacions possibles” en el descens dels ingressos, el qual repercuteix en la necessitat d’equilibrar les finances municipals: “I d’aquí a l’actualització de l’IBI, que és la principal font de finançament de qualsevol ajuntament” va exposar l’alcalde.
La nova mesura i proposta de l’equip de govern va generar un “intens debat econòmic”, tal com va referir-s’hi l’alcalde, arran de les diverses rèpliques dels grups de l’oposició. D’una banda, el grup socialista calderí va celebrar l’aprovació de la proposta de l’ordenança fiscal, “ja que fa anys que proposem un recàrrec en l’IBI en els immobles d’ús residencial que es trobin desocupats de manera voluntària i, així, ajudar en la recuperació de pisos buits i rebre una recaptació que és molt necessària per a l’Ajuntament”. Tanmateix, “no estem d’acord amb aquesta manera de projectar les taxes, la qual creiem que ha de fer-se de manera lleu i progressiva, a més d’equilibrada amb un seguit de bonificacions socials” va defensar la regidora i portaveu del PSC Caldes, Carla Millán.
Una progressivitat en l’increment de taxes i impostos que, d’altra banda, el principal grup de l’oposició, araCaldes, també va reclamar a l’equip de govern, a més de denunciar un “panorama dantesc” en l’economia de l’ens calderí: “L’estalvi de l’exercici corrent és de -945.000 €, i això provocarà que a mitjans de l’any 2024 hàgim d’entrar en un pla de sanejament per redreçar el rumb de les finances municipals. I hi hem arribat amb un deute elevadíssim, interessos variables, increment de costos…, i també amb una dubtosa gestió econòmica amb poca previsió del govern. I què fa el govern? Repercutir-ho directament a la ciutadania amb un increment salvatge de l’IBI el qual, curiosament, suposarà la recaptació de l’import amb el qual tancarem en negatiu aquest any” va fer constar Joan Tarrades, regidor d’araCaldes. Pineda hi va respondre especificant que el deute acabarà sobre el 53% mentre que aquest era del 72% l’any 2019, “pel que estem treballant en la reducció del deute, la qual ens demandava vostè en l’anterior mandat des d’un altre grup polític”, tot subratllant que “amb aquest populisme econòmic està incidint en la tendència a retallar serveis públics, i això no ho farem. Aquesta seria una tendència política de dretes”.
D’altra banda, Roser Xalabarder, regidora de Junts Per Caldes i sòcia de govern amb ERC, va fer constar que, al marge de la pandèmia, la crisi i els canvis de govern viscuts en els darrers anys, “no s’han apujat impostos i s’ha continuat donant ajudes per no reduir els serveis a la ciutadania”. També va defensar l’increment de preus “quan toca fer-ho”, tot puntualitzant que “les taxes i els impostos que es recapten en un municipi reverteixen en el mateix municipi, i l’Ajuntament busca el benefici per a tot el poble”. L’equip d’ERC Caldes va agrair públicament les paraules de la segona tinenta d’alcaldessa, entenent la primera intervenció d’araCaldes com “un intent de fer trontollar el pacte de govern”.