Nou curs amb classes lectives matí i tarda des del primer dia
- 06/09/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Avui, dimecres 6 de setembre, més de 3.000 alumnes s’han retrobat a les aules dels centres educatius calderins
Llapis amb la punta ben fina, estotjos nous i lluents, agendes de colors, carpetes amb separadors, fulls en blanc, llibretes per estrenar… tot això és el que omple les motxilles dels nens i nenes d’infantil, primària i secundària de les escoles calderines que demà, 6 de setembre, començaran el curs escolar 2023-2024. Un any escolar que acabarà el 21 de juny. En el cas de l’alumnat d’educació post obligatòria (Formació Professional i Batxillerat) el curs començarà el 12 de setembre i s’allargarà fins al 17 de juny.
Per tant, l’estratègia d’avançar la data d’inici de curs, estrenada fa un any pel Govern de la Generalitat, continua vigent. A més, segons va afirmar l’exconseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray en una roda de premsa el passat mes de març, a partir d’ara el criteri estable per iniciar el curs serà el quart dia laborable del mes de setembre en el cas d’infantil, primària i secundària, i en el de post obligatòria, el primer laborable després de l’11 de setembre.
Els canvis, per tant, no destaquen tan pel que fa a la data d’inici de classes (el curs passat van començar el dia 5 de setembre i aquesta vegada ho fan un dia més tard) sinó pel que fa al format. Enguany es fan classes al matí i a la tarda des d’un principi. No s’ha tornat a optar pel format intensiu. Aquesta última fórmula va ser l’escollida per estructurar els primers dies de l’inici del curs 2022-2023, durant els quals els alumnes tenien hores lectives al matí i activitats de lleure a les tardes. La decisió, segons va explicar el conseller, s’empara en un l’informe fet pel Consell Escolar de Catalunya que descarta repetir l’experiència de fer horari intensiu als matins i mantenir les tardes sense classe. A més, la prova pilot també va resultar fallida per les crítiques generalitzades per part de bona part de la comunitat educativa que van qualificar les hores de les tardes de poc fructíferes o sense prou contingut. L’informe també proposava una data d’inici que donés prou temps per preparar el curs i fer coincidir el començament de les classes a primària i secundària, entre altres.
El manteniment de l’avançament del curs i l’augment de les tardes lectives al setembre comporten que el curs tingui 178 dies lectius, dos més que el curs passat. Aquest és el màxim que permet la llei d’educació de Catalunya, que estableix una forquilla d’entre 175 i 178 dies, i per compensar-ho, hi haurà quatre dies de lliure disposició al llarg del curs.
A Caldes, l’Escola El Farell (430 alumnes), l’Escola Montbui (?), l’Escola Pia (1196 alumnes), l’Institut Calderí Pic del Vent (uns 235 alumnes a l’institut i 193 a primària) i l’Institut Manolo Hugué (784 alumnes) ja ho tenen tot a punt i fa dies que els professors preparen les aules i les classes que està previst que comencin amb normalitat. On sí que hi ha canvis és a les direccions, concretament a la de l’Escola Pia i la de l’Escola Montbui. Eva Costafreda agafa el relleu a Gregori Martínez, qui ha sigut director els últims ? anys. I, en el cas de l’Escola Montbui pren les regnes Mercè Brunet, qui ja formava part de l’equip directiu, mentre que la fins ara directora Magda Agustí fa un pas al costat i per acabar els seus darrers anys laborals com a mestra d’aquest mateix centre.
Jaume Balart, regidor d’Educació, ha explicat que aquest estiu s’han proposat renovar les instal·lacions de primària. En aquest sentit, ha detallat que, “s’ha treballat a fons per a renovar les aules de l’escola Montbui amb una actuació de pintura important” i, al mateix temps, ha explicat que s’han començat a preparar els informes de viabilitat “per tal d’instal·lar panells solars a l’escola El Farell”. Segons el nou regidor, aquesta iniciativa donaria continuïtat al “projecte de comunitat energètica local que contempla la instal·lació de plaques solars en diversos equipaments municipals i que pel que fa a centres educatius ja han estat instal·lades a l’Escola Montbui”.
Pel que fa a infraestructures, una de les qüestions més esperades i lluitades en l’àmbit educatiu calderí fa referència a les obres de l’ampliació de l’institut-escola El Calderí-Pic del Vent. Des del 2006 hi ha una part de les aules construïdes amb mòduls prefabricats. Els treballs de construcció finançats en bona part per la Generalitat i l’ajut de l’Ajuntament, qui va avançar una part dels diners, està previst que comencin aquest curs, segons fonts oficials de l’executiu català. El projecte, que té un cost de 3,5 milions d’euros, preveu construir dues plantes com a continuació de l’equipament ja existent i així retirar definitivament els barracons.
Ràtio d’educadores a l’alça a les Escoles Bressol
Des de l’Ajuntament també s’ha posat el focus a les escoles bressol amb la voluntat d’ “oferir la qualitat educativa que es mereix el municipi”, segons paraules del regidor. “S’ha pres la decisió de mantenir a l’alça la ràtio d’educadores per classe, amb l’objectiu de garantir un entorn de desenvolupament optimitzat per als més petits, en l’etapa de 0 a 3 anys”, ha assegurat. Aquest esforç es tradueix en un augment de la plantilla de les escoles bressol en 6 professionals més del que estableix el decret.
Futurs professionals de centres termals i d’spa
Després de graduar la primera promoció de professionals formada en Termalisme i Benestar, enguany l’Ajuntament continua apostant per aquest Cicle de Grau Superior, que forma a estudiants perquè puguin treballar en centres termals i d’spa. D’aquesta manera, una formació que la vila va estrenar l’any 2020 i que llavors era pionera al territori, es va consolidant com a referent. En aquest sentit, Balart ha assegurat que continuaran “recolzant la Formació Professional en termalisme”.
El cicle formatiu de grau superior de Termalisme i Benestar pertany a la família professional d’Imatge Personal. Amb una durada de 2 anys, el cicle inclou un total de 2.000 hores de formació, 380 de les quals estan destinades a les pràctiques en centres termals i spa.
100 euros per gastar en material escolar
La Generalitat ha enviat un xec de 100 euros a cada alumne de totes les escoles públiques i concertades de Catalunya. Concretament, poden beneficiar-se d’aquests ajuts els estudiants matriculats el 20 de maig de 2023 al tercer curs del segon cicle d’educació infantil (I5) o a qualsevol curs d’educació primària (excepte el 6è). Aquests vals, que funcionen com a targetes de compra especials i que ja haurien d’haver rebut totes les famílies per correu postal, es poden utilitzar per adquirir llibres, diccionaris, papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius. A més, els xecs són vàlids fins al 30 de novembre del 2023 i es poden fer servir en establiments que s’hagin adherit al programa i que estiguin acreditats per aquesta finalitat.