“Siguem Refugi”, sensibilitzant sobre el procés migratori
- 20/06/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes de Montbui reitera un any més el seu posicionament al costat de les persones refugiades
Avui 20 de juny, en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el Fons Català, del qual forma part Caldes de Montbui, ha activat la campanya de sensibilització “Siguem Refugi”. Aquesta campanya compta amb la participació d’una vintena de municipis i tracta de mostrar la realitat de la vida en els camps de persones refugiades. La vila es va posicionar el passat diumenge, amb la lectura del manifest, l’espectacle “Runa” i una exposició sobre els camps de refugiats a Canàries i el Sàhara (Tindouf), que estarà al pati del TOC durant tota la setmana.
Les persones migrants prenen rutes arriscades i perilloses, davant de l’absència de vies legals, que sovint acaben amb naufragis mortals, com el de la setmana passada en les aigües internacionals de les costes de Pilos, a Grècia, on un vaixell amb 500 persones procedent d’Afganistan i Pakistan va deixar centenars de víctimes. Segons Caminando Fronteras, en l’any 2022 van morir 2.390 persones intentant arribar a l’Estat espanyol, amb 1.784 víctimes en la ruta canària, la més mortífera de totes, dels quals s’han pogut recuperar el 91% dels cossos.
Per fer més visible aquesta realitat i ajudar a conscienciar, l’Ajuntament, amb la col·laboració de Caldes Solidària, va organitzar diumenge 18, un acte a la plaça de l’U d’Octubre, on es va realitzar la lectura del Manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades d’aquest 2023, a més de la representació de l’espectacle Runa, d’Amer Kabbani (cia 104º).
La lectura va anar a càrrec d’Ignasi Altimir, coordinador del programa “Vacances en Pau” de Caldes Solidària, on va recordar que l’acollida d’infants sahrauís durant l’estiu, és també una manera de “ser refugi” i facilitar que aquests infants i joves surtin durant els mesos de més calor dels camps de refugiats.
L’espectacle “Runa”, del català d’origen sirià Amer Kabbani, va explorar el gènere de l’autoficció, presentant-se com a testimoni d’un procés de reconstrucció personal i col·lectiva a partir de notes anònimes de persones escrites amb l’esperança que algú les trobi entre la runa i continuï les tasques de rescat. Amb una posada en escena interactiva, Amer Kabbani va arribar al cor i a la consciència del públic a través del circ, la música, els cants, els cops, les pedres, i algunes paraules.
L’exposició sobre els camps de refugiats del Sàhara (Tindouf) i de Canàries, que la plaça de l’U d’Octubre va acollir diumenge acompanyant l’espectacle i la lectura del Manifest, va quedar exposada al pati del TOC on es podrà visitar durant tota aquesta setmana.
Municipis catalans que són refugi
La campanya “Siguem refugi. Per un món sense camps” està coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya. Tot i estar emmarcada en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny), pretén anar més enllà d’aquesta data i ser de llarga durada, per a generar debat sobre la realitat migratòria a la societat. La campanya de sensibilització va començar el 8 de juny del 2022 amb l’objectiu de denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps de refugiats.