
L’Escaldàrium farà servir aigua termal
- 07/06/2023
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
Davant de la situació de sequera, també s’ha decidit reduir el consum a la meitat
La situació de sequera continuada que estem patint, no deixa al marge les celebracions i l’Escaldàrium és una de les afectades, motiu pel qual s’ha decidit fer servir per primera vegada aigua termal i reduir-ne el consum a la meitat en tots els actes programats relacionats amb la festa.
Segons ha informat l’Ajuntament de Caldes de Montbui, per a la pròxima edició de la Festa del foc i de l’Aigua, que se celebrarà entre el 7 i 8 de juliol, l’aigua que es farà servir serà termal. La Comissió Escaldàrium, formada pel Ball de Diables, els Bombers Voluntaris, l’Associació La Forca, l’Orquestra de l’Escaldàrium i l’Ajuntament, ha confirmat que tots els actes relacionats -Templàrium, Escumàrium i Escaldàrium- reduiran el consum a la meitat i no es farà servir aigua de boca -l’apte per a consum humà-, substituint-la per primer cop per aigua termal.
En nota de premsa, s’explica que l’aigua recollida per utilitzar a la festa representa només el 20% de la que brolla en un dia de la Font del Lleó i que aquesta recollida no tindrà efectes sobre la resta d’usos que la vila dona a aquest recurs. Es recollirà en cubes on es refredarà.
ESCENARI D’EXCEPCIONALITAT
La decisió ha estat motivada per consciència ambiental, degut a l’actual situació d’alerta hídrica per la qual travessa el país i l’escassedat del recurs líquid. La Llei de mesures extraordinàries per a fer front a la sequera (Llei 9/23 del 19 de maig) va entrar en vigor el passat 23 de maig, amb l’objectiu de “protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable a la població i evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua” com s’explica des de la Generalitat de Catalunya.
Segons les dades, la Llei preveu “la mobilització de 164 milions d’euros per a millorar l’estat de les xarxes d’abastament d’aigua, impulsar la regeneració i recuperar pous i captacions en desús. A més de potenciar actuacions estructurals com l’increment de la dessalinització, per tenir-les a disposició abans del previst”.
L’escenari d’excepcionalitat suposa la regulació de l’ús de l’aigua en alguns escenaris, abans de l’arribada de les restriccions, havent passat dels 250 litres per persona i dia de l’estat d’alarma a 230 en aquest. L’excepcionalitat ha obligat a la reducció del 40% en tasques agrícoles, del 15% en industrials, en usos lúdics (15% en assimilables i 50% en reg), s’han deixat de regar zones verdes públiques i privades, a més de la neteja de carrers amb aigua potable.
En l’últim canvi de la situació, de les 18 zones en què es divideix el territori de les conques internes, ha deixat tres unitats en situació de normalitat, dues en prealerta, dues en alerta i onze en excepcionalitat, aquesta última, la situació en la qual es troba la vila de Caldes.
Altres notícies
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.