La fi de l’aigua termal a Caldes?
- 04/04/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Opinió
- 1
> Antoni Graugés Codina; Geòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona
Tot sovint parlem sobre el canvi climàtic, sobre l’efecte que pot tenir sobre l’entorn, sobre nosaltres i la relació envers l’economia. Pot ser que alteri el cicle de l’aigua termal a Caldes? Crec que sí.
Abans però, hauríem de deixar clar l’origen de l’aigua termal a Caldes.
Origen de l’aigua termal
L’aigua termal pot ser de dos orígens: associada al vulcanisme que s’anomenen aigües juvenils (ej. Yellowstone, o les termes de Nàpols a l’ombra del Vesuvi) o l’altre origen, aigües meteòriques provinents de l’aigua de pluja que aprofitant estructures especials de la capa superior de l’escorça terrestre s’infiltren a certa profunditat, s’escalfen i per diferència de densitat pugen a la superfície. Aquest últim és l’origen de l’aigua termal que gaudim a Caldes; repeteixo, res a veure amb volcans.
El professor J.Trilla amb el seu estudi «Sobre el origen de la aguas termales de Caldes de Montbui» (1974) mitjançant l’aplicació de mètodes d’hidrologia isotòpica (control del triti i del O-18), demostra que l’aigua és d’origen meteòric, repeteixo, provinent de la pluja i una altra cosa molt important: el reservori d’aigua en profunditat és important, tant que passen més de vint anys des que l’aigua entra, s’escalfa i surt per la Font del Lleó. Naturalment el reservori ha d’estar alimentat per entrades d’aigües noves. Amb l’esquema de la figura podem apreciar el funcionament del sistema hídric.
Repàs sobre el consum d’aigua termal
En l’actualitat l’aigua va a parar als dos balnearis que hi ha a les zones de surgències: Victòria i Broquetes, i a la Font del Lleó. Per conducció arriba al balneari Vila de Caldes, a la font de la Plaça de l’Església, a la Font de la Canaleta, als Banys del Safareig (antic safareig de Santa Esperança), i al safareig de La Portalera; el safareig de La Canaleta no conta perquè és l’aigua sobrant de la font del mateix nom; també hi ha un consum considerable d’aigua que es “perd” al llarg de les canalitzacions; diguem-ho clar, hi ha bastants cases benestants que aprofiten el pas de l’aigua calenta; no sé si hi ha permisos per fer-ho o són drets adquirits, ho ignoro.
Si mirem la Font del Lleó, fa una mica de pena, tots el que tenim certa edat la recordem més briosa. En l’últim segle han desaparegut balnearis com La Salut, Can Rius, Can Garau; cases de banys com Can Forns i l’antic Hospital; safareigs com La Piqueta i Calciners; a més d’un raig constant d’aigua termal que omplia la piscina de les termes romanes. No podem entendre per què si el consum històric és més baix en l’actualitat, veiem que l’aigua és més minsa.
A la dècada dels 80 del segle passat hi hagué una important davallada en el cabal de la Font del Lleó que va disparar les alarmes. S’atribuí als pous il·legals, en especial algun de gran profunditat fet per una indústria que ja no existeix. La solució fou crear una zona de protecció que encara que frenà el problema, els cabals no es varen recuperar mai. Com anècdota recordo al propietari d’un balneari rebentant el terra de la part baixa de la plaça, sense permís, desesperat perquè no l’hi arribava l’aigua.
L’actualitat, el canvi climàtic.
Si a l’últim terç del segle passat el problema es va acotar, ara el problema actual per falta de cabals pot ser que no tingui solució i la causa es diu canvi climàtic. Quan repassàvem l’origen de l’aigua termal, dèiem que provenia d’un reservori en profunditat que s’havia d’anar alimentant d’aigües superficials. On són les aigües superficials? La riera de Caldes és un clar indicador. Tinc 68 anys, recordo quan era jove anàvem a banyar-nos a la riera durant l’estiu, amb el pas del temps el cabal de la riera va anar minvant durant l’estiu i posteriorment més i més fins al punt que la riera està seca tot l’any, fins i tot a l’hivern. Podem seguir riera amunt, fins a Les Elies, seguir els torrents, les fonts i tot és sec. Hem normalitzat i ens hem acostumat a veure la riera seca!
Com a símil, segur que tenim un termo per escalfar l’aigua a casa (menys els que la treuen de la xarxa) Què passa si no entra aigua freda a l’aparell? Doncs que encara que el termo sigui molt gran i molt potent, no sortirà aigua calenta per l’aixeta, i menys si l’aparell està en un nivell inferior.
El canvi climàtic ens porta un règim pluviomètric més baix; a l’últim any hem tingut un règim de pluja un 40% inferior al normal, i no és problema d’un sol any, si seguim tota la dècada, veiem que és la tendència. Un altre factor a considerar és què passa en els climes més desèrtics; pluges més espaiades, i quan plou ho fa torrencialment. La pluja torrencial vol dir que plou molt en poc temps, l’aigua s’escorre a tota velocitat i serveix de ben poc per recarregar els aqüífers, que requereixen una pluja més suau i constant perquè es filtri a terra.
Malauradament no hi ha un registre de cabals d’aigua termal, es podria fer un estudi acurat i detallat per fer-nos veure clarament el futur, però encara que no tenim dades científiques, no podem ignorar les evidències.