
Els pintxos tornen a omplir de vida els carrers
- 07/06/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 1
> Ivette Hijano
Les ganes de retrobar-nos i recuperar l’activitat festiva i de carrer han quedat paleses en la que ha estat la primera gran edició de la Via del Pintxo des de l’esclat de la pandèmia
IMATGE | Calderins, calderines i persones visitants han tornat a omplir els carrers de Caldes en la que ha estat la primera edició de l’activitat que se celebra des de l’esclat de la pandèmia. > J.SERRA
Es feia difícil preveure enguany la resposta social a la nova crida d’omplir els carrers i les places de Caldes de Montbui en la cinquena edició de la Via del Pintxo. O potser no tant … De fet, pocs minuts després del tret de sortida “a la festa gastronòmica per excel·lència de la nostra la vila” deia l’alcalde, qualsevol dubte amb relació al possible èxit de participació va quedar més que resolt. Les llargues cues i l’ambient festiu que vestien les terrasses i els exteriors dels 13 establiments participants feien més que evident les ganes que teníem de recuperar la normalitat i tornar a compartir plegats. “És al·lucinant veure a tanta gent” s’escoltava al pas dels vianants, referint-se a la densitat de persones que novament s’acumulaven a les portes dels restaurants per assaborir les diverses propostes culinàries; tot plegat l’excusa que ha servit per oficialitzar aquells retrobaments que restaven pendents o tornar a gaudir amb la família i amics.
Del 26 de maig fins al divendres 3 de juny, la vila de Caldes de Montbui ha recuperat la mostra gastronòmica de petit format dels bars i restaurants locals del municipi, “una de les activitats més populars de Caldes que connecta la gastronomia local amb els calderins i calderines, així com a totes les persones que ens visiten amb motiu de la Via del Pintxo” va dir Isidre Pineda en la presentació d’aquesta cinquena edició, la primera que se celebra des de l’esclat de la pandèmia. Carme Germà, regidora de Turisme i Termalisme hi afegia que “estem molt contents de reprendre la iniciativa després d’aquests dos anys d’aturada, i ho fem amb 13 establiments de molta qualitat”.
Fundació Santa Susanna, Restaurant Olimpo, Balneari Broquetas, Cafeteria Gaudim, Can J, Los Maños de Robert, Cafè del Centre, Pellizkito, Festuk, Àgora d’APINDEP, Frankfurt, Ukiyo Sushi Bar i La Pelleria han estat els 13 establiments gastronòmics participants que han posat tot l’enginy per presentar creacions originals i donar a conèixer la qualitat de la gastronomia calderina. “Són els 13 valents i valentes que han decidit que, després dos anys de pandèmia, és el moment de sortir i d’omplir els carrers i les places de gent, i gaudir plegats d’aquest esdeveniment gastronòmic” deia amb orgull Carles Martín, president de l’associació Projecte Mexcla’t, coorganitzadora de l’activitat juntament amb l’Ajuntament de Caldes de Montbui i el patrocini de la cervesa Damm.
La més reduïda adhesió dels establiments enguany, en comparació amb la quasi trentena participació del sector l’any 2019, evidencien les difícils conseqüències socioeconòmiques que han derivat de la propagació de la Covid-19; un temps massa dilatat en el qual el sector de la restauració ha patit una de les majors crisis que es recorden en els últims anys. “Han estat uns mesos previs de reflexió i molta feina a l’hora de posar en marxa una activitat a la qual havíem perdut el costum”, diu Martín, “però estem molt contents i orgullosos d’haver-ho aconseguit”, afegeix. Tot i les dificultats -on, a banda de la pandèmia, s’ha sumat l’increment de preus registrats en l’àmbit general-, la 5a edició de la Via del Pintxo ha mantingut el preu habitual de la tapa i el beure a 2,50 euros.
En qualsevol cas, i a falta de conèixer les xifres absolutes que doten de valor numèric el resultat d’aquesta edició, l’ambient de carrer i l’assortit de pintxos constant han demostrat l’èxit de la iniciativa en el seu propòsit principal: “Al final, amb activitats com aquesta el que fem és molt de poble, donar visibilitat a la feina que fem diàriament els restauradors locals i també fer arribar la nostra cuina a clients que potser no són els habituals. Aconseguim que es generi moviment i l’ambient és veritablement molt maco i festiu” apuntava Arnau de Villasante, gerent de l’Ukiyo Sushi Bar. En el seu cas, la participació en la Via del Pintxo els va servir “per donar-nos a conèixer, ja que vam inaugurar el local a l’edició del 2018” afegeix el calderí. Però no només amb això, “també vam assolir un bon resultat, obtenint un dels premis que atorgaven.
IMATGE | Un grup de persones que han participat en la Via del Pintxo enguany, degustant una de les 13 propostes gastronòmiques que, amb el beure, s’ha ofert al preu habitual de l’activitat: 2,50 €. > J.SERRA
LA RESOLUCIÓ DE PREMIS I LA FESTA CLOENDA
Com a cada edició, la Via del Pintxo 2022 ha mantingut l’esperit participatiu, tant dels restauradors com de la ciutadania que ha tastat l’assortit de pintxos, a través de l’atorgament de nombrosos premis i sortejos. En el cas del sector de la restauració, els bars i restaurants participants han competit pels tres premis que ha promogut l’activitat: el Premi Via del Pintxo, que atorga un jurat professional; el Premi Caldes, que atorga la regidoria de Turisme i que ha valorat la utilització de productes de proximitat, i el Premi Pintxo Popular, que atorga el públic mitjançant el vot que s’ha anat dipositant a les urnes dels establiments. En aquest sentit, les persones consumidores han rebut una targeta amb sis caselles en el primer establiment que han visitat i l’han anat timbrant a cada establiment on prenien la consumició fins a completar les sis. Aquesta era la xifra mínima de pintxos que calia degustar per poder, finalment, emetre el vot del pintxo preferit d’entre tots els consumits.
Tot i encara no saber-se la data prevista per a la celebració de l’habitual festa cloenda de l’edició, les entitats organitzadores tenen previst celebrar la cirereta final amb una convocatòria oberta al públic. En l’acte, que cada any ha tingut lloc setmanes després de la Via del Pintxo, es preveu retre homenatge als establiments gastronòmics participants i compartir amb els assistents la resolució dels premis, amb la corresponent entrega dels reconeixements i obsequis a les persones i restaurants guanyadors.