
Caldes torna a triomfar amb el nou Nadal termal
- 17/12/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Tot i el canvi de format de la tradicional Fira de Nadal, la proposta calderina ha rebut milers de visitants i ha exhaurit les 30.000 racions de brou previstes en els nou dies de mercat
IMATGE | Una parella es fotografia davant de l’Arbre de Nadal il·luminat, situat a la plaça de la Font del Lleó, en el marc del Mercat de Nadal que enguany ha tornat a atraure milers de visitants. > Q. PASCUAL
El nou format del Mercat de Nadal de Caldes de Montbui, una de les primeres convocatòries nadalenques del territori, ha tornat a superar totes les expectatives, registrant la més alta de les quotes d’afluència de visitants. L’aposta d’enguany per un format més europeu i l’ampliació de les dates a nou dies de mercat (del 26 al 28 de novembre i del 3 al 8 de desembre) han facilitat que milers de persones hagin visitat les parades instal·lades a la plaça de la Font del Lleó, que rodejaven al tret més singular de la cita calderina: l’olla més gran de Catalunya on coure el brou de Nadal amb aigua termal.
Ja ho anunciava Isidre Pineda, alcalde de la vila, abans de celebrar el mercat d’enguany: “Aquest és probablement un dels moments en què el municipi rep a més visitants al llarg de l’any”. I és que, després d’una edició anterior frustrada per la irrupció de la Covid-19 i un context actual que acull la sisena onada de la pandèmia, l’afluència de públic no només no ha flaquejat enguany, sinó que ha sorprès a l’organització. “Estem més que contents perquè no ens esperàvem aquesta acollida, i menys en un Mercat de Nadal que es presentava més dilatat que els anteriors” va dir Carme Germà, regidora de Comerç i Turisme, a un dia d’acabar la 35a edició de la fira nadalenca. “Només en el primer cap de setmana de mercat ja vam registrar xifres similars a convocatòries anteriors, quan la fira se celebrava en un únic cap de setmana” seguida Germà.
En el decurs dels nou dies de mercat s’han repartit més de 30.000 racions de brou, més de 6.000 racions de verdures i carn d’olla, i també més de 1.600 racions de llenties –gentilesa de Llegums Parellada-. “La gent es queda molt parada quan tasta el caldo termal, no s’esperen que sigui tan consistent i, realment, és un caldo que fa passar el fred!” exclamava Germà amb relació a l’èxit del producte calderí. Durant els dos caps de setmana s’han bullit més de 10.000 litres de caldo, cuinat al foc de llenya i amb aigua termal. “També van exhaurir-se molt ràpidament les 1.000 ampolles de brou que es podien aconseguir a canvi de tres tiquets de compra als comerços de Caldes” afegia la regidora.
A banda del component més atractiu i singular del Mercat de Nadal de Caldes, que un any més ha generat llargues cues per tastar el brou termal, el format d’enguany s’ha organitzat entorn d’una vintena de casetes de fusta situades totes elles a la plaça de la Font del Lleó. “Era impossible imaginar-se la fira de Nadal que organitzàvem fins ara en temps de Covid. Arran del nou context volíem una proposta més controlada i dilatada, on la gent es pogués repartir de manera esglaonada” explicava Carme Germà abans de celebrar el mercat. Per tant, l’aposta per una quantitat més reduïda de parades d’artesans “no ha estat un caprici nostre, sinó que es tractava de la quantitat de casetes que cabien dins de la plaça; una plaça que permet controlar l’accés en cas d’emergir nous protocols que obliguin a restringir l’aforament” explicava Germà. “És cert que eren poques parades amb relació a què estàvem acostumats -seguia la regidora- però la gent ha seguit venint pel caldo, i hi han trobat tot de parades diverses. I els paradistes, d’altra banda, també han quedat contents després de vendre força aquest any”.
Tot i l’èxit celebrat pel consistori, el nou Mercat de Nadal “ha estat un format provisional per salvar la convocatòria d’enguany, quan en altres indrets d’Europa estan anul·lant els seus mercats” apunta Germà. “Tot i que les casetes de fusta poden haver arribat per quedar-se, ens agradaria recuperar la fira tradicional així que sigui possible” va afegir.
IMATGES | Una dona degusta el caldo termal amb el vas que mostra la imatge promocional del mercat d’enguany. Com en anteriors ocasions, van exhaurir-se les 30.000 racions de brou previstes. > Q. PASCUAL
‘L’OBRADOR DE L’OLLA’, EL GRAN ALIAT DEL MERCAT
El passat mes de novembre va recuperar-se la cuina de l’antic Col·legi del Carme per convertir-se en el nou ‘obrador de l’olla de Caldes’, l’espai des d’on s’han centralitzat els preparatius del brou termal i la carn d’olla. “La gran novetat ha estat comptar amb l’obrador que ens ha permès, per la proximitat del col·legi amb la plaça, poder-hi preparar molt millor les gàbies amb les verdures i les carns. Ha estat un gran descobriment i realment ens era molt necessari” apuntava Germà. El consistori ja va advertir que, a partir d’ara, la cuina serà l’espai per on també passaran els ingredients de les ofertes gastronòmiques que fa Thermalia a les fires locals i al voltant de l’olla gegant, l’aigua termal i la cocció amb llenya.
TALLERS, ESPECTACLES I CULTURA POPULAR
Més enllà de la gran afluència de públic registrada durant els dies de mercat, “també ha estat un èxit les activitats familiars que s’han programat aquests dies” afirma l’Ajuntament. Caldes va acollir un ampli ventall de tallers i activitats especialment dirigides als més petits de casa, seguint i incentivant l’esperit màgic i il·lusionant de les festes de Nadal. Des del ‘Corones d’estrelles’, ‘Bola per a l’arbre de Nadal’, ‘Avions de cartró’ i manualitats nadalenques, fins a espectacles variats que van entusiasmar a les famílies que passejaven per la plaça.
D’altra banda, les sardanes també van participar en la dilatada jornada del ‘Nadal termal’. L’Agrupació Sardanista Calderina va organitzar la Ballada de Sardanes de Nadal amb la Cobla Lluïsos de Taradell; la cita de cultura popular que va tenir lloc a la plaça de l’U d’Octubre, el matí del 5 de desembre. Enguany, la colla dansaire va oferir un taller de sardanes adreçat a les persones encuriosides per aprendre o perfeccionar la tècnica del ball tradicional. I de la dansa al cant coral, amb el tradicional ‘Concert Nadalenc’ organitzat pel Coral del Centre, diumenge passat. La Sala Noble de Can Rius va ser l’escenari des d’on el públic va gaudir del recital que va comptar amb la participació de 80 cantaires arran la suma de les corals protagonistes: la Coral de Lliçà de Munt, Coral Tardor de La Floresta, Coral La Unió de Palau-solità i Plegamans, i la local Coral del Centre. L’entitat organitzadora va recaptar diners durant l’acte a partir del sorteig d’un pernil, en benefici de la Marató de TV3 d’enguany.